Teheran 1943

YRJÖ SARASTE

Helsinkiläinen Ari Pesonen esittää, että Suomen ja Baltian maiden kohtalo ratkaistiin vuomna 1943 Teheranissa Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Neuvostoliiton välisessä konferenssissa. Koolla olivat päämiehinä Yhdysvaltain presidentti Roosevelt, Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill ja Neuvostoliiton marsalkka Josif Stalin.

Pesosen mukaan Suomen kohtaloa ei pohjimmiltaan ratkaistu rintamilla eikä suomalaisilla ollut oikeastaan sananvaltaa kohtalossaan. Sillä Suomen sodan loppuvaiheen ja sodan jälkeisen ajan kohtalo oli päätetty Teheranissa jo vuonna 1943. Hänen mukaansa niin Iso-Britannia kuin Yhdysvallat edellyttivät Neuvostoliitolta Suomen säilyttävän itsenäisyytensä ja kohtuulliset elämisen mahdollisuudet Neuvostoliiton vierellä.

Edelleen miten Suomi on Porkkalan vuokra-alueen palautuksesta ottanut kunnian hanakasti paljon itselleen, palautusta luonnehdittiin aikanaan Paasikiven-Kekkosen ulkopoliittisen linjan voitoksi. Porkkalan palautus päätettiin ihan muista lähtökohdista ja ihan muiden toimesta, ja asialla on juurensa jo Teheranin konferenssissa vuodelta 1943.

Churchill´in kerrotaa Tehenanissa sanoneen:: ”En halua mitenkään painostaa venäläisiä ystäviäni Suomen asian vuoksi. Me odotamme kuitenkin , että venäläisille suodaan tarpeellinen turvallisuus Suomen vastaisilla rajoillaan, mutta toisaalta pyydämme, että suomalaisten suhteen noudatetaan harkittua kohtuutta.” Pesomen toteaa mitenYhdysvallat ja Iso-Britannia hyväksyivät Neuvostoliiton kohtuullisessa määrin mitoitetut turvallisuusintressit Suomessa ja myös Itämerellä. Hän painottaa miten on syytä muistaa, että Suomen sodan jälkeisen kohtalon ratkaisivat suuressa määrin länsimaat, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Saamme kiittää näitä maita paljosta.

Mikähän lienee syynä siihen,että samanaikaisesrti kun USA ja Iso-Britannia suhtautuivvat Suomeen jotensakin myötätuntoisesti niin ne jättivät Baltian jai Itä-Euroopan täysin Neuvostoliiton armoille ?

Yrjö Saraste

Sotaveteraani

Vastaa