Kytkentöjä eduskunnassa ja hallituksessa 2019?

Uutuuskirja: Näin kokoomus yritti pelastaa Jutta Urpilaisen – mutta Jan Vapaavuorella oli oma lehmä ojassa.

Kts US-juttu

Kokoomuksen Jan Vapaavuori ajoitti elinkeinoministerinä Turun telakan myyntijulkistuksen sdp:n puoluekokouksen alle, jotta silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen olisi pitänyt paikkansa sdp:n johdossa ja samalla salkkunsa valtiovarainministerinä.

Urpilaisen pelastusyrityksestä kertoo Tuomo Yli-Huttula tänään julkistetussa kirjassaan Presidentti ja porvarivalta.

Sdp:ssa oli kovia paineita puheenjohtaja, valtiovarainministeri Urpilaista kohtaan, jotta hän avaisi kukkaron nyörit STX-telakan tuille, vaikka asia kuului elinkeinoministeri Vapaavuorelle. Samalla SDP:ssa pelattiin valtapeliä Urpilaisen syrjäyttämiseksi.
Vapaavuori julkisti sdp:n puoluekokousta edeltävänä päivänä, että valtio neuvotteli STX:n myynnistä saksalaiselle Meyerille pelastaakseen Urpilaisen. Veto ei kuitenkaan onnistunut. Antti Rinne päihitti Urpilaisen sdp:n puoluekokousäänestyksessä.

Yli-Huttulan mukaan tieto Urpilaisen häviöstä otettiin kokoomuksen sisäpiirissä raskaasti.
Urpilaisen mukaan Vapaavuoren veto oli solidaarisuuden osoitus kokoomuksen suunnalta hänelle.
”Minun kannaltani oli myönteistä, että tieto julkistettiin, mutta se ei vaikuttanut puoluekokousedustajiin”, Urpilainen toteaa kirjassa.

Kirjan mukaan Jan Vapaavuorella oli Urpilaisen pelastusyrityksessä myös oma lehmä ojassa. Vapaavuori oli jo aloittanut puheenjohtajakampanjansa Kataisen seuraajaksi.
”Vapaavuori näki itsensä jo pääministerinä ja toivoi, että toisen päähallituspuolueen johdossa olisi jatkanut Urpilainen.”

One thought on “Kytkentöjä eduskunnassa ja hallituksessa 2019?”

 1. RISTO UIMONEN kirjoittaa Facebookissa:
  ”Puistattava ote median toiminnasta Tuomo Yli-Huttulan kirjasta Presidentti ja porvarivalta:
  ”Keskustan ja kokoomuksen yhteistiedote alkuvuodesta 2005 presidentinvaalien toisen kierroksen yhteistyöstä ei ylittänyt aluksi uutiskynnystä. Katainen soitti eräälle politiikan toimittajalle seuraavana päivänä, kun tiedote oli julkaistu. Katainen ihmetteli, etteikö porvari- yhteistyö ole uutinen.”
  ”Selvisi, että tiedote oli julkaistu päivänä, jolloin politiikan toimittajien eliitti oli eduskunnan puhemiehen edustustiloissa perinteisellä pitkällä lounaalla.”
  ”Politiikan toimittajat eivät olleet selvinneet sitä julkaisemaan, koska puolelta päivin alkanut kostea lounastilaisuus jatkui eduskunnan edustustiloissa aina puoleen yöhön asti. Uutisen jääminen piiloon oli mahdollista, koska vielä 2000-luvun alussa politiikan toimittajilla oli toimituksissa monopoli politiikan uutisointiin.”
  ”Nykyvuosina myös sosiaalinen media on muuttanut tilannetta, eivätkä uutiset ole enää vain perinteisen median varassa.”
  Puhemiehenä toimi tuolloin Paavo Lipponen, mutta eivät nuo lounaat koskeneet vain häntä. Kyseessä oli traditio.”

Kommentointi on suljettu.