Kultturia on moneen menoon


Mielenkiintoinen päivä. KHI Forumin kuntaremonttikeskustelun videot saatiin päivitykseen: http://www.promerit.net/2012/05/khi-forum-21-4-2012/

Hommassa tuli hieman kiire, kun olimme ryhmässä menossa Turun kaupunginteatterin “KAKOLA” –elämästä kiven sisällä musiikkiteatterin näytökseen.

Kakolan pitkäaikainen vankilanjohtaja Totti Karpelan kirjasta ”Sudet, lampaat ja paimenet” on lainaus näytöksen esittelylehdessä:
“Ei ole mitään yksinäisempää, autiompaa kuin 154 vuotta kuuliaisesti esivaltaa palvellut hylätty vankila. Olit kuin Molokin kita, kuin musta aukko, joka nielaisi sisäänsä tuhansia ja taas tuhansia rikoksentekijöitä. Sitten eräänä päivänä vangit, vartijat, kaikki olivat poissa, eivätkä enää palanneet. Sinut jätettiin yksinään ajelehtimaan tulevaisuuteen kuin taistelussa mustunut panssarilaiva.”
“Yhä sinä kuitenkin virkaheittonakin hallitset kukkulaasi. Harmaa, graniittinn jättiläinen, pahuuden monumentti. Vieläkin olet pelottava ja salaperäinen kuin muinaisten kansojen viidakon keskeltä löydetty temppeli. Mikä on sinun kohtalosi? Mitä sinulle tulee tapahtumaan? Sinun maineesi ja arvokkuutesi huomioiden se ei voi olla muuta kuin alentavaa.”

No, nythän tuon monumentin alla, kallioon louhittuna toimii Turun kaupungin jätevesien moderni puhdistuslaitos.

Teatterin esitteessa on lyhyt luettelo “kuuluisista” vangeista, mm. Reijo Hammarista, joka karkasi Kakolasta kahden vankitoverinsa kanssa heinäkuussa 1988.
Itse asuin tuon vuoden ajan Kakolan alapuolen rinteen kerrostalossa. Jälkeenpäin on saatu “toisenkäden tietona”, että joukkion pakoa avustettiin jostakin naapuristosta.

Vaikka Kakolan mäeltä vankilan muurit näkyivät keittiön ikkunasta, erityisemmin ei edes ajatuksiin tullut vankilapakotilanteen mahdollisuutta.

Teatteriesityksen jälkeen menimme ryhmässä – tavan mukaan – syömään ravintolaan, joka on entinen pankkikiintestö ja sijaitsee Suomen Pankin Turun toimistotalon naapurissa; saman SP:n toimitalon jossa tehtiin suuri rahakuljetusryöstö, joka sitteminn on saatu selvitetyksi ja tekijät tuomituiksi.

Kulttuuria on moneen menoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *