Mitähän on tekeillä ?

Nyt kehutaan, että Hornet – hävittäjien varustaminen uusilla 350 kilometrin päähän ammuttavilla ohjuksilla aloittaa Puolustusvoimissa uuden aikakauden.

Puolustusministeri Wallin esittää, että rahat ohjuskauppoihin löytyvät jo puolustusbudjetissa, jottei mitään lisärahoitusta tarvita. Edelleen hän väittää miten tämä ohjuskauppa osoittaa miten satsaamme nyt suorituskykyyn. Wallin kehuu ohjusten pelotevoimaa ja ujosi, että ”näillä pystytään kaukovaikuttamaan sillä tavalla, että mahdollinen hyökkääjä ymmärtää ettei tänne kannata tulla.”

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se miten ohjusohjelmiston testaus edellyttää kahden ilmavoimien Hornet-hävittäjän siirtämistä Kaliforniassa sijaitsevaan Naval Air Warfare -sotilastukikohtaan noin kymmenen kuukauden ajaksi vuosina 2014-2015.

Ministeriön mukaan ohjuksilla turvataan Puolustusvoimien ydintoimintoja. Tämä on merkittävä lisä puolustuskykyymme ennaltaehkäistä kriisin ja sodan syntymistä, kenraaliluutnantti Mika Peltonen arvioi. Hän ei kuitenkaan suostu tarkentamaan asiaa. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan ohjuksilla vaikutetaan vastustajan avaintoimintoihin- ja kohteisiin. Ohjuksen teknisiin ominaisuuksiin perehtynyt insinöörieverstiluutnantti Kari Renko Ilmavoimista kertoo, että ohjuksilla voidaan vaikuttaa muun muassa siihen, ettei vastustaja voi vapaasti valmistautua Suomea vastaan.

Walliin toteaa miten ”Tämä on erittäin positiivinen transatlanttinen luottamuksen osoitus USA:lta meidän suuntaamme.” Kongressi antoi luvan myydä Suomelle korkeintaan 70 ilmasta maahan laukaistavaa ohjusta. Tuntuu suorastaan naurettavalta kun kenraalikin olettaa voitavan 70:lla ohjuksella ”ennaltaehkäistä kriisin ja sodan syntyminen.”

Liikkeellä on jo myös huhuja siitä miten Suomelle myytävä malli olisi ensinnäkin jo vanhentumassa ja toiseksi ne alkaisivat olla elinkaarensa lopussa. Mikäli kyseessä todella olisi ensiluokkainen tavara niin tällöin pelottaa epätietoisuus siitä mihin Suomi on joutunut sitoutumaan ne ostaakseen.

Tilannehan muistuttaa monin tavoin tilannetta Talvisodan jälkeen. On järkyttävää miten ”suuret herrat” pitävät 70 ohjusta pelotteena. Todellisuudessa paljon suurempi pelote on joka käänteessä mainostamani fakta, että Suomessa on miljoona (!) asevelvollisuutensa suorittanutta miestä. Kaikille löytyy jonkinlainen laillinen tai laiton ampuma-ase ja tietysti puukko!

Yrjö Saraste

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa