”Salassa pidettävä”

– joka kodin lastensuojelujuridiikka.

<.. tilaus kustantajan verkkokaupaasta.
Hinta: 35.90 € (Alv 10%, 32.64€ Alv 0%)

Varatuomarin laaja juridinen ja sosiologinen katsaus lastensuojelun kriisin syihin ja seurauksiin. Tietopaketti on suunnattu lastensuojelun asiakkaille ja avoimeksi lastensuojelujuridiikan työkirjaksi alalla työskenteleville.

Varatuomari Leeni Ikonen on nuorten ja vanhempien juridisena avustajana seurannut läheltä lastensuojelua kahden vuosikymmenen ajan. Oikeussaleissa hän on puolustanut satoja perheitä, joiden lapset sosiaalityöntekijät ovat päättäneet ottaa huostaan. Ikosen esikoisteos kertoo oikeussuojan puutteista.”Salassa pidettävä” on käytännönläheinen tietopaketti lastensuojelusta, sen työkäytännöistä, huostaanotoista ja sitä säätelevistä säännöksistä ja oikeuskäytännöstä. Kirja kuvaa lastensuojelun laatua, johon kuuluvat tiiviisti myös lasten päivähoito- ja koulujärjestelyt sekä lastenpsykiatria. Teoksessa kansalaiset kertovat omakohtaisesti siitä, millaista on joutua lastensuojelun kohteeksi. Isoäidit kertovat lastenlastensa kohtelusta, yksinhuoltajaäidit kokemuksistaan vuorovaikutusarvioinnista. Vakavasti sairastunut äiti ja kehitysviiveisten lasten äiti muistelevat, miten lapset otettiin yllättäen pois.Maanpakolainen kuvailee elämäänsä uudessa kotimaassaan, jossa lapset saavat hyväksyntää ja kannustusta omina yksilöinään.
Teoksen kautta lukija pääsee lastensuojelun seminaareihin, koulutustilaisuuksiin ja neuvotteluihin sekä opiskelemaan lastensuojelun standardeja. Lukijalle piirtyy kuva lastensuojelun määrittämästä perhe-elämästä, vanhemmuudesta, lapsuudesta, kasvatuksesta ja jopa kodin siisteystasosta. Lukija pääsee todistamaan myös tilannetta, jossa sosiaalityöntekijä kertoo vanhemmille huostaanottoon johtaneet puutteet vanhemmuudessa: ”Minulla on merkillinen tunne takaraivossa, mutta en osaa sitä selittää.”

19-vuotiaana menehtyneen Juuson elämäntarina kulkee koko kirjan läpi. ”Joudun istumaan 2–3 viikkoa puutuolilla katsoen betoniseinään päin. En saa tavata perhettäni yli kuukauteen, en saa soittaa heille. Kaikki väärennetyt paperit pitäisi oikaista. Minun on paha olla täällä. Minä kuolen tuskiini. Pyysin Jumalalta armoa ja armahdusta. En jaksa enää. Miksi? Miksi? Ei tämä ole lapsen elämää. Tämä on kiduttamista. Ihmettelen, mitä pahaa olen voinut tehdä, että minut lähetettiin tänne. Minulta on viety kaikki: ihmisyys, vapaus, perhe, onni ja ilo, turvallinen koti ja olo ja paljon muuta. Miksi? Haluan kotiin, jossa minulle on hyvä ja turvallinen olla.”

”Salassa pidettävä” on vahva puheenvuoro asenteista ja ihmisten yhdenvertaisuudesta – kirja lapsen ja perheen puolesta.
Leeni Ikonen (s. 1955) on toiminut yli 30 vuoden ajan erilaisissa lakimiestehtävissä liike-elämän juridiikasta perhe­juridiikkaan. Erityisen kiinnostuksen kohteeksi on noussut haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien ihmisten asioiden hoitaminen. Hän on lakimiesjärjestö Suomen Oikeusapu-lakimiehet ry:n hallituksen jäsen ja Pohjoismaisen Ihmisoikeuskomitean hallituksen jäsen (Nordiska Kommitten för Mänskliga Rättigheter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa