Elämän himmelissä mukana


LÄPPÄRIT, tabletit, älypuhelimet ovat vallanneet ihmisten väliset kanssakäymiset jo lapsuudesta lähtien – iässä jossa ei vielä ole edes lukutaitoa.

.
Minulle tietotekniikka tuli työuralla arkipäiväiseksi 1980-luvun alkuvuosilla, kun sain harjoitteluun ns. tyhmän päätteen, joka oli puhelinyhteydessä pääkoneeseen Helsingissä.
.
Itsestäänselvyyttäkö? Siinä olivat vastakkain kaksi pönttöä …KUVAssa se toinen pönttö yli 30. vuoden takaa… Onhan toki aika muotoa muokannut, mutta asenteissa ja aatteessa on yhteisöllisyys vahvistunut. Kirjoittaminen, kolumneja kahdessa aluelehdessä, paikallisradio-ohjelmia, joitakin tallennettuna vieläkin kuultavissa.
.
Kehitys tietotekniikassa ja viestinnässä on ollut huimaa. Alussa harjoitteluni ja testikäyttäjänä piti kolleegoiltani salata, koska muutosvastarinta ja kateus olivat käsittämätöntä asnteellisuutta. Myös kolumnit ja radio-ohjelmien teko piti kantelujen takia lopettaa.
.
Kun jäin eläkkeelle elokuussa 1997, perustin PROMERIT.NET kotisivun ja 2003 kokosimme OPLK-tutkimusryhmän, jossa eri kokoonpanoissa tehtiin (toimeksiannoista) kyselytutkimuksia.
.
Julkisen, etenkin kriittisen keskustelun ylläpitäminen on vaativa toimiala: kansaisjournalismi on Suomessa vielä ”lapsen kengissä” alituisen häirintä-viestinnän kohteena – suojauksista huolimatta pahin riesa ovat ROSKAPOSTIT.
.
Tämä runo (kuvassa olevan tyypin kirjoittama) 1980-luvulta löytyi arkistosta:
.
IKÄVÖIN kaipausta viesteistä, joissa niin paljon sanomatta jäi…

EN, EN KOSKAAN
luovu uskosta ihmiseen
sillä minulla on ikävä toisen luo,
naisen, joka
ei ole täydellinen
ei pelkää rakastaa
ei suotta syytä
.
ja haluaa kanssani koskettaa
auringonläikkää lattialla…
.
TAI NÄIN
kun kulkee, näkee paljon,
jos pysähtyy, kuulee enemmän.
.
IHMISMIELEN herkkyyttä voinee kuvata janalla jossa ääripäät ovat lapsuus ja vanhuus… Viimesiltään jana taipuu ympyräksi kun tunteet/herkistyminen liittää eletyt vuodet yhteen… Tuon ympyrän sisällä rohkenee tutkailla elämänvaiheitaan kiireettömästi – käydä jos ja kun keskustelua itsensä kanssa… kipukohtia väistelemättä…
.
MUN elämäin on ollut valtatie – monessakin mielessä. mix… musa jatkuu
.