Valkoisentalon yli-ikäinen ongelmanuori?

Esko Valtaoja, tunnettu ajattelija, kirjoittaa kolumnissaan Turun Sanomat 22. tammikuuta 2019 mm.

Donald Trump on nyt ollut vallassa kaksi vuotta, mutta maailmanloppua ei ole tullut.n Yhdysvalloissa on edelleen aikuisiakin, jopa Valkoisessa talossa, eikä yli-ikäinen ongelmanuori ole pystynyt saamaan pelätyn kaltaista tuhoa.

Amerikasta ei ole tullut suurta, vaan yhä pienempi. Voi olla, että tulevaisuudessa nähdään nimenomaan vuosi 2018 merkkipaaluna: siihen päättyi Yhdysvaltojen maailmaherruus.

Lehtileike samasta kolumnista:

7 ajatusta aiheesta “Valkoisentalon yli-ikäinen ongelmanuori?”

 1. Presidentti Donald Trump antoi Kansakunnan tila -puheessaan väitteitä, joiden todenperäisyys ei täsmää faktojen perusteella.
  Trump on toistanut väitteitään, vaikka ne on jo aiemmin todistettu vääriksi.

  New York Times tarkisti Trumpin puheen faktat ja löysi useita virheitä. Tässä niistä osa.

  ”Yhdysvaltain talous kasvaa lähes tuplasti vauhdikkaammin mitä ennen presidentiksi tuloani. Olemme reippaasti kuumin talous koko maailmassa.”

  New York Timesin mukaan väite on väärä. Yhdysvaltain talous kasvoi viime vuoden kolmannella neljänneksellä 3,5 prosentin vuotuista vauhtia. Kuitenkin Latviassa ja Puolassa kasvu oli liki kaksinkertaista tähän verrattuna. Samoin Kiinassa ja Intiassa. Jopa talousvaikeuksissa painivassa Kreikassa meni paremmin.

  Analyytikkojen mukaan Yhdysvaltain talouskasvu hidastui loppuvuonna ja vielä enemmän tammikuun aikana.

  ”Hallintoni on poistanut lyhyessä ajassa enemmän sääntelyä kuin kenenkään muun hallinto koko presidenttikauden aikana.”

  NYT: väärin. Trumpin hallinto on ottanut hitaammin käyttöön uusia säädöksiä ja on perunut eräitä jo voimassa olleita tai ehdotettuja liittovaltion sääntelyitä, etenkin ympäristön suojelussa. Trumpin kauden sääntelyn purku on silti hillitympää kuin Carterin ja Reaganin hallinnoissa.

  ”Olemme luoneet 5,3 miljoonaa uutta työpaikkaa ja etenkin lisänneet teollisuustuotantoon 600 000 työpaikkaa. Eräiden mielestä ne ovat lukuja, joiden piti olla ’mahdottomia’, mutta olemme vasta aloittaneet”

  Tilastojen mukaan Trumpin tammikuussa 2017 alkaneen hallinnon aikana on tullut lisää 4,9 miljoonaa työpaikkaa, mukaan lukien 454 000 teollisuustuotantoon. Luvut ovat samaa tasoa, mitä tapahtui Obaman hallinnon kahden ensimmäisen vuoden aikana.

  ”Työelämässä on mukana enemmän ihmisiä kuin koskaan historiamme aikana”

  Väärään johtava väite. Työllisten määrä on kaikkien aikojen suurin, koska Yhdysvaltain väkiluku on kasvanut.

  ”El Pason rajakaupungissa Texasissa oli eräät korkeimmat väkivaltarikosluvut maassamme. Rajaesteiden rakentamisen jälkeen El Paso on yksi turvallisimmista kaupungeista.”

  Väärin. El Paso ei koskaan ole lukeutunut Yhdysvaltojen vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Ennen rajaesteiden rakentamista oli El Pasossa vuonna 2008 toiseksi vähiten väkivaltarikoksia 20 muun saman kokoisen kaupungin vertailussa. Raja-aidan pystyttämisen jälkeen 2010 on sijoitus pysynyt samana.

 2. Yhdysvaltain ulkoministeriön matkustustiedotteessa varoitetaan Suomeen matkaavia taskuvarkaista ja järjestäytyneistä rikollisryhmistä. Samaan aikaan muut maat luokittelevat Suomen turvalliseksi matkakohteeksi, jossa tulee noudattaa vain normaalia varovaisuutta.
  Yhdysvaltojen matkustustiedotteen mukaan rikollisuus Suomessa on yleisesti vähäistä. Tästä huolimatta tiedote kertoo taskuvarkauksien ja luottokorttien kopioinnin olevan yleinen ongelma Suomessa.
  Näiden lisäksi tiedote väittää entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan maiden rikollisjärjestöjen olevan läsnä Suomessa. Järjestäytyneiden rikollisjärjestöjen vuoksi matkaajia kehotetaan pysymään valppaana henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi.

 3. DONALD TAIPUI, mutta ilmeisesti ”ei taittunut”. Trump ja demokraatit ovat päässeet sopuun hallinnon avaamisesta uudelleen.
  ”Sopimus ei pidä sisällään Trumpin vaatimia rahoja Meksikon vastaisen rajamuurin rakentamiseksi.
  Sopimuksen myötä Yhdysvaltojen ennätyspitkä hallinnon sulku päättyy.
  Sopimus on kuitenkin vain väliaikainen ja sen myötä hallinto avataan kolmeksi viikoksi.
  Demokraattien senaatin johtaja Chuck Schumer kertoi toivovansa, että Trump on oppinut läksynsä liittovaltion hallinnon sulusta. Schumer korosti, että hallinnon sulun väliaikainen avaaminen antaa demokraateille ja republikaaneille mahdollisuuden keskustella rajaturvallisuuteen liittyvistä asioista niin, etteivät liittovaltion työntekijät joutuvat kärsimään tilanteesta.
  Yhdysvaltain hallinto on ollut suljettuna jo yli kuukauden. 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut vailla työtä.”

 4. MAFIATYYLILLÄ: ”Don Trumpin pitkäaikainen entinen asianajaja Michael Cohen lykkää todistamistaan kongressin edessä.

  Syyksi Cohen ilmoittaa Trumpin ja tämän nykyisen asianajajan Rudy Giulianin uhkaukset, jotka ovat kohdistuneet hänen perheeseensä.
  Cohenin asianajajan mukaan hänen päämiehensä asettaa nyt etusijalle perheensä ja sen turvallisuuden.
  Cohenin piti todistaa edustajainhuoneen valvontakomitean edessä 7. helmikuuta. ”

 5. Presidentti Don Trump on Twitterissä ilmoittanut siirtävänsä – tavanomaisen tammikuussa pidetyn – kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa tulevaisuuteen ja ettei aio pitää puhettaan ennen kuin hallinnon osittainen sulku on ohi.

  Tviitissään Trump vierittää syyn puheen siirtämisestä Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen demokraattien Nancy Pelosin harteille.
  – Kun sulku oli jo alkanut, Nancy Pelosi kysyi minua pitämään puheen kansakunnan tilasta, suostuin. Sitten hän muutti mielensä sulun takia ja ehdotti myöhempää ajankohtaa, kirjoittaa Trump.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa