Aihearkisto: AJANVIRTA, blogi

Olkaa tervetulleita kipeätkin muistot. Te olette kaukainen nuoruuteni.

IHMISTEN mielen syöverit ovat merkilliset.

Suomalainen sotakaluston kauppias menetti henkensä samalla tavalla kuin venäläinen kaksoisagentti tyttärineen joutui murhayrityksen uhriksi. Britanniassa tapaus johti valtioiden keskinäiseen kiistelyyn.

SUOMESSA seurauksena on KESKUSTELTU kansanedustajien eläkkeelle sopeutumisesta?

Jotenkin outo yhdistelmä.

* Venäjä on odotetusti ilmoittanut, että se aikoo karkottaa 23 Britannian diplomaattia. Diplomaateille on annettu viikko aikaa lähteä maasta. Kyseessä on vastatoimi Britannian päätökselle karkottaa 23 venäläistä diplomaattia aiemmin tällä viikolla.
Samalla Venäjä kielsi Britannian kulttuuria edistävän ja esittelevän British Councilin toiminnan maassa.
Britannia syyttää Venäjää Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä. Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan on selvää, että Venäjä oli myrkyttämisen takana.
Mayn mukaan Britannia karkottaa venäläisiä diplomaatteja, koska epäilee näiden olevan vakoojia. Samalla Britannia jäädytti kaikki kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa, eivätkä maan johto tai kuninkaalliset osallistu jalkapallon MM-kisoihin kesällä.

Amerikan raitilla…

EI siellä USA:ssakaan niin vain parhain päin mene:

Todella suuria konkursseja…


Taitava PR-henkilö onnistui silti kääntämään uutisen tiedotteessa ”merkittäväksi saavutukseksi”.

Niin se vain menee tässä ilmaisen sisällön digimaailmassa. 850 radioasemaa sekä striimauspalvelun omistava, Yhdysvaltain suurin radioyhtiö iHeartRadio hakeutui juuri konkurssiin. Nelisentoistatuhatta ihmistä työllistänyt firma upposi yli 20 miljardin dollarin velkoihin. Kiinnostavasti yhtiön virallinen tiedote silti puhuu uutisen yhteydessä ”merkittävästä saavutuksesta” – ilmeisesti siksi, että konkurssineuvottelut yhteistyökumppanien kanssa onnistuivat uudelleenjärjestämään firman velat ”vain” 10 miljardia miinukselle. Lisäksi firman omistajayhtiö iHeartMedia kuulemma jatkaa multimediatoimintaansa edelleen… mitä se ikinä tarkoittaakaan:

Mikä on Suomen valtiojohdon arvovalta 2018?

Mannerheimin erikois–asiamies Vilho Tahvanainen Erikoistehtävä-kirjassaan

… Kirjan uusiopainos kiellettiin käräjäoikeuden päätöksellä ja määrättiin tuhottavaksi…

… on usassa kohdassa todennut käsillä olleiden tilanteiden arvioimisen vaatineen ylipäälliköltä (Mannerheim) erittäin tarkkaa ja keskittynyttä miettimistä, harkintaa ja kokemuksen tuomaa intuitiivista rohkeutta päätösten tekemiseen.

Kirjoittaja onkin eräissä yhteyksissä luonnehtinut tätä Mannerheimin kykyä rohkeaksi ja ratkaisevaksi ominaisuudeksi- ”istua samassa pokeripöydässä” sotaakäyvien suurvaltojen johtajien joukossa ja ”luovia” Suomi ulos näiden salaisella keskinäisellä juonimisellaan nostattaman hirvittävän sodan myrskyistä sen kerran päättyessä.

Olisiko – Marskin tielle astunut Suomi – silloin vielä olemassa itsenäisenä, vapaana valtiona? Piti ennakoida: Pitäisivätkö Stalin ja Churchill lupauksensa, – tätä oli Marski jo hieman epäillyt yhteisessä Rytin kanssa 24.6.1941 Churchillille lähettämässään, tilannetta ja Stalinin kanssa sovittuja asioita koskevassa kirjeessä?

Mikä valmius EU-Suomen johdolla on nyt kun emme ole itsenäinen valtio; päätöksenteko-oikeutta ei ole. Olemmeko totaalisesti ajopuu..?

Suomi myrskyn silmässä e-kirjana – heti luettavaksi https://kirja.elisa.fi/ekirja/suomi-myrskyn-silmassa-1-osa-0

SOTE, kuin talo ilman ikkunoita

Olipa kerran kunta, jossa asuivat hölmöläiset. Heidän suuresta tyhmyydestään on olemassa paljon tarinoita.

Luulisinpä kaikkien suomalaisten tuntevan joitakin hölmöläisjuttuja. Oletko sinä koskaan kuullut kenenkään kertovan sellaisia?

Kerran hölmöläiset päättivät rakentaa talon. He työskentelivät ahkerasti, sillä heillä oli tarmoa, vaikka ei järkeä, ja saivat talon pian valmiiksi. Se oli kuitenkin aivan pimeä, sillä he olivat unohtaneet tehdä seiniin ikkunat. Joku keksi silloin hyvän keinon: valoa voitaisiin tuoda sisään säkillä. Toinen huomautti tähän, että samalla säkillä voitaisiin ulos mennessä kuljettaa pois pimeyttä, sehän nopeuttaisi työtä puolella.

Tuumasta toimeen. Kokonaisen viikon ajan, aamusta iltaan, kylän väki kantoi valoa sisään ja pimeyttä ulos. Mutta ihme ja kumma, tupa ei muuttunut yhtään valoisammaksi. Kaikki ihmettelivät tätä suuresti.

Samassa hölmöläiset näkivät viisaan Matin kulkevan ohi. He muistivat Matin ennenkin auttaneen heitä ja kysyivät häneltä neuvoa. Matti oli tälläkin kertaa valmis auttamaan. Hän otti kirveen ja hakkasi seinään aukon. Huomatessaan, miten valoisaksi tupa tuli, hölmöläiset ihastuivat niin kovin, että hakkasivat pois koko seinän, sitten toisen — mutta heidän kolmatta seinää hakatessaan koko talo hajosi.

NO, kai olet huomannut, heitä ja heidän sukulaisiaan asuu nykyisin maakunnissa ja kaikkialla — meidänkin, kohta entisessä kunnassa.

Mitä tulee mieleen?

”Ennennäkemätön poliittisten virkanimitysten kerrostuma ja politrukkirälssin vyöry”

Tässä tulevaisuus…

Olet lampaan kaltainen, ystäväni
kun lampaantaljaan puettu isäntäsi (presidentti, pääministeri)
nostaa keppinsä,
sinä kiirehdit laumaasi,
juokset ylväästi pää pystyssä
kohti teuraspenkkiä!

Turussa ei jatkotutkimuksia yli 65-vuotiaille?

Ohjeistus on purettava välittömästi.

Ikääntyvät ihmiset kertoneet minulle, miten Turun terveydenhuollosta on lääkärin vastaanotolla saanut vastauksen jatkotutkimuksia ajatellen. ”Meille on annettu nyt kielto, ettemme saa lähettää yli 65-vuotiaita jatkotutkimuksiin tai hoitoihin.”

Näin sanoi potilas joka nähdäkseen selvemmin tarvitsisi luomien leikkauksen – ne kun peittävät osan näkökenttää kokonaan. Onko niin, että vaatimus kotona selviytymisestä on edelleen voimassa vaikka vanhus ei pysty enää kunnolla näkemään – vaikka ongelma olisi helposti korjattavissa?

Selviydyt niin kuin selviydyt. Toinen oli rankan masennuksen johdosta saanut lähetteen psykiatrian yksikköön psykologin vastaanotolle. Lähete tuli pian limbona takaisin ja perusteluna oli, ettei psykologin konsultaatioon ja vastaanotolle oteta lainkaan yli 65-vuotiaita.

Eläkeläinen olisi tarvinnut lähetettä eteenpäin jatkotutkimuksiin mahan alueen vaivojen vuoksi, mutta lääkäri oli sanonut, että on tullut kielto, ettei yli 65-vuotiaita saa lähettää eteenpäin tutkimusiin.

Osoitan kysymykseni Vanhustyön neuvottelukunnan puheenjohtajana julkisesti Turun terveydenhuollolle. Miksi kansalaisten eriarvoista palvelua on ryhdytty järjestämään iän perusteella? Voiko olla totta, että elämme jo selvässä ikärasistisessa tilanteessa, joka ilmeisesti johtuu säästöjen hakemisesta kustannuksellamme. Eläkeläisiltä kun ei paljon muuta leikattavaa säästöjen saamiseksi enää ole.

Ohjeistus on purettava välittömästi.
Kaija Kiessling, Vanhustyön neuvottelukunnan puheenjohtaja

Saattohoidon setelihinta?

Itse olen saanut, sote-politiikassa hylättävässä sairaanhoidossa, huippupalvelun

Syöpäleikkausten ja kontrollihoidon sekä silmäleikkausten osilta elän kunniakkaasti jatkoaikaa.

Enää edessä lienee uudessa sotessa arvailtavana: mikä on mahdollisen saattohoitoni setelihinta?

Sirpa Asko-Seljavaara kirjoittaa Facebookissa:

”Lääketieteen professoreiden kokous;
Maakuntamalli ja valinnanvapaus on haudattava.
Suomessa on sairaanhoitopiirit, joka on valmis organisaatio vastaanottamaan integroidun terveys-ja sosiaalitoimen.
Yritykset myyvät palvelujaan itsemaksaville potilaille tai ostopalveluna tai asiakassetelillä.

Paluu ”kolmen kauhun” tasapainotteluun

Puoluekartta helmikuun 2018 mittauksessa.

YLEn mittauksessa 28.2.2018

Eduskuntavaalit 2011 nostivat puoluekartalle muutosten muutoksen JYTKYT. Kuka tai mikä ne poliittisena ilmiönä tuhosi?

Suomessa on kinkkinen tilanne. Maakuntahäkkyrä pitäisi estää, SOTE on torso ja Euroopan Unionin aluehallintoon Suomella ei pitäisi olla hoppua.

SOT-hallituksessa yksi puolue on pudonnut jo puoluekartan mittauksesta pois. Oikeasti Suomessa on virkamieshallituksen -kaltainen valtioneuvosto; demokratian kannalta määrittelemätön kannatustausta.

Toinen näköala äänestyskäyttäytymisessä lienee…

OIKEASTI en ihmettele äänestämättä jättävien määrän kasvua. Kansalaisen piirissä syrjäytettyjen, työttömien, velka- ja ulosottoloukussa olevien usko ”demokratiaan” on kadonnut… rahanvalta on ylivoimaista.

Ismo Saloranta urun Sanomissa: ”Takan ovat ajat jolloin työvoima oli ”valtiovallan erityisessä suojeluksessa”. Työllistämisestä päättävät omistajat. Kellään ei ole velvollisuutta työllistää. On harhaa luulla, että optimaaliset työnantajat haluaisivat täystyöllisyyttä.”

”Huono-osaisten törkeä kohtelu ei ole mikään luonnonlaki. Tilanteeseen löytyy varmasti fiksumpiakin ratkaisuja, ns. aktiivimalli ei sitä ole.”

Asianajaja Matti Vuori: ”Työttömyys on ainoa rikos, jossa uhrista tehdään syyllisiä”.

Hallitus on hoksannut asiaintilan

ja käyttäytyy kuin vähempilahjainen lapsi, joka turhautuneisuudessaan on alkanut kiusata pienempiään.

Kypärän käyttö pyöräilyssä?

Satu Taavitsainen, kansanedustaja kysyy.

Kuulisin mielelläni, mitä mieltä olette pyöräilykypärästä. Pitääkö olla vapaaehtoista vai lailla säätää sen käyttö pakolliseksi ja rangaistavaksi, jos ei kypärää käytä? Meillä on liikenne- ja viestintävaliokunnassa parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys uudeksi tieliikennelaiksi (HE 180/2017).

Esityksenä on, että nykyisessä voimassa olevan tieliikennelain mukaisesta polkupyöräkypärän käyttösuosituksesta luovuttaisiin.

Eli kypärän käyttö perustuisi täysin vapaaehtoisuuteen.
Tilastojen mukaan kypärän käyttö on säästänyt ihmishenkiä. Pelkästään työmatkoilla sattuneita polkupyörätapaturmia sattuu vuosittain 5000. Lukumäärä on kasvanut noin 25% vuosina 2006-2015.

Kustannukset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat merkittäviä.

Polkupyöräonnettomuuksien kasvavaan lukumäärään ja päävammojen yleisyyteen ja niistä aiheutuviin kustannuksiin ja inhimillisiin kärsimyksiin nojautuen itse pidän tärkeänä, että polkupyöräkypärän käyttöä edistetään aktiivisesti. Mutta millä keinoin? Kommenttejanne odottaen.

Jytkyt sulavatko?

Eduskuntavaalien 2015 osalta perussuomalaisten yhteisenä nimittäjänä voidaan mielestäni määritellä vain JYTKYT.

Siniset ovat puolueen räjäytyksen seuraus…

Miina oli rakennettu omassa pesässä, tulilankana sosiaalinen media.

Jytkyjen sirpaleet asettuvat uuteen järjestykseen ehkä jo syksyn 2018 maakuntavaalissa, jos ne järjestetään.

Varsinaiset asetelmat muotoutuvat eduskuntavaalissa 2019. Lopputulemaksi nähdään pienpuolueiden lukumäärän kasvu ja äänestysprosentin lasku.

Eduskuntavaalien 2011 alla usko puolueeseen oli nousukiidossa

TILANNE helmikuussa 2018. puolueesta irronnut osa siniset ovat enää mukana osiossa ”MUUT”:

Pistetäänkö myös ex-presidentit mm. Ahtisaari ja Halonen kieltoon?

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) odottaa, että hallitus käy pelisääntökeskustelun siitä, minkälaista vienninedistämistyötä entiset politiikan valtahahmot voivat tehdä.

Nykyisellä hallituksella on tällä hetkellä hyvin vähän jos ollenkaan mahdollisuuksia pysyä kärryillä siitä, miten ja minkälaisten yritysten asiaa mm. entiset ministerit ajavat.
– Luulen, että minun ei tarvitse sanoa, että käytäisiinkö pelisääntökeskustelu, vaan tämän tapahtuman johdosta se varmastikin käydään, Virolainen kertoi Brysselissä. Hän osallistui kaupungissa tiistaina ensimmäiseen kehitysministerikokoukseensa.

Ex-ministerien toimet ovat nousseet uudessa valossa esiin entisen viestintäministerin Suvi Lindénin Ugandan matkan yhteydessä. Lindén kertoo olleensa edistämässä maassa tietoyhteiskunta-asioita. Hänen seurassaan oli epäselvissä olosuhteissa kuollut suomalainen liikemies, joka markkinoi Ugandassa Patrian tuotteita.

Virolainen pitää erittäin ongelmallisena myös sitä, jos sopeutumiseläkettä nostetaan palkan ja muiden tulojen lisänä. Eläkejärjestelmän kohtaloa pohditaan nyt puhemies Paula Risikon (kok.) johdolla.

USA:n demokraatti syyllistää Trunpin psykopaatiksi

Yhdysvalloissa demokraattiedustaja Ruben Gallego kutsuu presidentti Donald Trumpia psykopaatiksi.

Asiasta uutisoi CNN.

Gallego viittaa Trumpin Twitter-päivitykseen, jossa presidentti vihjaa Floridan kouluammuskelun ja Venäjä-tutkinnan välisestä yhteydestä.

– Olet niin psykopaatti, että sinun täytyy tehdä 17 lapsen kuolemasta itseesi liittyvä asia. Amerikka katuu päivää, jona synnyit, Gallego kirjoittaa.

Trump kritisoi, että FBI:ltä jäi huomaamatta merkit kouluampujasta. Trumpin mukaan FBI on keskittynyt liikaa todistaakseen hänen presidenttikampanjansa vehkeilyn Venäläisten kanssa, vaikka tälläista ei ole tapahtunut.

Suvi Linden omin sanoin

Suvi Linden

16. helmikuuta 2018

Haluan oikaista julkisuudessa olevia virheelliisiä tietoja liittyen rooliini YK:n laajakaistakomissiossa.

Olen ollut ITU:n Erityislähettiläänä laajakaistakomissiossa (ITU`s Special Envoy for the Broadband Commission for the Digital Development) ja laajakaistakomission varsinainen jäsen ITU:n edellisen pääsihteerin Touren kutsusta vuosina 2010-2015.

Laajakaistakomissio on ITU:n (Kansainvälinen Teleunioni) ja Unescon perustama epävirallinen toimija, jossa on jäseniä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Yhdistävä tekijä jäsenillä on kaikkien yhteinen intohimo vauhdittaa tietoyhteiskuntakehitystä köyhissä maissa ja tehdä selvityksiä hyvistä käytänteistä tietoverkkojen ja mobiililaitteiden saatavuuden lisäämiseksi. Joskus komissiosta käytetään selvyyden vuoksi nimeä UN`s Broadband Commission (YK:n laajakaistakomissio), koska se perustettiin YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonin toiveesta.

Tehtäväni laajakaistakomissiossa on ollut koko ajan luottamustehtävä ja vapaaehtoinen ja perustunut ITU:n pääsihteerin henkilökohtaiseen kutsuun. Siitä ei ole maksettu korvausta. Tehtäväni on ollut kertoa erilaisissa tilaisuuksissa hyvän tietoliikenneinfrastruktuurin ja älypuhelimien merkityksestä kehittyvissä maissa.

ITU:n pääsihteerin vaihdoksen myötä 2015 komissio uudistui ja tehtäväni komission jäsenenä päättyi. Sovimme uuden ITU:n pääsihteeri Zhaon kanssa, että voin jatkossakin kertoa erilaisissa tapahtumissa komission työstä, tavoitteista ja hyvistä käytänteistä nimikkeellä Advocator for the Broadband Commission. Syksyllä 2017 kävimme kahdenkeskisen keskustelun pääsihteeri Zhaon kanssa, jossa yhteydessä sovimme, että Advocatorin sijaan voin käyttää aikaisempaa Special Envoy nimikettä.

Lähdin Ugandaan kartoittamaan maan eri ministeriöiden valmiutta laittaa liikkeelle hankkeita, joissa edullisella älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa. En ole poustauksessani väittänyt, että tämä olisi tapahtunut laajakaistakomission toimeksiannosta.
”olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011. Olen matkustellut Afrikassa näissä tehtävissä paljon ja tarkoituksena on matkustaa myös tulevaisuudessa.”

Yhtenä tavoitteena komission työssä on ollut, että jokaisella maalla tulisi olla kansallinen digitaalinen strategia, jossa luodaan tiekartta laadukkaaseen tietoliikenneinfrastruktuuriin.

Liikkuessani maailmalla olen aina halunnut kartoittaa maassa olevan tilanteen liittyen digitaaliseen strategiaan. Ugandan matkalla tavoitteenani oli paremmin ymmärtää tämän hetkistä tietoyhteiskunnan tasoa Ugandassa. Olen ollut mukana mm. hankkeessa, jossa on ollut tavoitteena luoda älypuhelimeen ekosysteemi, jonka avulla puhelimen hinta saada pudotettua hyvin alhaiseksi erilaisten tulovirtojen kuten esim. mainosten myötä. Olen ollut vauhdittamassa Ugandan naapurimaassa Ruandassa mm. projektia ”Mum´s Phone”, jossa raskaana oleville naisille annetaan älypuhelin käyttöön raskauden ajaksi ja Pakistanissa hanketta, jossa valtio antaa maanviljelijöille käyttöön edulliset älypuhelimet, jotta he saavat tietoja markkinoista tuotteilleen ja esimerkiksi sääennusteista. Tällaiset hankkeet parhaimmillaan tukevat tietoyhteiskunnan kehitystä ja antavat kansalaisille mahdollisuuksia saada erilaista tietoa ja palveluja kännykän kautta.

Matkustin eilen Kairoon Business Women in Egypt -järjestön kutsumana heidän vuotuiseen kansainväliseen konferenssiin Women´s SME´s World of Possibilities, jossa minulla on kaksi puheenvuoroa. Puheissani tulen korostamaan digitaalisuuden ja tietoyhteiskunnan merkitystä yritystoiminnassa ja kerron Suomen tasa-arvoisesta yhteiskunnasta naisyrittäjyyden mahdollistajana.