Samaan aikaan toisaalla… 18.5.2011

Naomi Kleinin Tuhokapitalismin nousu -kirjan esittelystä:”Kriisien hyväksikäytön arkkitehti on ekonomisti Milton Friedman, jonka tavoite yksityistämisestä ja valtion roolin minimoimisesta on konkretisoitunut eri puolilla maailmaa ”tuhon kapitalismina” viime vuosikymmenten aikana, Pinochetin Chilestä alkaen. Tuhokapitalismin nousussa Naomi Klein erittelee ja haastaa myytin kapitalistisen liberalismin demokraattisuudesta ja vapaudesta: todellisuudessa markkinat toimivat pienen poliittisen eliitin ja suurten monikansallisten yritysten korporatiivisena liittona. Kuvaamalla vapaiden markkinoiden riippuvaisuutta sotilaallisista tai luonnonkatastrofeista toipuvien kansakuntien heikkoudesta Klein purkaa myös mielikuvan kapitalistisen politiikan rauhanomaisuudesta.”

PAAVO Arhinmäki, kovan onnen kontiainen. Pitikin hänen mennä vappupuheessaan mollaamaan PerSujen Timo Soini ”takinkäännön maailmanmestariksi”. Toisin kävi; Paavollle koitui kasvojen menetys…

Vasemmisto liiton poliittinen sihteeri Jussi Saramo kirjoittaa US:n blogissaan; Tosin Vasemmistoliiton merkitys kannatuksen menetyksestä johtuien on minimaalinen Suomen sisä- ja europolitiikassa:

IMF on parhaillaan mukana euromaiden kriisitoimissa, joille Dominique Strauss-Kahn poissaolon on raportoitu aiheuttavan ongelmia. Minä en kaipaa Strauss-Kahnia enkä koko IMF:ää apuun, sen verran huonosti on käynyt maille, joissa se on huseerannut.

– Kävin IMF:n päämajassa Washingtonissa 2007. Silloin IMF:llä meni itsellään huonosti. Kukaan ei pyytänyt heiltä lainaa, kun markkinoilta sai halvemmalla ilman, että piti suostua IMF:n ehtoihin.

– Sain kysymyksiini hämmentävän nöyriä vastauksia. IMF:ssä oli niiden mukaan opittu rajuista epäonnistumisista, kun kehitysmaita ja Itä-Euroopan maita oli ajettu selvitystilaan vaatimalla näiltä oikeistolaista talouspolitiikkaa, kuten julkisen sektorin alasajoa ja veronalennuksia rikkaille ja yrityksille.

– 2007 IMF lupasi, että jatkossa se toimii vastuullisemmin. Kun nyt Eurooppa on syvällä kriisissä, ei mikään näytä muuttuneen – vanhat epäonnistuneet keinot ollaan ottamassa käyttöön Portugalissa. Vaikka Kreikka on kaatumassa syliin, kuten sanoimme Kreikan pankkitukipakettia vastustaessamme, ollaan samat virheet tekemässä Portugalin osalta vielä pahempina.

– Ei riitä, että kaikki Euroopan kriisimaat ovat tehneet valmiiksi hyvin oikeistolaista politiikkaa. Islantia, Irlantia, Kreikkaa ja Portugalia yhdistää lähinnä matala verotaso, joka ei ole tuonut riittävästi tuloja. Etenkin rikkaat ja yritykset ovat olleet näissä maissa vapaamatkustajina.

– Nyt Kreikka ja Portugali yritetään pelastaa nostamalla samaan aikaan veroja, laskemalla palkkoja ja eläkkeitä, irtisanomalla ihmisiä ja yksityistämällä valtion omaisuutta pilkkahintaan. Ei tarvita kummoistakaan taloustieteellistä osaamista, että voi todeta sen johtavan katastrofiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.