Aihearkisto: Oikeusvaltion arvotko?

Oikeudesta elää, ihmisoikeussopimuksen rikkominen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta – syynä Irakissa tapetun turvapaikanhakijan käännyttäminen.

Päätös on ensimmäinen kerta, kun Suomen katsotaan rikkoneen ihmisoikeussopimuksen artiklaa kaksi, jonka mukaan kaikilla on oikeus elää.

Eero Mäntymaa

Suomi on syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT).

Tapaus koskee irakilaista turvapaikanhakijaa, jolle Suomi antoi vuonna 2016 käännytyspäätöksen. Henkilö palasi Bagdadiin talvella 2017, ja tapettiin viikkoja paluunsa jälkeen.

Sitä on saatu, jota ovat jotkut tilanneet..

Jani Mäkelän pitämässä perussuomalaisten ryhmäpuheessa oli seuraava kohta:

”Ulosotossa on yli puoli miljoonaa suomalaista. Heidän veloistaan iso osa on 90-luvun alun eurokriisin peruja. Perussuomalaiset esittävät tulevan syksyn vaihtoehtobudjetissaan toimenpidekokonaisuuden ulosottovelallisten aseman parantamiseksi.”

Miksi JYTKYT-puolue ja kokoomus eivät edellis-hallituksissa olleet aktiivisia muuten kuin leikkauksissa, sekä KELA-politiikassa, jossa paikalliset järjestelmät, mm. sosiaaliluottojen mahdollisuuksina lakkautettiin.

Kokoomuksen oppositiopolitiikassa remmikö läpsyttää?

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki pahoittelee sitä, että julkaisi perjantaina tietoja budjettikirjasta,

joka on julkinen vasta ensi viikolla. Hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan budjettikirjan sisällöstä ja kommentoi muun muassa julkisen talouden alijäämää.
Lepomäki ihmetteli myös, missä vaiheessa kautta keskusta lähtee hallituksesta.

”Saapa nähdä missä vaiheessa kautta keskusta lähtee hallituksesta, kun asettivat kynnyskysymyksekseen julkisen talouden tasapainon vuonna 2023 – kuten teki kokoomuskin. Rinne nakkasi meidät pihalle ilmeisesti siksi, että tiesi meidän olevan tuon vaatimuksen kanssa tosissaan.
Harmillisen heikkoa varautumista lähivuosien menopaineisiin ja mahdolliseen taantumaan”,
Lepomäki kirjoitti Facebookissa.

Vihateon motiivi aikanaan julkiseksi

YLE: Kärkipoliitikot tuomitsevat Kuopion kouluhyökkäyksen, presidentti ilmaisi järkytyksensä, hallitus seuraa tilannetta…
SIIS, siis kyseessä ei ole terroriteko, vaan ihan kantasuomalainen kouluhyökkäys…

Mielestäni VIHAN LIETSOMINEN PITÄÄ VOIDA KIELTÄÄ KAIKKIEN PUOLUEIDEN IDEOLOGIASTA JA PUOLUEOHJELMISTA… EHDOTTOMASTI.

* Aikanaan VIHATEON motiivi on saatettava julkisuuteen ja pitää voida liittää koulu- ja opiskelijavalistukseen kiusaamisesta. Lähimmäisen arvostaminen sisäistetään jo kotikasvatuksessa.

Turun isku 2017, terroriteko ja Kuopion hyökkäys, vihateko. Molemmissa tekijät samanikäiset… Miten teot erovat toisistaan – vai on eroa?

Turun iskun motiivi (?) on määritelty näin: Tapahtui perjantaina 18. elokuuta 2017 Turussa. Se oli ensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty islamilainen terroriteko Suomessa. Kahdella keittiöveitsellä tehdyn iskun uhreiksi joutui kymmenen henkilöä, joista kaksi kuoli. Kuolleet olivat uskonnoltaan jehovan todistaja ja evankelisluterilainen. Haavoittuneiden joukossa oli ainakin kaksi muslimia ja yksi katolilainen.
Iskun teki vuonna 1994 syntynyt marokkolainen Abderrahman Bouanane. Hän oli saapunut Suomeen turvapaikanhakijana keväällä 2016. Hänet saatiin kiinni pian tapahtuman jälkeen toisen poliisin ammuttua häntä virka-aseellaan jalkaan ja toisen etälamauttimella vartaloon. Bouanane kirjoitti käsin arabiaksi poliittisen manifestin ja teki saman sisältöisen videon ennen puukotuksia. Ilmoituksensa mukaan hän teki teon Isiksen soturina järjestön puolesta. Isis ei kuitenkaan ottanut teosta vastuuta. Bouanane haki teollaan marttyyrikuolemaa.
Mielentilatutkimuksen mukaan hän teki teon täydessä ymmärryksessä. Vuonna 2019 ilmestynyt äänikirja Motiivi murhaan paljasti, että mielentilatutkimuksessa Bouananella diagnosoitiin antisosiaalinen persoonallisuushäiriö. Suomessa ei ollut aikaisemmin epäilty turvapaikanhakijaa yhtä vakavasta rikoksesta.

MITEN KUVATAAN JA SELITETÄÄN kantasuomalainen Kuopion vihateko 2019 ja sen motiivi?
Turun isku: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005333154.html

KUKA VIIMEKSI valehtelee, SE…, niin mistä oikeasti on kysymys?

YLE: Dokumenttiprojektissa. Valehtelun jalo taito

57 min
Sosiaalinen media on räjäyttänyt tiedonjakamisen – nyt kuka tahansa saa viestilleen laajan yleisön. Somessa tehdään tietoisesti myös propagandaa, ja valemedia ja vaihtoehtoinen totuus jakavat ihmisiä yhä jyrkemmin. Propagandan historia on pitkä ja valtaapitävät ovat käyttäneet sitä kautta aikain, niin hyvässä kuin pahassa – nyt siis myös somessa.>

Tulevat eläkkeet maksaa kai KELA?

IHMETTELEN näitä korkeasti oppineita:

Turun yliopiston taloustieteen professori, perussuomalaisten listalla eurovaaliehdokkaana ollut Matti Virén ihmettelee, kuka maksaa jatkossa suomalaisten eläkkeet.

Minun mielestäni meitä nuoremmat ikäluokat, aivan samoin kuin ME, ennen talvisotaa syntyneet ja SUURET ikäluokat, jatkosodan jälkeen syntyneet… IHAN ITSE olemme osiltamme maksaneet ja eläkekassojen sijoitusvastaavat huolehtivat eläkerahastojen tuottavuudesta.

Aki Rintakangas: Henkilökuvaus

Aki Rintakangas on Velallisten Tuki face..ryhmän ylläpitäjä.

Nimeni on Aki Rintakangas ja olen 35 vuotias mies Helsingistä. Velka asiat ovat olleet minulle läsnä koko elämäni ajan. Johtuu siitä, että äitin joutui ulosoton ikeseen -90 luvun taitteessa yritys velan takauksesta johtuen.

Lapsuus ja opiskelu
Lapsuus oli vuoristorataa, eikä ollut helppoa ja kaikesta jouduttiin tinkimään, välillä oli se kouluruoka ainut ateria päivässä. Oma velkaantuminen oikeastaan alkoi jo 15 vuotiaana peliautomaattien takia, eikä minulla ollut mahdollista oppia rahankäyttöä, kun sitä ei vain yksinkertaisesti opetettu. Yritin myös paikata raha reikiä pelaamalla, mutta vei syvempään suohon.Opiskelut peruskoulun jälkeen jäi reilu vuoden mittaiseksi, syy tähän oli se, että pääsin töihin Helsinkiin. Aloitin työskentelyn 2002 heinäkuussa huoltomiehenä meilahden sairaalassa. Tuossa vaiheessa kun olin 18 vuotias niin ei tuo raha kiinnostanut lainkaan tai miten se järkevästi olisi pitänyt käyttää koska tilanne oli minulle täysin uusi. Laskuja jäi maksamatta ja kela rupesi perimään opintotukien ja opintolainoja takaisin.

Työ
Menin armeijaan tammikuussa 2003 jolloin alkoi tulla ensimmäisiä päätöksiä käräjäoikeudesta. Armeijan jälkeen olin pari kuukautta ilman töitä kunnes pääsin takaisin meilahden sairaalaan töihin, nyt olen ollut 17 vuottta työ elämässä. Palkka on pieni mutta jotenkin Suomalaisella sisulla selvisin pahimpien aikojen ohi. Palkasta jäi pahimmillaan 180€ kk käteen vuokran jälkeen. Ei se aina herkkua ollut. Tuli välillä epätoivo ”Saanko koskaan näitä ulosoton velkoja tai perintäyhtiöitä pois niskasta”. Oma velkaantuminen vaikeutti normaalia elämää huomattavasti. En saanut vakuutuksia, en saanut puhelin liittymää ja kaikki piti ostaa käteisellä kun osamaksukauppaa ei saa kun on maksuhäiriö merkintä. Tuntui siltä kun olisin Ö luokan kansalainen ja pehempi rikollinen tuon maksuhäiriö merkinnän takia.

Velkavankeus
Velka vankeus kesti itsellä siis noin 15 vuotta. Syynä pidän pitkittynyttä perintää. Perintäyhtiöissä roikotetaan turhaan laskuja kohtuuttomilla perintäkuluilla mitä ei, pystytä edes todistaa että ovat oikeasti aiheelliset. Itse päätin 2017 selvittää mitä on roikkumassa perintäyhtiöissä ja sain kokonaiskuvan tilanteestani. Monella perintäyhtiöllä roikkui velkoja mitkä olisi aikapäiviä sitten laittaa ulosottoon. Viimeinen velka poistui pitkän viranomaisprosessin jälkeen tammikuussa 2019 jolloin Alektum Oy ilmoitti lopettaneensa kokonaan perinnän. Olen myös kiitollinen velallistentuki facebook ryhmästä josta sain tukea ja neuvoja velkojen selvittelyyn ja oikeat tahot minne valittaa, kuten AVI (Aluehallintovirasto) ja KKV (kilpailu-ja Kuluttajavirasto). En näistä edes osannut hakea apua tilanteeseeni. Lisäksi en osannut tai tiennyt miten haasteeseen olisi pitänyt vastata. Oman tilanteen selvittely oli raskasta ja työläs prosessi. Piti soittaa ja lähettää sähköpostia jokaiselle perintäyhtiölle erikseen, tuo oli aikaa vievää. Prosessin aikana minulle on selvinnyt, että perintäyhtiöt ostaa velkoja 10-20% velka summasta isoissa erissä, absurdia minun mielestäni. Toinen mihin kiinnitin huomiota oli se kun perintäyhtiö katsoi luottotietoja todella tiuhaan. En ole saanut järkevää vastausta mutta minulla on epäilys asiasta. Luottotiedot katsotaan sen takia kun merkintä/merkinnät on poistumassa, niin saadaan merkintöjä pitkitettyä ja henkilö pitempään pois normaaleista arjen tarpeista.

Ulosotto
Ulosottoon kun jouduin ekaan kertaan niin se oli shokki, häpeä ja pelko miten tästä selvitään. Tuosta häpeästä haluan päästä eroon ja velallisten ihmisten äänen kuuluviin. Yritin sopia ulosottomiehen kanssa maksuista, mutta ei onnistunut kun oli vasta tullut asiat ulosottoon. Eikä tähän sen takia heti suostuttu. Myöhemmin ei ollut ongelmaa tehdä maksusopimusta ulosoton kanssa. Mutta kun tekivät virhemerkinnän maksuhäiriöstä kesti 6 kk saada se oikaistua.

Velkaantumisen jälkeen
Velat sain käytännössä hoidettua pois jo 2016-2017, selvitysten ja sitkeän taistelun jälkeen viimeinen velka poistui perintäyhtiöiden järjestelmästä tammikuussa 2019 kun Alektum Oy:n toimiluvan sain pois. Eivät lähteneet siirtämään minun velkojani seuraavalle yhtiölle. Maksuhäiriö merkinnät vielä kummittelee tiedoissa jonkun aikaa. Laki ei kiellä merkintöjen poistamista aikaisemmin mutta luottotietoyhtiöt aika jääräpäisiä asiassa. Paljon kevyempi olo tila kun tuo painolasti on pois. Vihdoinkin pääsen kansalaiseksi jälleen.

Lopuksi haluan sanoa kaikille velallisille. Ette ole yksin, puhukaa sillä vaikeneminen on pahinta mitä voi tehdä. Toiseksi tarkastakaa asiat ovatko oikein Oletko tilannut kyseistä tuotetta/palvelua? Onko kulut oikein. (Finlex perintälaki 10§). Vaatii hirveästi työtä ja tukea jotta saa selvitettyä mutta se lopulta kannattaa.

Eija Kuusla: Velkavankeus on mahdollista

Siinä vaiheessa yksi koiristamme tuli viereeni, ja tapitti suoraan mun sieluun. Enhän mä voinut enää sen jälkeen mitään tehdä.Eihän se koira olisi ymmärtänyt mitä tapahtuu.

Itkin koira kainalossa nuolemassa mun kyyneleet. Se oli vielä pentu silloin.

Eija Kuusla

-2007 jouduin 2 kuukauden pakkolomalle, tulotaso romahti noin 2000 euroa. Turvauduin lainoihin silloin.
-2010 aloin oireilemaan jo henkisesti. Palkastani jäi käteen jopa alle 100€ laskujen jälkeen.
-11/2011 miehen taksiluvat lähti. Tulot romahtivat tuhansilla euroilla/kk.
-2010-2012 olin opintovapaalla ja virkavapaalla. Tulot noin 1200€/kk vähemmän. Sain aikuiskoulutustukea. Tuki loppui toukokuussa, enkä saanut mistään mitään. Olimme taas lähestulkoon menettämässä asunnon.
-2015-2016 miehen yksi työnantaja meni konkurssiin, taas tulot romahtivat tuhansilla euroilla, ja turvauduin lainoihin.

Eli kaikki nämä ovat täysin yllättäviä tekijöitä, joille emme itse voi mitään, emmekä olisi pystyneet vaikuttamaan.

Tajusin jossain vaiheessa 2008, että taloutemme on todellisessa kriisissä. Aloin käyttää aikaa pelaamalla ja ostamalla kaikenlaista krääsää. Joka taas pahensi oloa ennestään.

En kehdannut puhua ääneen kenellekään. Jossain vaiheessa työkaverini sanoi, että mä en naura enää enkä ole iloinen.

Silloin se iski. Totaalinen romahdus. Luulin osaavani peittää koko tämän karin totuuden. En vaan osannut vaan huijasin itseäni.
Siitä alkoi burnout loma. Ja tilanne vaan paheni 11/2011. Kun miehen yritys ajettiin viranomaisten toimesta alas.

En puhunut edes miehelleni mitään, koska pelkäsin sitä räjähdystä. Piilotin laskuja ja kirjeitä.

Joulukuussa 2011 olin niin loppu, että istuin keittiön lattialla veitsi kädessä, ja mietin että tää loppu nyt.

Siinä vaiheessa yksi koiristamme tuli viereeni, ja tapitti suoraan mun sieluun. Enhän mä voinut enää sen jälkeen mitään tehdä.Eihän se koira olisi ymmärtänyt mitä tapahtuu.
Itkin koira kainalossa nuolemassa mun kyyneleet. Se oli vielä pentu silloin.

Alkuvuodesta 2012, mun oli pakko toimia. Istuimme sukulaisten kanssa meidän keittiössä ja kerroimme koko tilanteen.
Pelkäsin jo etukäteen tuomiota, mutta ei, meitä ymmärrettiin ja yhdessä aloimme miettiä ratkaisuja.

Siitä lähti liikkeelle koko tämä vyyhdin purkaminen. Paniikkihäiriö mulle jäi, ja siitä on vaikea päästä irti.
Se häpeä tuntui pahimmalta silloin, kun meitä pyydettiin lähtemään jonnekin reissuun, eikä meillä vaan rahaa ollut.
Tekosyitä kehiteltiin. Se vaan lisää pahaa oloa.

Tehkää ihan oikeasti itsellenne palvelus. Olkaa rehellisiä, pyytäkää ajoissa apua, älkää jääkö yksin. Etsikää apua ajoissa.
Jos ette yksin pysty, ottakaa joku luotto ihminen avuksenne.
Tehkää ajoissa maksusuunnitelma, siirtäkää eräpäivää. Sitä ei tarvitse hävetä.

Ja tuomitsijoille, miettikääpä tilanne omalle kohdalle? Mitä mekään olisimme voineet tehdä noiden tilanteiden tultua.

Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi!
Voimia ja jaksamista kaikille velallisille, Te selviätte kyllä..

Velkahäpeä

Aki Rintakangas

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa arasta aiheesta kuten velkahäpeästä. Suurin osa velallisista kokee syyllisyyttä, häpeää ja jopa itseinhoa velkatilanteestaan. Helposti jätetään asiat kertomatta läheisille ihmisille ja ystäville ongelmasta, toki suurin osa, ei ymmärrä velkaasioita ollenkaan. Tämä ongelma on laaja ja vaikea. Häpeä itseasiassa vaikeuttaa saada apua ja tukea tilanteeseensa kun ei uskalleta kertoa asioista lähipiirille. Tästä voi seurata suurempiakin ongelmia. Salailu on myös henkisesti raskasta, mutta haluaisin muistuttaa jokaista siitä, että velkaongelma ei ole häpeä sillä yli 10% Suomalaisista kärsii samasta ongelmasta ja kenenkään ei tarvitse taistella yksin. Velkakierrettä on todella vaikea katkaista kun siihen oravanpyörään on joutunut. Yksi pahimmista on maksaa velkaa velalla joka pitkässä juoksusssa syventää ongelmaa. Kaiken salailun ja uupumuksen jälkeen suuri todennäköisyys on ajautua masennukseen joka taas tietää lisää ongelmia.

Mistä häpeä johtuu?
Pää olettamus on ettei lähipiiri ymmärrä ja voikin osittain pitää paikkansakin kun eivät ymmärrä tilannetta minkä takia joutunut velkakierteeseen. Syitä on monia. Tämä on tärkeää käydä itsenäisesti läpi, ne syyt ja sen jälkeen parhaansa mukaan kertoa, että on taloudellisia vaikeuksia. Uskon siihen, että pieni prosentti tai muutama prosentti on niitä jotka haluaa vain pitää niin sanottua kulissia yllä, jotta hyvin menee. En vain käsitä ihmisiä jotka hylkää heti kun on raha vaikeuksia. Silloin heillä se ongelma on eikä velalisella. Ystävät jos kaikkoaa ne eivät koskaan olleet todellisia ystäviä olleetkaan. Haluan uskoa myös siihen, että luku on suuri, jotka pystyvät ymmärtämään tämän ongelman. Häpeän tunne on liian vahva velallisten keskuudessa. Helposti lähdetään siitä, että ”minä mokasin” ”Hoidan tämän kuntoon” ”kenenkään ei tarvitse tietää” ynnä muut samankaltaiset ajatukset pyörii velallisten mielissä. Haluaisinkin haastaa ihan kaikki siihen, jotta kuunneltaisiin ja autettaisiin parhaansa mukaan ystävää,perheenjäsentä pääsemään jaloilleen. En tarkoita sitä ,että pitäisi lainata rahaa vaan lähteä tukemaan siinä velkojen selvittelyssä, mitkä ovat oikeita velkoja, missä voidaan tehdä maksusuunnitelmia ja olla vierellä sekä kuunnella. Tämä on toki haastavaa jos ei ymmärrä velka asioista yhtään mitään mutta tuossa oppii paljon myös mukana siitä kuinka laiton perintä kenttä Suomessa on. Monella vain ei ole voimaa ratkoa yksin näitä ja senkin takia se ystävä tai perheenjäsen siinä vierellä on todella suuri merkitys.

Häpeän tunteesta eroon
Häpeän tunteesta eroon pääsemiseen on moniakin keinoja. Kuten se, että tunnustaa velkaongelman olemassa olon ja/tai vaaran joutua velkaongelamaan. Tämä pitää itse tiedostaa jolloin helpompaa lähteä purkamaan ongelman ydintä. Kerro läheisillesi että on taloudellisia vaikeuksia ja ne syyt siihen. Syitä on yhtä monta kuin on vellallistakin, yhtä tiettyä kaavaa ei ole. Puhu tunteistasi, jos pitää kaiken sisällään, se on pahempi kuin purkaa se ystävälle tai perheenjäsenelle puhumalla. Nouskaa poterosta ja etsikää googlesta tietoa velkaantumisesta ja apukeinoista, sillä apua on saatavilla. Älkää myöskään maksako olemattamia velkoja, turhia perintäkuluja tai muuta semmoista mitkä ei teille kuulu. Etsikää tietoa oikeuksistanne. Kirjoittakaa lehtiin,tehkää blogia, kirjoittakaa kansanedustajille tehkää ihan mitä tahansa jotta saatte äänenne kuuluviin. Ette todellakaan ole yksin.

Perintätoimista tietämätttömille
Nämä jotka eivät tiedä velkaongelmista, eivät ymmärrä yhtä juttua. Velanperintäkenttä Suomessa toimii laittomasti tällä hetkellä, ilman valvontaa. Kun te sisästäisitte tämän yksinkertaisen asian tästä olisi lähimmäisesi helpompi jopa puhua. Moni ei uskalla puhua juuri näiden ihmisten leimaamisen pelossa. Haastan jokaisen teistä tähän kategoriaan kuuluvat ihmiset siihen, että ottakaa asiasta selvää ja olkaa rohkeita ja lopettakaa se leimaaminen.

Velan monisyinen synty
Kuten tiedetään valkaantuminen ei aina johdu itsestä. Tulee yllättäviä asioita eteen kuten, yt neuvotteluja, sairastuminen, menetät työsi syystä tai toisesta, konkurssi, verottajan virheelliset verotarkastukset joita lähes mahdoton kumota. Sinulla voi olla hyväkin duuni ja näkymät hyvät mutta sitten iskee niin sanottu katastrofi, jota yrität laina rahalla paikata jotta ei kukaan saisi tietää.Sairastuminen on myöskin aika yleinen velkaantumisen syy. Maksetaan sairaala laskut ja lääkkeet pikavipeillä mielummin kuin pyydettäisiin ystävältä tai sukulaiselta, aina tämäkään tosin ei ole mahdollista. Asiat kasaantuu helposti ja monimutkaistuu samalla. Miettikääpä näitä haasteita mitä velallisella on. Me emme ole ö-luokan kansalaisia tai rikollisia vaikkakin suurin osa meitä rikollisina pitääkin ja roskasakkina. Kuten olen monesti sanonut asiat eivät ole mustavalkoisia. Jokainen meistä on tärkeä tässä yhteiskunnassa ja myöskin toivoisin parannusta tähän asenteeseen mitä kohtaamme päivittäin. Maksuhäiriö merkintä ei todellisuudessa kerro yhtään mitään koska se kertoo vain sen, että joskus on ollut vaikea tilanne tai odottamaton tilanne. Kohdelkaa meitä velallisia ihmisinä.

Velka-asiat läsnä elämässä

Velallisen tarina: Aki Rintakangas – velka asiat ovat olleet läsnä koko elämän ajan
10.09.2019

Kuvassa Aki Rintakangas käy läpi Perintäyhtiö Alektum Oy.n perintään liittyvää viranomaisprosessia. Kuva: Sami Isoniemelä
Haastattelemme ja julkaisemme syksyn aikana velallisten tosi tarinoita, miten velkaantuminen vaikuttaa heidän elämäänsä, mistä se on saanut alkunsa ja kuinka he selviävät niin sanotusta velkavankeudestaan. Tänään on vuorossa Aki Rintakangas.

Aki Rintakangas, 35, on mies, jolle velka asiat ovat olleet läsnä koko elämän ajan. Lapsuutta varjosti muun muassa hänen vanhemman joutuminen ulosoton ikeeseen -90 luvun taitteessa, yritys velan takauksesta johtuen. Myöhemmin hän velkaantui itse.
Aki Rintakangas, kertoisitko tarkemmin taustoistasi ja omasta velkaantumisestasi?
– Lapsuus oli vuoristorataa, eikä ollut helppoa ja kaikesta jouduttiin tinkimään, välillä oli se kouluruoka ainut ateria päivässä.
Oma velkaantuminen oikeastaan alkoi jo 15 vuotiaana peliautomaattien takia, eikä minulla ollut mahdollista oppia rahankäyttöä, kun sitä ei vain yksinkertaisesti opetettu. Yritin myös paikata rahareikiä pelaamalla, mutta se vei syvempään suohon.

Opiskelut peruskoulun jälkeen jäi reilu vuoden mittaiseksi, syy tähän oli se, että pääsin töihin Helsinkiin. Aloitin työskentelyn 2002 heinäkuussa huoltomiehenä Meilahden sairaalassa. Tuossa vaiheessa kun olin 18 vuotias niin ei tuo raha kiinnostanut lainkaan tai miten se järkevästi olisi pitänyt käyttää, koska tilanne oli minulle täysin uusi. Laskuja jäi maksamatta ja Kela rupesi perimään opintotukia ja opintolainoja takaisin.
Sait ensimmäiset käräjäoikeuden päätökset velkoihin vuonna 2003. Taustallasi oli lyhyt työttömyys ja pieni palkka. Kuinka selvisit tässä tilanteessa?

– Menin armeijaan tammikuussa 2003 jolloin alkoi tulla ensimmäisiä päätöksiä käräjäoikeudesta. Armeijan jälkeen olin pari kuukautta ilman töitä kunnes pääsin takaisin Meilahden sairaalaan töihin, nyt olen ollut 17 vuotta työelämässä.
Palkka oli pieni mutta jotenkin suomalaisella sisulla selvisin pahimpien aikojen ohi. Palkasta jäi pahimmillaan 180 euroa kuukaudessa käteen, vuokran jälkeen. Ei se aina herkkua ollut. Tuli välillä epätoivo ”Saanko koskaan näitä ulosoton velkoja tai perintäyhtiöitä pois niskasta”.
Oma velkaantuminen vaikeutti normaalia elämää huomattavasti. En saanut vakuutuksia, en saanut puhelinliittymää ja kaikki piti ostaa käteisellä kun osamaksukauppaa ei saa, kun on maksuhäiriömerkintä. Tuntui siltä kun olisin Ö luokan kansalainen ja pahempikin rikollinen tuon maksuhäiriömerkinnän takia.

Aloit selvittämään perintäyhtiöillä olevia velkojasi perusteellisesti myöhemmin. Osa veloista poistui pitkän viranomaisprosessin myötä vuonna 2019. Kertoisitko tästä vaiheesta?
– Velkavankeus kesti itsellä siis noin 15 vuotta. Syynä pidän pitkittynyttä perintää. Perintäyhtiöissä roikotetaan turhaan laskuja kohtuuttomilla perintäkuluilla mitä ei, pystytä edes todistaa että ovat oikeasti aiheelliset.
Itse päätin vuonna 2017 selvittää mitä on roikkumassa perintäyhtiöissä ja sain kokonaiskuvan tilanteestani. Monella perintäyhtiöllä roikkui velkoja mitkä olisi aikapäiviä sitten laittaa ulosottoon. Viimeinen velka poistui pitkän viranomaisprosessin jälkeen tammikuussa 2019 jolloin perintäyhtiö Alektum Oy ilmoitti lopettaneensa kokonaan perinnän.

Olen myös kiitollinen Velallisten vertaistuki- facebook ryhmästä, josta sain tukea ja neuvoja velkojen selvittelyyn ja oikeat tahot minne valittaa, kuten AVI ja KKV. En näistä edes osannut hakea apua tilanteeseeni. Lisäksi en osannut tai tiennyt miten haasteeseen olisi pitänyt vastata.

Oman tilanteen selvittely oli raskasta ja työläs prosessi. Piti soittaa ja lähettää sähköpostia jokaiselle perintäyhtiölle erikseen, tuo oli aikaa vievää. Prosessin aikana minulle on selvinnyt, että perintäyhtiöt ostaa velkoja 10-20 prosentilla velkasummasta, isoissa erissä, absurdia minun mielestäni.

Toinen mihin kiinnitin huomiota oli se kun perintäyhtiö katsoi luottotietoja todella tiuhaan. En ole saanut järkevää vastausta mutta minulla on epäilys asiasta. Luottotiedot katsotaan sen takia kun merkintä, merkinnät on poistumassa, niin saadaan merkintöjä pitkitettyä ja henkilö pitempään pois normaaleista arjen tarpeista.

Miltä sinusta tuntui kun jouduit ulosottoon ja miten yhteistyö ulosoton kanssa sujui velallisena?
– Ulosottoon kun jouduin ekaan kertaan niin se oli shokki, häpeä ja pelko miten tästä selvitään. Tuosta häpeästä haluan päästä eroon ja velallisten ihmisten äänen kuuluviin. Yritin sopia ulosottomiehen kanssa maksuista, mutta ei onnistunut kun oli vasta tullut asiat ulosottoon. Eikä tähän sen takia heti suostuttu. Myöhemmin ei ollut ongelmaa tehdä maksusopimusta ulosoton kanssa. Mutta kun tekivät virhemerkinnän maksuhäiriöstä kesti 6 kuukautta saada se oikaistua.
Miltä sinun tilanteesi näyttää nyt tällä hetkellä?
– Velat sain käytännössä hoidettua pois jo 2016-2017, selvitysten ja sitkeän taistelun jälkeen viimeinen velka poistui perintäyhtiöiden järjestelmästä tammikuussa 2019 kun Alektum Oy:n toimiluvan sain pois. Eivät lähteneet siirtämään minun velkojani seuraavalle yhtiölle.
Maksuhäiriömerkinnät vielä kummittelee tiedoissa jonkun aikaa. Laki ei kiellä merkintöjen poistamista aikaisemmin mutta luottotietoyhtiöt aika jääräpäisiä asiassa. Paljon kevyempi olo tila kun tuo painolasti on pois. Vihdoinkin pääsen kansalaiseksi jälleen.

Kiitos Aki Rintakangas haastattelusta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain?
– Lopuksi haluan sanoa kaikille velallisille. Ette ole yksin, puhukaa sillä vaikeneminen on pahinta mitä voi tehdä. Toiseksi tarkastakaa asiat, ovatko oikein Oletko tilannut kyseistä tuotetta, palvelua. Onko kulut oikein. Vaatii hirveästi työtä ja tukea jotta saa selvittettyä mutta se lopulta kannattaa.

Lähde: LIVE 24 magazine

Pikavippilaki myllersi kulutusluottotarjontaa – yli 10 luotonantajaa lopettaa toimintansa
Uutiset 3.9.2019 07:35
Päivän Lehti
35

Kulutusluottojen lisääntynyt käyttö on yksi osatekijä kotitalouksien velkaantumisessa. (Kuva Fotolia)
Aikaisempi lakimuutos korkokatosta kuusi vuotta sitten jäi tehottomaksi.
TALOUS Syyskuun alusta voimaan tullut lakimuutos muuttaa kulutusluottoja Suomessa tuntuvasti. Uusi laki sääti korkokaton 20 prosenttiin ja rajasi lainan muut kulut 150 euroon vuodessa. Lakimuutos ei vaikuta aikaisemmin myönnettyihin lainoihin tai luottosopimuksiin ja niistä kuluja voidaan periä vanhan lain mukaisesti.
Luottoja tarjoavien yritysten määrä tulee pienenemään selkeästi. Useat isot toimijat jäävät markkinoille, kun taas moni pienempi on jo ilmoittanut lopettavansa toimintansa lakimuutoksen myötä.
Hintavertailusivusto Financerin mukaan uusien lainojen myöntämisen on ilmoittanut lopettavansa muun muassa Luottoraha, Aasa, Yleislaina, Viikinkilaina, Everyday, Ainalaina, Fixura sekä Get Capital. Lopettamassa ovat myös luotonantajat, joiden sivustolla on huoltokatko. Näitä ovat Nordcredit, Lainasto, Eurolimiitti, Suomilimiitti sekä Ekstraluotto.
Uuden lain mukaan korkokaton lisäksi muut lainasta aiheutuvat kulut voivat olla enintään viisi euroa, kun laina-aika on vähintään 30 vuorokautta. Laina-ajan muutoksista perittävä maksu voi puolestaan olla enintään viisi euroa ja yhteensä enintään 20 euroa vuodessa.
Aikaisempi vuonna 2013 voimaan tullut lakimuutos 50 prosentin korkokatosta alle 2000 euron lainoille jäi tehottomaksi. Yritykset toivat markkinoille 2000 euron luottolimiitit, joita lakimuutos ei koskenut. Uusi lakimuutos tulee koskemaan myös yli 2000 euron luottoja.

Tasavallan presidentti: ”Ehdottomasti oikeusvaltio”, vai onko sittenkään?


Tatu Hoikkala

14.9.2019 10:40

Arvoisa Tasavallan Presidentti ja pääministeri Rinne. Suomen hallitusmuodon 100 vuotisjuhlaistunnossa korostitte Suomen perustuslakia ja Tasavallan presidentti totesi ”Suomi on ehdotonta kärkeä oikeusvaltiona”. Korostitte myös yksilön oikeuksia. 4.2.2013 annoitte CNN uutiskanavalle päinvastaisen haastattelun, jossa totesitte: ”…and we made that mistake in Finland. Those who lost everything, didn´t got it back….when grought begins those who have lost needs rightfull compesation ….”

Unkarin pääministeri Orban on arvostellut Suomen oikeusvaltio väitettä, koska meillä ei ole perustuslakituomioistuinta. Toisaalta se lieneekin turhaa, koska perustuslakimme ei enää EU jäsenyyden myötä ole se laki, jota viime käsessä noudatetaan – vaan se on European Convention on Human Rights, joka sisällöltään määrittää mm. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, omaisuuden suojan ja tasavertaisen aseman oikeuden edessä.

Te olette tietoinen 1990 luvun tapahtumista, jossa 1991 herättiin todellisuuteen, että jokainen pankkikonserni oli ottanut ulkomaan valuuttaa Suomeen – ohi Suomen Pankin määräysten. Pankit olivat konkurssikypsiä ja jokainen väärin toiminut pankijohtaja olisi kuulunut tuomioille. Peli oli kovaa 21.1.1993, kun Vesa Vainio Unitaksesta kirjoitti Rahoitustarkastuksen Jorma Arangolle muistion, jossa tarkkaan suunniteltiin yhteistyössä Valtion Vakuusrahaston kanssa alkaen 1991, miten yhdessä pelastetaan laittomasti toimineet pankit verovaroin sekä kansalaisten ja yrittäjien omaisuuksilla.

Maksajaksi joutuivat rehelliset työllistävät yritykset – kuten Oy ST-Line Ltd ja minä takaajana. Kohtalotoveitani on 65 000 mm. Pertti Lindeman/ Katinkulta ja Olli Puolitaival/ Konekersantti ja monta monta muuta. Te väitätte, että Suomi on oikeusvaltio – se ei ole ollut sitä 65000 yrittäjäuhrille ja sadoilletuhansille asuntonsa menettäneille sitten 90-luvun ja edelleen ihmettelette, miksi nuoret aikuiset syrjäytyvät. He ovat juuri niitä, jotka Suomen valtio syrjäytti jo ennen, kuin he ehtivät aikuisikään – 90 luvun pikkulapsia.

Olen taistellut oikeuslaitoksessa Rauman Seudun Osuuspankkia nyk. Länsi Suomen Osuuspankkia vastaan vuodesta 1992 alkaen. Laivayritykseni tuhottiin valuuttavelan perusteella, vaikka yhtiö ei koskaan sellaista ottanut. Alunperin kyseessä oli 1,5 miljoonan markkamääräinen haltijavelkakirja, joka yksin, ilman käärevelkakirjaa ei riitä. Pankilla ei ole käärevelkakirjoja laivaan liittyen. Poliisikin yritti niitä saada pankilta, onnistumatta.

Yritys raunioitettiin realisoimalla m/s Princess Isabella laiva – arvoltaan 3,9 miljoonaa markkaa – 3 päivän sisällä 9.6.1994, jossa pankki itse pakkohuuton hakijana, hyväksyi ainoana huutajana oman huutonsa 600 000, 00 markkaa. Vouti katsoi toimintaa läpi sormien ja hyväksyi laittoman kaupan.

Näiden vähäisten varojen jako määrättiin Oulun Lääninhallituksen ja Rovaniemen Hovin toimesta keskeytettäväksi, koska minulla oli etuoikeus pakkohuutokaupasta saatuihin varoihin. Estikö päätös varojen jaon takaisin pankille – ei. Vouti toimitti tuon rahan takaisin pankille jo heinäkuussa 1994. Eli nyt miljoonien arvoinen laiva toimitettiin pankin haltuun puhtaalla 0 markalla sen saadessa miljoonien hyödyn..

Etuoikeudesta sain lopulta hyväkseni päätöksen 13.9.2006 Turun Hovioikeudesta, jossa pankki määrättiin maksamaan varat takaisin minulle korkoineen, mutta pankki ei noudata lainvoimaista päätöstä.

Yhtiö ja minä takaajana saimme eräänlaisen oikeudenmukaisen päätöksen myös laivakaupasta Turun Hovioikeudesta 15.12.2006 nro 2678, jossa pankin voidaan todeta rikkoneen lojaliteettivelvollisuutensa ja aiheuttaneen yhtiölle ja minulle vähintään 2 miljoonan markan vahingon. Syynä oli oikeuden toteamus, että pankki tiesi aluksen arvon, koska se oli saanut yhtiön ollessa vielä toiminnassa, laivasta 3,280 000,00 mk tarjouksen jo 2,5 kk aiemmin. Pankki väitti tuolloin, että he eivät ole perineet mitään sitten 9.6.1994. Vahingokorvausvaade todettiin ennen aikaiseksi.

2008 pankki totesi väitettyjen velkojen olevan edelleen heidän tilijärjestelmissään ja ilmoitti velan olevan edelleen perintäkelpoinen, jolloin nostimme uuden kanteen 2009 Satakunnan Käräjäoikeudessa. Vaatimus tilitysvelvollisuudesta esitettiin Käräjäoikeudessa ja vaadimme koko vakuutena olleen omaisuuden huomioimista tilityksessä. Pankki teki tilityksen, jossa se tilitti ainoastaan 535 000,00 markkaa senkin vastoin lainvoimaisia tuomioita. Samaan aikaan he väittivät, että nyt tuo 1,5 mmk haltijavelkakirja – ilman todisteita, on kasvanut jo yli 18,000, 000,- markkaan eli n. 1 644 000,00 euroa ja kasvaa 16% koroilla edelleen. Käräjäoikeus hyväksyi välipäätöksessä tämän, joten nyt alkaa vaikuttaa Länsirannikolla ”puolusta veljeäsi kaikin mahdollisin keinoin. Vain, jos olet vaarassa joutua itse syytteeseen….jne” – touhulta.

Miten tämä on mahdollista Suomessa, joka on ”ehdottomasti oikeusvaltio”?
Minä vaadin, että Suomen hallitus ja eduskunta ottaa kantaa Suomen perustuslain toteutumiseen tapauksesani sekä omaisuuden suojan, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin sekä tasavertaiseen asemaan oikeuden edessä. Katson, että tapaukseni käsittely ei ole noudattanut perustuslakia eikä European Convetion on Human Rights.

Katson valtion olevan vastuussa vahingosta.
Merikapteeni
Tatu Hoikkala