Julkinen terveydenhuolto saattaa romahtaa

Sir Kalle uskoo Pekka Puskaa…:

 
Yksityiset lääkärifimat ovat vallanneet pysyvästi julkisen terveydenhuollon tehtäviä. Monet terveysalan vaikuttajat ennustavat, että nykymenolla kuntien terveyskeskusjärjestelmä voi romahtaa kokonaan. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri ehdottaa, että terveyskeskukset pelastettaisiin kauppaamalla ne lääkäreille.
 
Kommentti:
Vantaan kaupunki ulkoisti päivystyksensä 1.1.2008 alkaen ulkomaalaistaustaiselle MedOnelle.
 
Uutinen kokonaisuudessaan:
 Julkinen terveydenhuolto saattaa romahtaa
julkaistu 11.1.2009 klo 16:56, päivitetty 13.1.2009 klo 09:52

 
Yksityiset lääkärifimat ovat vallanneet pysyvästi julkisen terveydenhuollon tehtäviä. Monet terveysalan vaikuttajat ennustavat, että nykymenolla kuntien terveyskeskusjärjestelmä voi romahtaa kokonaan. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri ehdottaa, että terveyskeskukset pelastettaisiin kauppaamalla ne lääkäreille.
 
Kuntien terveyskeskusten päivystyksistä jo valtaosaa pyörittävät yksityiset lääkärifirmat. Lisäksi kunnat ostavat yksittäisiä keikkalääkäreitä paikkamaan alituista lääkäripulaansa. Pitkän linjan terveysvaikuttaja, nykyisin uusia lääkäreitä Kuopion yliopiston rehtorina kouluttava Matti Uusitupa väittää, että koko julkinen terveyskeskusjärjestelmä on vaarassa.
 
– Alueellisesti on jo selviä osoituksia siitä. Esimerkiksi ennalta ehkäisevä terveydenhuolto, kouluterveydenhoito ja neuvolat ovat suurissa vaikeuksissa, enkä usko, että reppufirmat kykenevät näitä palveluja järjestämään sillä tavalla, kuin meidän julkinen terveydenhuolto on ne järjestänyt.
 
Uusituvan mielestä yksityistymisen taustalla on lääkäreiden selvästi muuttunut asenne, etiikka ei ole entisellään.
– Nuoret lääkärit ajattelevat entistä enemmän omaa etuaan ja tahtovat nautiskella elämästään eivätkä ole enää niin sitoutuneita tämän julkisen järjestelmän ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
 
Uusitupa uskoo, että myös palkka houkuttelee yksityiseen pestiin.
 
– Jos yksityisellä pääsee 60 – 70 prosentin työpanoksella samoihin ansioihin, kyllä se varmasti on yksi syy.
 
Lääkäreitä on viime vuosina koulutettu ennätysmäärä. Valmistuneista yli puolet on mennyt yksityiseen lääkärifirmaan töihin. Yksityisten lääkäreiden määrä onkin vuosikymmenessä kasvanut yli 70 prosenttia, lääkäripulaa potevien kuntien lääkärimäärä vain 15 prosenttia. Samassa ajassa kunnat ovat kolmin- tai nelinkertaistaneet ostonsa yksityisiltä lääkäreiltä.
 
STM: Myydään terveyskeskukset lääkäreille
 
Terveysministeriöön ideanikkariksi palkattu ylilääkäri Timo Aronkytö houkuttelisi lääkäreitä kuntiin tekemällä terveyskeskuksista yrityksiä ja kauppaamalla niistä siivuja lääkäreille.
 
– Terveyskeskuksista voitaisiin kehittää kuntien omistamia liikelaitoksia. Meidän täytyy pysytä sitouttamaan lääkärit uudella ja tehokkaammalla tavalla lääkärintyöhön.
 
Aronkytön mukaan lääkärit sitoutuisivat terveyskeskustyöhön, jos he saisivat johtaa niitä kuin yksityisyrityksiä. Tällä hetkellä meno terveyskeskuksissa on Aronkytön mielestä hallitsematonta ja kunnat ovat liian jäykkiä johtajia.
 
Reppulääkäri: Raha ei ratkaise vaan joustava työaika
 
Porvoon terveysasemalla työskentelevä MedOne-firman lääkäri Harri Hietanen olisi valmis myös kunnan palvelukseen, jos kunnat hallinnoisivat terveyskeskuksiaan paremmin.
 
– Raha ei ole se, joka houkuttelee vaan työolot. Palkka ei ole yksityisellä merkittävästi parempi, mutta työn hallinta on. Kun tulee aamulla töihin, niin tietää myös, milloin pääsee pois. Lisäksi on mahdollista tehdä 3 – 4 päivän viikkoa välillä, jos haluaa.
 
Hietanen pitää puheita nuorten lääkäreiden asennemuutoksesta pötynä. Lääkärin etiikka on tallella, vaikka terveyskeskuslääkärin virkatyö ei houkuttelekaan.
 
-Täällä Porvoon terveysasemalla oli alun perin seitsemän lääkärinvirkaa, joista kaksi oli täytetty, silloin kun tämä oli vielä kunnallisena. Aika harvassa on siis ne lääkärit, jotka haluavat lähteä kriisiterveyskeskuksiin yksinään esimerkiksi kolmanneksi lääkäriksi, koska se ei vielä tilannetta korjaa millään lailla.
 
Arkkiatri suomii markkinameininkiä
 
Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen kantaa huolta yksityisten lääkäripalvelujen rynnistyksestä terveydenhoitoon. Terveydenhoitoa ei saa jättää markkinavoimien temmellyskentäksi, jottei hoito eriarvoistu entisestään.
 
– Suuret terveyspalveluyritykset ovat pörssiyrityksiä, jotka pelaavat osakkaiden ehdoilla. Kuvitellaan, että kaiken maailman jipoilla: yksityistämisellä, kilpailuttamisella sekä yhtiöittämisellä loihdittaisiin ratkaisu terveyspalvelujen tuottamiseen. Kuitenkin runsas kansainvälinen tieto kertoo, että tällainen ei paranna laatua. Eikä tule halvemmaksi.
 
Arkkiatri Risto Pelkonen murehtii myös, että työterveyspalvelujen ulkopuolelle jäävät saavat muita kehnompaa hoitoa.
 
– Tätä on arvosteltu Suomen lisäksi myös kansainvälisesti. Muita kehnommista palveluista saavat tuta sairaimmat, vähävaraiset, työttömät ja vanhukset, jotka hoidetaan julkisessa sairaanhoidossa. Ja he joutuvat vielä maksamaan siitä.
 
Vaikka useat asiantuntijat ennustavat julkisen järjestelmän rapautumista, arkkiatri toivoo, että demokraattinen pohjoismainen terveydenhoidon malli lopulta säilyy.
 
– Yhteinen, solidaarinen terveydenhoito on halpaa ja laadukasta. Sitä paitsi kansalaiset kannattavat sitä kaikissa mielipidetiedusteluissa.
 
YLE Uutiset

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa