Onko Brexit-neuvottelut jäätymässä?

Britannian brexit-neuvottelija David Davis ilmoitti sunnuntaina yllättäen BBC:n haastattelussa, ettei pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema brexit-sopimus olekaan sitova.

–Sopimus ei ole laillisesti täytääntönpanokelpoinen, vaan aiesopimus. Jos emme pääse sopuun kauppasopimuksesta EU:n kanssa, emme myöskään maksa, Davis linjasi.

Theresa May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat perjantaina, että neuvotteluissa on saavutettu riittävä kompromissi kolmen keskeisen seikan osalta: EU-kansalaisten oikeuksista Britanniassa, Pohjois-Irlannin asemasta sekä Britannian eron taloudellisesta korvauksesta. Sovun mukaan Britannia maksaa lisäksi EU:lle 40-60 miljardin euron ”eromaksun”.
Davis määritteli myös, mitä Britannia haluaa kauppasopimukselta.

Haluamme ne asiat, mitkä ovat parhaita Kanadan, Japanin ja Etelä-Korean sopimuksissa. Sitten lisäämme sopimukseen asiat, jotka näistä puuttuvat.
Euroopan unionin huippukokouksen on tarkoitus ensi viikon lopulla pohtia, voidaanko brexit-neuvotteluissa edetä ensi vuonna neuvottelemaan kauppasopimuksesta.

1 ajatus aiheesta “Onko Brexit-neuvottelut jäätymässä?”

 1. UUSI ÄÄNESTYS BRITTIEN EU-JÄSENYYDESTÄ?

  Brexitiä ajaneen brittiläisen Ukip-oikeistopuolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage sanoi viikolla, että uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä tulisi harkita.

  Myös Britannian entinen pääministeri Tony Blair on esittänyt uutta kansanäänestystä, koska uudesta EU-suhteesta ei hänen mukaansa ole ollut aiemmin riittävän selkeää käsitystä.

  Lue lisää: Nigel Farage herätti keskustelun Britanniassa: Uusi brexit-äänestys – EU-eron peruminen mahdollista

  –Poliittiset ongelmat ja taloushuolet ovat lisänneet vaateita perua Ison-Britannian EU-ero. Kestävä ratkaisu saattaa kuitenkin edellyttää pitkää harkinta-aikaa ja siten uutta liittymisprosessia, Jokela arvioi kirjoittamassaan kommenttipuheenvuorossa.

  Artikla 50:n mukaiset neuvottelut Britannien EU-erosta ovat edenneet toiseen vaiheeseen. Jokelan mukaan tahmeasti edenneet neuvottelut ja eroon liittyvät epävarmuustekijät ovat lisänneet vaatimuksia harkita uudelleen eropäätöstä.
  –Osa uusista mielipidekyselyistä osoittaa, että aiempaa suurempi osa kansalaista pitää eron puolesta äänestämistä vääränä ratkaisuna. Enemmistö kuitenkin katsoo yhä, että hallituksen pitäisi edetä brexitin toimeenpanossa. Analyytikot eivät näe suurta muutosta kansalaismielipiteessä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa