YYA:n jatko naapuruussopimus voimassa

Ulkoministeri Tuomioja ei tiedä tai ei muista, minkä hän on huhtikuussa 2001 päästänyt salassapidosta julkiseksi.
 
JUTTU julkaistu aiemmin 6.6.2012
 
Nyt kohistaan Venäjän sotilaallisen ja poliittisen vallan edustajan, kenraali Nikolai Makarovin, Venäjän asevoimien komentajan ja varapuolustusministerin suoraa puhetta Suomen sotilaspoliittiselle eliitille.
 
Tuliko Makarovin suorasukainen kannanotto oikeasti yllätyksenä mm. Raimo Ilaskivelle ja Pertti Salolaiselle? Se, mitten kansalaiset russofobiaa nostattelevat on valitettavaa, koska salaamista, peittelyä ja tekosistaan valehtelua harrastavat ennemmin meidän “omat herramme”.
 
Suomella on voimassaoleva YYA-sopimus (naapuruussopimus) Venäjän kanssa. Laajemmin Jorma Jaakkolan artikkeleissa: http://keskustelu.promerit.net/index.php/topic,1280.msg5498.html#msg5498
 
Euroopan unioniin liityttäessä Suomi vakuutti EU:lle, että Suomi on liittymisehtojen mukaisesti irtisanonut kaikki kansainväliset sopimukset. Siis myös 20.1.1992 allekirjoitetun naapuruussopimuksen. Näinollen Suomi on siis pettänyt niin Euroopan Unionia kuin Venäjääkin.
 
Voiko EU:lta odottaa turvatakuita, jos Suomen ja Venäjän välille syntyy konflikti?
 
Seuraava artikla on sopimus YYA-sopimuksen jatkumisesta, … automaattisesti:
12 artikla

 
Tämä sopimus on ratifioitava ja se tulee voimaan ratifioimiskirjojen vaihtamispäivänä. Sopimus on voimassa kymmenen vuotta, minkä jälkeen sen voimassaolo jatkuu viisivuotiskausittain, ellei jompikumpi sopimuspuolista irtisano sitä toiselle sopimuspuolelle kirjallisesti tehtävällä ilmoituksella vähintään vuotta ennen voimassaolokauden päättymistä.
 
Tehty Helsingissä 20 päivänä tammikuuta 1992 kahtena suomen- ja venäjänkielisenä kappaleena molempien tekstien ollessa yhtä todistusvoimaiset.
 
Tekstin lähde:
 
Valtiosopimus 63/1992
osoite:
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063/19920063_2
 
Yllä olevan ”Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen
4. artikla”
”Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.
 
Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
 
Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.”
 
Jatkosopimus:
53/1998
 
Annettu: 29.6.1998
Asetus
Asetus Venäjän federaation kanssa yhteistyöstä Murmanskin alueella, Karjalan tasavallassa, Pietarissa ja Leningradin alueella tehdyn sopimuksen muuttamista koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta
 
Ulkoasiainministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään:
1 §
Helsingissä 30 päivänä toukokuuta 1998 Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välillä yhteistyöstä Murmanskin alueella, Karjalan tasavallassa, Pietarissa ja Leningradin alueella tehdyn sopimuksen (SopS 61-62/92) muuttamista koskeva sopimus, jonka tasavallan presidentti on hyväksynyt 18 päivänä kesäkuuta 1998, tulee voimaan 29 päivänä kesäkuuta 1998 niin kuin siitä on sovittu.
 
2 §
Tämä asetus tulee voimaan 29 päivänä kesäkuuta 1998.
 
Naantalissa 18 päivänä kesäkuuta 1998
 

Suomen liittymissopimuksen sisällysluettelo
Suomen liittymissopimuksen sisällysluettelo

Asiantuntijat ovat julkisesti todenneet: Valtiosopimus Venäjän kanssa hankaloittaa mahdollista Nato-jäsenyyttä.

* * *
Keskustelu US-blogissa: http://kalevikannus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107881-yyan-jatko-naapuruussopimus-voimassa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa