”On aika katsoa pienten lasten arjen karuutta silmästä silmään.”

Kalevi Kannus
 
Eräässä vaiheessa elämäni vuosista avustin hätään joutuneiden lasten omaisia suhteissa virkavallan ”avun” saamiseksi. Kokermuksenui ovat tylyjä ja kylmiä.
 
Tapauksessa jossa ulosottomies sosiaali- ja poliisiviranomaisten avustuksella kaappasivat 9-vuotiaan pojan kouluretkeltä ja lähettivät pojan lääkittynä ilman saattajaa ulkomaille…
 
Äidin pyrkiessä poliisilaitoksella selvittämään tilannetta, hänen avunpyyntöönsä poliisin päivystäjä ilmoitti: ”Menkää nyt vain kotiin rauhoittumaan”.
 
Samassa jutussa sosiaalitoimiston juristi (nainen) totesi äidille: ”Olkaa tyytyväinen kun ei aiemmin ole ollut tarvetta. Sosiaalitoimelta ei kannata odottaa kaikkiin ongelmiin apua”.
 
Tekemästäni kyselytutkimuksen tuloksesta käy selkeästi ilmi, että lastensuojelun työntekijöiden ammattitaoto ja -pätevyys ovat Suomen sosiaalitoimessa erittäin alhaisella tasolla. Mitä ovat viranomaisiin kohdistuvan valvonnan rakenteiden asetelmat? Viitteitä kehnosta tilasta antavat Valviran ja poliisihallinnon johtamisongelmat.
 
UusiSuomi 12,1.2012
Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen edustajat kirjoittavat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan lapsiperheiden vaikeasta avunsaannista. Perheiden ongelmat ovat nousseet tapetille järkyttävien perhesurmien seurauksena.
 
– Presidentinvaalien käydessä kuumimmillaan on aika katsoa pienten lasten arjen karuutta silmästä silmään, kirjoittavat perheneuvoja Sari Elenius ja johtaja Timo Sampolahti Espoon perheasiain neuvottelukeskuksesta, joka on osa maan laajuista kirkon perheasiain neuvottelukeskusten verkostoa.
 
Keskuksissa otetaan vastaan perheitä pääasiassa silloin, kun parisuhde ajautuu ongelmiin. Perheet ottavat itse yhteyttä eivätkä tarvitse lähetteitä lääkäreiltä tai muiltakaan. Palvelu on ilmaista, mutta pahasti ruuhkautunutta, Elenius ja Sampolahti kertovat.
 
– Viime vuosina olemme joutuneet sekä vastaanottohaastatteluissa että perheiden kanssa työskennellessämme huomaamaan, että monet perheet ovat yrittäneet hakea apua aiemmin useiltakin eri tahoilta, he kirjoittavat.
”On aika katsoa pienten lasten arjen karuutta silmästä silmään.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *