Kesäpäiväkirjasta 9.5.2011

Maanantaina 9. toukokuuta 2011 saunareissu mökille. Verannan kaiteella auringossa lämpömittari kohosi 26. asteeseen.

Olen rakentanut 24 vuotta sitten saunatilat entiseen navettaan; löylytilassa sontaluukun paikalle sai sopivasti ikkunan.

Pihapiirissä pionit, ruusut, omenapuut, pensasaidat ja marjapensaat, sekä itse istuttamani tontin ympäröivä kuusiaita, koivukuja, koristepensaat, kirsikka- ja luumupuut muodostavat pihamiljöön, jossa yli 80 vuotta vanhat rakennukset edustavat totaalisen vastapainon kaupunkiasumiselle. Ryytimaata emme enää harrasta.

Takkatulen ääressä mielessäni pyöri kansanedustajille lähettämäni viesti Talouselämä-lehden artikkelista:
Unohtakaa aikaisemmat pyramidihuijaukset. Eurooppa pyörittää nyt niistä kaikista suurinta.
Euron kriisissä on kyse jättimäisestä veivauksesta, jossa velat siirtyvät yksityiseltä sektorilta veronmaksajille, kirjoittaa Argentiinan keskuspankin entinen johtaja Mario Blejer Financial Times -lehdessä.
Blejerillä on kokemusta valtioiden velkakriisistä, ajautuihin Argentiina amaksukyvyttömäksi vuosikymmen…”

Sähköpostikansiooni oli tullut viesti:

”Kiitos viestistäsi,
Mielenkiintoisia näkökulmia Argentiinan entiseltä keskuspankin johtajalta. Vasemmistoliitto on alusta alkaen vastustanut euromaiden tukemista, koska esitetyissä tukipaketeissa vastuu kaatuu veronmaksajille kriisin aiheuttaneiden pankkien ja sijoittajien sijaan.
Ystävällisin terveisin,
Annika Lapintie, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja”
* **
Vastasin hänelle (tässä osio):
Kiitos palautteestanne. Euroopan ja euron tilanne on vakava, jo yksistään Kreikan ahdingon oalta.

Tämän kesän matkailusesongin mm. Kreikassa on talousromahduksen ilmapiiri. Jos pankkilainojen korko on 16 – 25 %, ilman taloustieteen opintojakin pystyy kuka tahansa päättelemään mitä se yritystoiminnalle merkitsee. Kreikassa on jo palkkoja alennettu jopa 40%.

Olen ihmetellyt todella miksi Suomessa europolitiikasta salataan, peitellään ja valehdellaan kansalaistasolle. Persujen voitolle on selvä selitys; etenkään hallitus- ja talospolitiikka ei ole enää aikoihin koskettanut tavallisten kansalaisten asioita muuten kuin…

* Nokian ovat amerikkalaiset kaapanneet, sen mitä siitä on jäljellä
* Metsäteollisuus ja pääosin pankit ovat ruåttalaasilla
* Pitkäikaistyöttömien paariialuokka, eli liikaväestö paisuu
* Uudessakaupungissakin autojen teko hiipuu
* EU;n kriisimaiden tuet ja takuut eivät hyödytä kansalaistasolla, välistävedot ovat rahastaneet ja hyödyntävät pankit
* ja lähitulevaisuudessa Euroopassa ja etenkin arabivaltioissa kansalaiset virtaavat kaduille

Kumpi luopuu Eurosta ensin rahaliitosta Kreikka vai Saksa? Kumpikin valtio voi toteuttaa sen ”yhdessä yössä”; setelistöt on tallessa; mutta devalvaatio on vähintää 50%, eli sama kuin Suomessa vuosien 1945-46 välisenä yönä kun piti leikata 5000, 1000. ja 500 markan setelit. Olin tuossa vaiheessa 8-vuotias ja muistan jopa miten katkerana kasvatusisäni leikkasi rahat ja vei puolikkaat aamulla pankkiin.
* * *
Uudesta edustuksellisen demokratian linnakkeesta yksikään muu kansanedustaja Lapintien lisäksi EI OLE viesteihini vastannut.
Itseasiassa onko mikään muuttunut? Tuskin!
* **
Salaperäisyys ja tietojen panttaaminen on politiikan kulttuuria. Tasavallan presidentin asiakirjat ovat tulossa julkisuuslain piiriin. Tätä ehdottaa valtioneuvoston kanslian työryhmä, johon kuului muun muassa presidentin kanslian edustaja. Nykyisin julkisuuslaki ei ulotu presidentin papereihin. Julkisuuslaki koskisi myös entisten presidenttien asiakirjoja.
Edessä saattaa on mielenkiintoinen uutiskesä, ei pelkästään persujen voimasta johtuen, vaan itsessään virkakone kaipaa öljynvaihtoa, koska niissä rattaissa ei olla halukkaita ottamaan kaikkea salaamisen, peittelyn ja valehtelun syyllisyyttä niskoilleen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa