Sananvapaus ja -vastuu?

Niin sanotun kiihotuspykälän laajennus ei ole kaventanut sananvapautta Suomessa. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo, että sananvapaus ei ole kaventunut tai uhattuna Suomessa. Tämä selviää tarkastelemalla tuomioita, joita on annettu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

”Kun mietin monia niitä tuomioita, joita näissä kiihottaminen kansanryhmää vastaan -tapauksissa on tullut, niin kannattaisi vähän mennä katsomaan niitä tuomioita ja minkälaista kirjoittelua ja mielipidettä on erilaisiin vähemmistöryhmiin kohdistettu. Se on kyllä hyvin selkeää ollut, että sananvapauden suojaa ei sen kaltaiset kirjoitukset voi missään tapauksessa saada”, Toiviainen sanoo haastattelussa.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kommentoi Uuden Suomen tilaajahaastattelussa sananvapauden tilaa Suomessa sekä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) tapausta, joka on nostanut keskustelun sanan- ja uskonnonvapaudesta.

Toiviaisen mukaan aivan Räsäsen tapauksen ytimessä on se, että hän vetoaa uskonnonvapauteen puolustaessaan seksuaalivähemmistöjä koskevaa kirjoitustaan. Toiviaisen käynnistämässä esitutkinnassa epäillään syyllistymistä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Tapaus koskee Räsäsen ja Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa pamflettia.

KTS-> Tuomioita, joita näissä kiihottaminen kansanryhmää vastaan -tapauksissa on tullut, niin kannattaisi vähän mennä katsomaan niitä tuomioita ja minkälaista kirjoittelua ja mielipidettä on erilaisiin vähemmistöryhmiin kohdistettu.

1 ajatus aiheesta “Sananvapaus ja -vastuu?”

  1. SANANVAPAUDEN ja -vastuun yhdistämisen merkitys on hämästynyt etenkin SOME-keskustelussa, jossa vihapuheelle on avoin foorumi.
    Vihapuhetta ja kiihotusta kansansyhmää vastaan on ainakin kahta sorttia; yksilötason kirjoitukset ja puoluepoliittinen rajankäynti.
    Annettujen tuomioiden keskiössä ovat perussuomalaisiin sitoutuneet kirjoittajat ja julistajat.
    MIELESTÄNI, kun vaaditaan esim. kansan edustajille rajatonta sanomisen vapautta, niin vastaavasti pitää voida myöntää kun epäillään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan tai vihapuheesta, syyllisyys tai syyttömyys voidaan ratkaista vain tutkinnassa tai oikeudenkäynnissä; Jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan. SOME ei ole KÄRÄJÄOIKEUS.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa