Viiskytluvun tapa ei kelpaa nykyaikana…

2. lokakuuta 2012

 
Onkohan tässä Ilta-Sanomien uutisjutussa vastaavalainen asetelma kuin urheilun doping-käytäntöjen vanhasta ja nykyajan tulkinnoista?
1950-luvulla kotiteurastukset olivat sallittuja, 2000-luvulla vastaava tapa tuomitaan ”eläinsuojelu”rikoksena. Elimmekö 1950-luvulla enemmälti reaaliajassa?
 

Henkilökohtaisena muistona elämänkaareni ajoilta, kun jouduin kotikylälläni teurastajan hommia hoitaneen Alakankaan Matin kanssa yhteistyöhön. Kotona piti teurastaa mullikka. Asetelma oli, että Matti asettui mullikan niskan päälle hajareisin ja puristi vasikan pään tiukasti hallintaansa.
 
Minun tehtäväni oli vetää mullikkaa hännästä niin, että elukka pysyy paikoillaan. Tainnuttaminen piti tapahtua kirveen hamaralla. Mutta, samalla kun Matti hujautti iskun vasikka heilautti päätä ja lyönti meni ohi. Matti horjahti ja mullikka säntäsi karkuun. Vasikan hännästä kiinni pitäen hujahdin Matin jalkojen välistä ilmeisesti uskossa saada mullikka pysähtymään – irti oli päästettävä. Myöhemmin Matti tuli pistoolin kanssa ja mullikan kapina sai päätöksen.
 
Viiskytluvun teurastustapa ei kelpaa nykyaikana vaikka molemmin keinoin lopputulos on sama. Ihmisiä teurastetaan maailman kriisikohteissa, mutta niihin uutisiinhan me olemme jo turtuneet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa