Tikulla silmään joka vanhoja muistelee… Niinkö?

Kyselyssä kohteena olivat vuoden 1996 kunnallisvaaleissa valitut Turun kaupunginvaltuuston kuusikymmentäseitsemän (67) jäsentä, kaupunginjohtaja ja kaksi apulaiskaupunginjohtajaa. Vastauksia sain kolmetoista (13), joista kaksi (2) nimetöntä. Vastaajista oli naisia 6 ja miehiä 9. Siis ei mikään häävi kattavuus. Ehkäpä arkailu johtui siitä kun kysely liittyi laajempaan EU:n työilmapiiritutkimukseen. Sen kahdessa vaiheessa olin osallisena.
 
Arvokeskustelua oli vaatinut silloinen kansanedustaja, myöhemmin eduskunnan varapuheenjohatajana toiminut Jukka Mikkola (sdp).
 
Kysymykseen, onko (Mikkolan) vaatimus arvokeskustelusta aiheellinen, vastaukset jotka sain ovat kiinnostava kontrasti siihen nähden, mitä alentuvasti kyselyyn suhtautunut enemmistö vahvistaa sitä kansalaismielipidettä, että Turun tuppisuuenemmistöinen kaupunginvaltuusto ei keskustele sekä valtuutettujen ja luottamuselinten enemmistö ovat ryhmäkuntaisesti ohjastettuja ja alistettuja päättäjiä. Paikallisdemokratia on korvattu keskitetyillä hallintopäätöksillä.

 

 
On aivan luonnollista, että vastuulliset vaikuttajat ottavat aina vallitsevat olosuhteet huomioon. Arvot ja arvostukset ovat yleisemmin muiden asia ja niihin sitoutumine on useimmiten toisten ehtävä.
 
Monen muunkin olisi ollut syytä harkita kykyjensä riittävyyttä pyrkieassään vaativiin tehtäviin tai ottaessaan vastuuta itselleen. Huomioitavaksi: Jukka Mikkola osoitti kunnioitettaaa siviilirohkeutta myöntäessään valmiutensa puutteet kun hän kieltäytyi oli: ”tämä tilanne(8.10.1997) ministerin virasta. Kaupunkilehti Turkulaisen päätroimittaja Per Lardotin mukaan yksi peruste oli: ”tämä tilanne, jossa aletaan pestä pyykkejä ei ole kovin houkutteleva”.
 
Näin raportissani v. 1998; onko jotakin ”edustuksellisessa demokratiassa” muuttunut ja mihin kehityksen suuntaan?
 
Kalevi Kannus

3 ajatusta aiheesta “Tikulla silmään joka vanhoja muistelee… Niinkö?”

  1. Olen etsinyt yhteyttä Erkki Hautamäkeen, mutta tuloksetta.
    Olisin ollut kiinnostunut kertomaan hänelle, että W.C. arkistot avataan nyt tulevana vuonna Englannissa, josta Hautamäki saisi täydentävää tietoa kirjaansa # 2 Suomi myrskyn silmässä.
    Onko Hautamäki jo siirtynyt pois täst ajasta ?
    Olen kiitollinen jos joku vastaa viestiini.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa