Vaihtuneet etupiirit

Yrjö Saraste:

Toisen maailmansodan jälkeen useat Neuvostoliiton rajanaapurit kuuluivat kiinteästi sen etupiiriin, ollen vain nimellisesti itsenäisiä. Neuvostoliiton hajottua maat liittyivät nopeasti EU:hun ja Natoon.

Nyt nämä maat kuuluvat tosiasiallisesti USA:n etupiiriin. Yhdysvallat on taannut maille jatkuvan sotilaallisen läsnäolon. USA avasi vastikään suuren ohjustukikohdan Romaniaan. Puolan tukikohta lienee vielä kesken. Viroon keskitetään ilmavoimia. Nato maat huolehtivat maiden ilmavalvonnasta. Maihin ennakkovarastoidaan aseita ja raskasta kalustoa.

Perinteisesti on esitetty miten pienen valtion tulee etsiä ystävät läheltä ja vihollinen kaukaa.

Yhdysvaltain sotaoppi taasen nojaa siihen, että sodat käydään muualla kuin Yhdysvaltain omalla maaperällä. Siksi jopa maan sotaveteraanien keskusjärjestökin on nimeltäänkin Veterans of Foreign Wars, vierailla mailla käytyjen sotien veteraanit.

Yhdysvallat on maailman ylivoimaisin sotilasmahti ja sillä on maailmalla 761 sotilastukikohtaa.

Siksi sille on yhdentekevää onko oletettu tai todellinen vihollinen lähellä vai kaukana.

Mikäli päästäisimme vieraita joukkoja maahamme tulisi meistäkin jonkun etupiiri.

Yrjö Saraste

* * *

Nato jo Aasiassa ja Australiassa.

Naton Walesin huippukokouksessa Suomi, Ruotsi, Jordania, Georgia ja Australia allekirjoittivat isäntämaasopimukseksi nimetyn yhteystyösopimuksen.

Väitetään, ettei sopimus tuo olennaista uutta Suomen Nato-suhteeseen. Sekä miten se ainoastaan saattaa sopimuspohjalle Suomen maaperällä toteutettavat Nato-sotaharjoitukset.

Maavalikoima muistuttaa kuitenkin siitä miten Nato ei suinkaan enää ole mikään Pohjois-Atlantinliitto vaan maailmanlaajuinen sotilasliitto, jonka keskeinen valtio on Yhdysvallat.

Eikö riittäisi se, että keskittyisimme oman maamme puolustamiseen ?

Yrjö Saraste

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa