Salassapito-oikeus suojaa ammattitaidottomuutta sosiaalitoimessa

Helsingin Sanomat uutisoi (9. 10.), että suuri osa esimerkiksi pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöistä on epäpäteviä.

Valtio vaatii kuntien sosiaalitoimistoilta mahdottomia, linjaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso HS-haastattelussa.

Vailla asianmukaista koulutusta olevan saa palkata sosiaalityöntekijän tehtävään vain vuodeksi kerrallaan. Tämä haittaa pysyvien suhteiden saamista asiakkaisiin. Lisäksi harvat pätevät työntekijät kuormittuvat, koska koulutukseltaan epäpätevät eivät saa päättää esimerkiksi lasten kiireellisistä sijoituksista.

Metson mukaan ongelma on siinä, että lainsäädäntö vaatii sosiaalityöntekijöiltä yliopistotason koulutuksia, mutta yliopisto tai valtio eivät edes yritä kouluttaa sitä väkeä.

”Silloin täytyy joko koulutusmääriä nostaa runsaasti ja se auttaa vasta monen vuoden päästä tai sitten tehdä lakiin jotain muutoksia. Ei voi olla näin, että meiltä vaaditaan kaikenlaista, mikä ei edes teoriassa ole mahdollista.”

Sosiaalityöntekijältä vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto sekä pääaineen laajuiset yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.

Tästä aiheesta tein v. 2002 kyselytutkimuksen Suomen silloisilta kuntien sosiaalitoimelta, lastensuojelun työntekijöiden ammattipätevyydestä.

Kyselyn vastausten mukaan vain neljässä (4) sosiaalitoimistossa virkoja hoitivat pätevät henkilöt. Huom. Helsingin, Vantaan ja Espoon sosiaalivirastot eivät vastanneet kyselyyn.

Hymyilyttää nyt kun kymmenen vuotta on kulunut selvityksestäni se, että ilmeisesti Venäjän paineiden tuskassa ”virallinen media” Hesari tunnustaa: ”että suuri osa esimerkiksi pääkaupunkiseudun kuntien aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöistä on epäpäteviä.” Jutussa ei tosin kerrota mitkä ovat lastensuojelun virkailijoiden pätevyydet.

Se osa sosiaalitoimessa, koko maan tasolla, on täysin rempallaan… Kun Venäjän ulkoministeri tuljuttaa Suomea viranomaisyhteistyön olemattomuudesta ja vaikka Suomen ulkoministeri vähättelee itä-naapurin reagointia … Tosiasiat huomioiden on sosiaalipolitiikan ja virkavallan vastuullisten todella syytä katsoa oikeasti peiliin.
.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa