Populististen puolueiden vaalimenestys voi muodostaa uhan oikeusvaltiolle.

Populismissa kriittiset instituutiot otetaan askel askeleelta mahdollisimman tarkkaan kontrolliin.

Firenzen yliopiston Euroopan yliopistollisessa insituutissa (EUI) kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professorina toimiva Martin Scheinin ja Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ovat huolissaan oikeusvaltion murenemisesta Suomessa. Heidän mukaansa erityisesti

Scheinin sanoo suoraan, että oikeusvaltion murentaminen on itse asiassa jo alkanut Suomessa.
”Ulkomaalaislain toistuvat muutokset turvapaikanhakijoiden oikeuksien ja oikeusturvan tahalliseksi murentamiseksi ovat esimerkki lainsäädäntövallan käytöstä pahantahtoisessa tarkoituksessa. Hyökkäykset perustuslain perusoikeusluetteloa ja sitä tulkitsevia valtiosääntöoikeuden professoreita vastaan ovat esimakua järeämmistä iskuista, joita voivat olla riippumattomien asiantuntijoiden korvaaminen viran puolesta argumentoivalla virkamiehellä tai perustuslain tutkimuslaitoksella taikka enemmistöhallituksen tiukempi poliittinen kontrolli eduskunnan perustuslakivaliokunnan enemmistön toiminnasta”, hän kirjoittaa Perustuslakiblogissa.

Lavapuron mukaan on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että populistiset liikkeet valtaan päästessään käynnistävät hiljaisen vallankaappauksen, jossa niin tuomioistuinlaitos kuin tiedotusvälineet ja muut kansalaisyhteiskunnan kriittiset instituutiot otetaan askel askeleelta mahdollisimman tarkkaan kontrolliin.

3 ajatusta aiheesta “Populististen puolueiden vaalimenestys voi muodostaa uhan oikeusvaltiolle.”

  1. Kun PS-puolueena JYTKYT saivat hallitusvastuuta; niille joilla on ennestään paljon ovat valtiovallan toimesta saaneet lisää, niiltä joilla (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät) on vähän on otettu pois siitä vähästäkin ja hädänalaisten olemassa olo kiistetään.

    Eduskuntavaalien 2015 tulos on hyödyntänyt populismia, kasvattanut köyhyyttä ja eriarvoisuutta tuhoamalla yhteiskunnan perusarvoja.

  2. Esimerkkinä PS Suomessa- Puolueen johto rajoittaisi kansallisesti YK:n julistuksen ihmisoikeuksia, erilaisuuden (rodun tai uskonnon) perusteella. Työttömien kohtelu pakkolakien keinoin on jo toinen esimerkki.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa