Työntekijän ansion varastamista…

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd) kertoo jättäneensä hallitukselle kirjallisen kysymyksen muun muassa alustatalouden yritysten tavasta ”kiertää” sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

”Osa yrityksistä on johdonmukaisesti ja tarkoituksella alkanut kiertää työnantajavelvoitteitaan. Ne eivät enää palkkaa työntekijöitä työsuhteeseen ja tee henkilön kanssa työsopimusta, vaan ottavat työntekijöitä toimeksiantosuhteeseen, ’freelancereiksi’”, Taavitsainen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän mainitsee nimeltä kolme yritystä: ruoankuljetuspalvelu Foodoran, ruokalähettipalvelu Woltin ja lehtiä jakavan Earlybirdin.

Ruokalähettipalvelut puhuvat freelancer-läheteistään ”kumppaneina”, jotka toimivat yrittäjinä. Käytännössä nämä työntekijät, jotka eivät yrittäjyydestään huolimatta itse voi päättää työajoistaan, maksavat työnsä sivukulut palkkioistaan, jotka ovat hyvin matalat, palvelualojen ammattiliitto PAM on kertonut tiedotteessaan. PAM on tukenut Foodoran ruokalähettien kampanjaa, jossa nämä peräävät parempia työoloja ja oikeuksia itselleen.

”’Freelancer’ ei sairastuessaan saa sairauspäivärahaa, hänelle ei makseta lomakorvausta eikä hän saa korvausta omien työvälineidensä käytöstä esimerkiksi puhelimesta ja polkupyörästä tai autosta. Työntekijällä ei ole työnantajan maksamaa työterveyshuoltoa, eikä työstä kerry eläkettä”, Satu Taavitsainen listaa blogissaan.

Hän korostaa, että nämä freelancerit eivät tosiasiallisesti voi itse päättää, milloin ja missä he tekevät työtään, vaan työtä on tehtävä silloin, kun ruoka tai lehti pitää toimittaa asiakkaalle.

”Kaikki työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, vaikka työtä markkinoidaan vain lisäansioiden hankkimisena, jopa harrastuksena”, hän toteaa.
”Näiden yritysten toiminnasta aiheutuu mittavia yhteiskunnallisia menetyksiä sosiaaliturva- ja eläkemaksujen jäädessä kertymättä. Kyse on työntekijälle kuuluvan ansion varastamisesta. Lisäksi ne vääristävät yritysten välistä kilpailua.”

Taavitsaisen mielestä alustatalouden järjestelyt rikkovat työntekijän perustavaa laatua olevia oikeuksia eli oikeutta työsopimukseen, sairauslomaan, eläkkeeseen ja työterveyshuoltoon.

Kansanedustajan mielestä viranomaisten on selvitettävä, voidaanko freelance-lähetit tulkita yrittäjiksi vai ovatko he tosiasiallisesti työntekijöitä.
”Kysyn ministeriltä miksi työsuojeluviranomainen, jonka pitäisi valvoa työsopimuslain noudattamista, ei ole puuttunut edellä mainittuihin epäkohtiin, tai jos työsuojeluviranomainen on selvittänyt asiaa, mutta …/…

1 ajatus aiheesta “Työntekijän ansion varastamista…”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa