Rutkusta Rähmään ja Matrepeen…

Toimittaja Sanna-Kaisa Hongistolle, kolumnista Helsingin Sanomissa 1.11.2012

Kiitoksia uudesta nimestä kotipaikkakunnalleni! Kirjoitan täältä Rutkusta, tosin olen hiukan pettynyt, kun et muuttanut oman nykyisen kotikuntasi nimeä, olisiko se nyt ollut Matrepe tai Pamtere? Kirjoitit myös nukkuvista äänestäjistä ja keksit melko epätodellisia syitä sille etteivät he äänestäneet, kaikki nuo syyt olisi voinut niputtaa laiskuus sanan alle.

Oletko tullut ajatelleeksi, että äänestämättä jättämiseen voi olla joku muukin syy kuin laiskuus tai välinpitämättömyys? Aika usein puhutaan kansalaisvelvollisuudesta äänestämisen yhteydessä, mutta minusta sekin, kun et äänestä, on useimmiten kannanotto vallitseviin oloihin. Itse äänestin ainakin tällä kertaa ja nyt lähes kadun, että yleensä annoin ääneni käyttöön. Tänne Rutkun valtuustoon meni taas iso joukko entisiä ehdokkaita, joista osa ilmeisesti kuvittelee ettei maailma tai ainakaan Turku pyöri ilman heidän panostustaan. Eli taas kerran hyvin epätodennäköistä, että mikään muuttuu – ainakaan paremmaksi.

Minunkin ääneni meni tämän suhteellisen vaalitavan mukaan jonkun sellaisen hyväksi, jonka ajatusmaailmaa kannatan hyvin vähäiseltä osin eli se siitä kansalaisvelvollisuuden täyttämisen merkityksest käytännössä.

No ilmeisesti minulla nyt sitten on oikeus ainakin marista, kun kerran äänestin, joskin sillä tuskin on mitään näkyvää vaikutusta kotikunnan asioihin.

Vaalien jälkipuheissa aloin kiinnittää huomiota eri yleisradion toimittajien suunnattomaan tarpeeseen jotenkin saada perussuomalaiset edustajat vastuuseen siitä ettei heidän tuloksensa ollut sama etukäteen tehtyjen gallupien kanssa. Outoa, eiväthän he kai niitä kyselyjä tehneet? Muutenkin tuntui, että osa muiden puolueiden edustajistakin oli ikäänkuin taistellut ei äänestäjien äänistä – vaan perussuomalaisia vastaan. En äänestänyt perussuomalaista, koska en löytänyt mieleistäni ehdokasta, mutta olen ihmeissäni, että niin toimittajilla kuin muiden puolueiden johtohahmoilla on varaa olla huomioimatta ja jokaisessa mahdollisessa tilanteessa mollata noitä äänestäjiä. Hehän ovat Suomen kansalaisia ja heitä on satoja tuhansia ja heille kerrotaan jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, että heidän mielipiteensä on jotenkin väärä, koska he ovat valinneet tuon puolueen edustajan äänensä kohteeksi.
Ihmetelllään…
Ystävällisin terveisin Marjatta Kannus