Raamattu ja homoseksuaalisuus

S. Piira
 
3.Moos. 18:22 Älä makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, sillä se on kauhistuttava teko.
 

Alkuperäistekstissä on sana qadesh, joka tarkoitti pakanatemppeleiden rituaaliseksiä harjoittavaa miestä. Temppeleiden papit olivat saddukeuslaisia pappeja, jotka ottivat temppelihuorikseen lapsia ja harjoittivat näiden kanssa rituaaliseksiä, joten näiden pappien yhtyminen niin tyttöihin kuin poikiin kielletään 3.Moos. 12:22 ja jakeessa 1.Kor. 6:9.
 

1. Kor. 6:9 Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
 

Kauhistus on to’ebah -sana eli juutalaiselle sopimatonta käytöstä, koska käytöstapa tai teko oli tullut juutalaisuuteen vieraasta kulttuurista tai uskonnosta ja oli pakanallinen.
 

Homoseksuaalien kanssa kummallakaan jakeella tai niillä jakeilla, joissa mainitaan kauhistus sana, ei ole mitään tekemistä.
 

Jeesus ei puhu Raamatussa homoseksuaalisuudesta sanallakaan, mutta noin 3000 kertaa köyhyydestä, joten noudattakaa Jeesuksen ohjeita ja keskittykääpä ihmiset enemmänkin köyhien auttamiseen. Raamattu ei tunne rakastumiseen perustuvaa ihmissuhdetta heteroiden tai homojen kohdalla, koska sen aikaan ei tunnettu kiintymykseen perustuvaa ihmissuhdetta.
 

1.Moos. 19:sta kirjoitetussa tarinassa Lootista ja kaupunkiin saapuneista 2 miehestä, jotka kihlasivat Lootin tyttäret, pidetään kertomuksena homoseksuaalisuudesta, eikä kertomusta ymmäretä tuon ajan normaalina tapana häpäistä ja alistaa kaupunkilaisille vieraat miehet. Sodoman ja Gomorran kohdalla homoseksuaalisuudesta ei ole kyse, vaan kaupungit tuhoutuivat alueella tapahtuneen muinaisen tulivuoren purkautuessa sekä sen aiheuttaman maanjäristyksen seurauksena Jordanjoen hautavajoamassa.
 

http://www.accuracyingenesis.com/sodom.html
 

1.Moos. 19:5 He huusivat Lootia ja sanoivat hänelle: ”Missä ovat ne miehet, jotka tulivat tänä iltana luoksesi? Tuo heidät tänne, me haluamme maata heidät!”
6 Loot meni ulos heidän luokseen, mutta sulki oven perässään.
7 Hän sanoi: ”Hyvät miehet, älkää sentään tehkö niin pahaa tekoa.
8 Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat vielä neitsyitä. Minä tuon heidät teille, saatte tehdä heille mitä haluatte. Mutta näihin miehiin älkää koskeko, sillä he ovat hakeneet suojaa minun kattoni alta.”
9 He sanoivat: ”Pois tieltä! Tuo yksi on tullut muukalaisena tänne asumaan, ja hän pyrkii jo määräilemään meitä. Nyt sinun käy vielä pahemmin kuin noiden miesten!” Ja he kävivät Lootin kimppuun ja ryhtyivät murtamaan ovea.
10 Mutta miehet, jotka olivat talossa, ojensivat kätensä, vetivät Lootin sisälle ja sulkivat oven.
11 Taloon pyrkivien miesten silmät he sokaisivat niin, ettei yksikään enää kyennyt löytämään ovea.
 

Valit. 4:6 Sodoma hävitettiin hetkessä ihmiskäden koskematta. Mutta suurempi kuin Sodoman synti on oman kansani rikos.
 

Hesekielin kirjan mukaan Sodoman syntejä olivat julkea itsekkyys ja piittaamattomuus köyhistä.
 

Hes. 16:49 Sinun sisaresi Sodoman synti oli julkea itsekkyys. Hän vietti tyttärineen yltäkylläistä ja huoletonta elämää, mutta kurjalle ja köyhälle hän ei avannut kättään.
 

Hes. 16:53 ”Minä käännän heidän kohtalonsa, Sodoman ja hänen tyttäriensä ja Samarian ja hänen tyttäriensä kohtalon, ja samalla tavoin käännän sinunkin kohtalosi,
 

Aam. 4:11 — Minä kylvin tuhoa teidän keskuuteenne niin kuin Sodoman ja Gomorran hävityksessä, niin että te olitte pelkkä tulesta siepattu kekäle. Ja silti te ette palanneet minun luokseni, sanoo Herra. [1. Moos. 19:24,25; Jes. 13:19; Jer. 49:18 | Sak. 3:2]
 

Sef. 2:9 Sen tähden sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: — Niin totta kuin minä elän, Moabin käy kuin Sodoman ja ammonilaisten kuin Gomorran asukkaiden. Rikkaruohot peittävät heidän maansa, siitä tulee suolakenttä, ikuisesti autio. Ne, jotka ovat jääneet jäljelle kansastani, ryöstävät sitä ja ottavat sen haltuunsa.
 

JEESUKSEN VIIMEISET SANAT
 

Uudessa testamentissa on Jeesuksen viimeisistä sanoista jopa kaksi eri versiota, mutta homoista Jeesus ei sen mukaan puhunut lainkaan.
 

Uuden testamentin ainoa homovastainen kiivailija oli käännynnäisen ehdottomuudella kirkkoa rakentanut Paavali – entinen kristittyjen vainoaja, josta tuli muun muassa naisten, alkoholistien, pankkiirien ja homojen vainoaja.
 

Yksi asia Raamatun kertomusten tulkinnassa on varmaa: Raamattu ei ole mikään luonnontieteiden oppikirja. Se muun muassa väittää virheellisesti, että jänis olisi märehtijä. Vanha testamentti pitää ottaa kirjaimellisesti: jänis on kuin onkin märehtijä – vaikka tiede olisi asiasta kuinka eri mieltä – ja saastaisena sitä ei saa syödä.
 

● Kaikki ahkerat naiset (jotka eivät ole poissa koulusta tai töistä viikon joka kuukautisten aikaan, 3. Moos. 15:19)
● Kaikki ahkerat maanviljelijät (jotka eivät anna maansa levätä joka 7. vuosi, 2. Moos. 23:11, tai korjaavat talteen koko sadon, 3. Moos. 19:9)
● Kaikki mukavien vaatteiden ystävät (jotka käyttävät sekoitekankaita, 3. Moos. 19:19)
● Kaikki katkarapu- ja kinkkupizzan sekä joulukinkun ystävät (3. Moos. 11:7 ja 11:10)
● Kaikki verilettuja nauttineet (3. Moos. 17:10)
● Kaikki strutsinlihaa maistaneet (5. Moos. 14:15) tai jänispaistia syöneet (5. Moos. 14:7)
● Kaikki papit tai pappien miespuoliset jälkeläiset, jotka ovat erehtyneet menemään kirkkoon humalassa (3. Moos. 10:9)
● Kaikki saunojat (jotka ovat nähneet isänsä alasti, 1. Moos. 9:20-25)
● Kaikki normaalit murrosikäiset (jotka ovat kironneet vanhempansa, 2. Moos. 21:17)
● Kaikki skitsofreenikot (joissa puhuu ”tietäjähenki”, 3. Moos. 20:27)
● Kaikki pankkiirit, jotka eivät anna lainoja anteeksi seitsemän vuoden välein (5. Moos. 15:1)
● Kaikki sairaanhoitajat, lääkärit, palomiehet ja poliisit (ja muut pyhäpäivänä työtä tekevät, 2. Moos. 31:15)
● Kaikki uskottomat aviopuolisot, alkoholistit, pankkiirit, suursijoittajat ja muut sikarikkaat (1. Kor. 6:9-10)
● Kaikki rikkaat ylipäätään (lähes joka luku Uudessa testamentissa)
 

Vielä tälläinen asia homoseksuaalisuudesta:
 

JEESUKSEN AJAN HOMOAVIOLIITOT
 

Rooman valtakunnan keisari Nero oli vihitty avioliittoon yhden miesorjansa kanssa samoin kuin keisari Hadrianus oli vihitty miehensä Antinousin kanssa. Keisari Marcus Aurelius Antoninus tunnetaan paremmin nimillä Elagabalus tai Heliogabalus. Elagabalus oli naimisissa kaarialaisen miesorjan Hieroclesin kanssa. Tarinan mukaan ennen naimisiin menoaan Elagabaluksen käskyläiset kiersivät Roomaa etsien isoilla sukuelimillä varustettuja miehiä keisarille. Elagabaluksen kerrotaan myös seisoskelleen huoneensa ovella alastomana, ohi kulkeville miehille rivouksia huudellen. Homoseksuaalisuus ei ollut sinänsä Roomassa tuomittavaa, pikemminkin säännönmukaista, mutta Elagabaluksen virhe oli esiintyä naisellisesti ja häntä on sanottu Rooman omalaatuisimmaksi keisariksi.
 

Elagabalus syntyi vuonna 203 tai 204 ja kuoli 11. tai 13.3.222 ja oli Rooman keisarina 16.5.218-22216.5.218-222, johon virkaan hänet asetettiin 15-vuotiaana. Elagabalus oli syyrialaisen Emesan kaupungin auringonjumalan Elah-Gabalin ylipappi. Elagabalus yritti tehdä jumalastaan Rooman pääjumalan onnistumatta siinä. Auringonjumalat olivat tuttuja roomalaisille, mutta tämän jumalan palvontamenot eivät. Keisari mm. tanssahteli kivipaaden ympärillä. Hän myös solmi lyhytaikaisen avioliiton Vestan neitsyen Aquilia Severan kanssa tarkoituksenaan saada tämän kanssa jumalallisia lapsia.
 

Keisari Konstantinus Suuri laillisti kristinuskon ja hänen poikansa kristityt keisarit Konstantius II ja Constans asettivat lain vuonna 342 Roomassa, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat avioliitot olivat kiellettyjä kuolemanrangaistuksen uhalla.
 

Keisarien Konstantiuksen ja Constansin säädös (Theodosian koodeksi 9.7.3.) kansalle: Kun mies antaa itsensä vaimoksi naismaiselle miehelle, ja se mitä hän tahtoo on se, että toinen miehistä toimii naisen roolissa – missä sukupuoliseksi on menettänyt paikkansa, ja missä rikos on sellainen, että parempi olla tietämättä siitä, ja missä Venus muuntuu eri ulkomuotoon, ja missä rakkautta etsitään, muttei löydetä – käskemme lakien nousevan ja oikeuden olevan aseistettu kostavalla miekalla, jotta häpeälliset henkilöt, jotka ovat tai tulevat olemaan syyllisiä voivat tulla alistetuiksi voimakkaille rangaistuksille.
 

Varhaiskristillisenä aikana v. 50 – 325 jaa. avioliitto oli yksityisasia ilman yhtenäistä uskonnollista tai muuta seremoniaa. Antiokian piispa Ignatiuksen teksteissä vuodelta 110 jaa. lukee, että jos avioliitto solmitaan piispan luvalla, se tapahtuu Jumalan mukaan, eikä heidän himonsa mukaan.
 

Kristityt vihkivät oletettavasti Vähä-Aasiassa kristittyjä homoja, koska siitä on viitteitä 300-luvulla. Tuohon aikaan kulttuurillisesti homous oli kreikkalaisille ja roomalaisille aivan luonnollinen asia. Kirkko vihki miespareja ystävyysliittoon vielä 1 000-luvulla mutta 1 300-luvulla se alkoi suhtautua kielteisesti homoseksuaalisuuteen.
 

Käytännössä voitaneen olettaa, että homoliitot lakkasivat vasta, kun kirkon hallinto pystyi takaamaan hallitsevan keskusjohtoisen doktriinin noudattamisen, eli vasta kun kirjapainotaito levisi 1 500-luvulla. Tunnetaan useita kristittyjen homoavioliittoja alkuseurakunnissa, ja avioliitot olivat hyvin yleisiä. Myöhemmistä keskiaikaisista homoavioliitoista olkoon esimerkkinä vuonna 1 061 Galegossa, silloisessa Leonissa, naimisiin menneet 2 miestä Pedro Diaz ja Muno Vandilaz, jotka pappi vihki pienessä kappelissa Rairiz de Veigassa Espanjassa 16.4.1 06116.4.1 061. Historiallisia dokumentteja on myös luostari San Salvador de Celanovassa miesten välisistä avioliitoista.
 

Alkuseurakunnissa oli vapaamielisiä pappeja, jotka kokivat homoliitot täysin luonnollisina asioina. Kristinusko oli alun perin naisvaltainen uskonto leviämisvaiheessaan lähetysseurakuntien alueilla. Naiset kääntyivät ensimmäisinä kristinuskoon suurissa määrin ja kristinuskoon kääntyneillä naisilla oli ensin liikaa valtaa, koska heidän miehensä olivat vielä pakanoita, ja sitä ei sallittu miesjohtoisessa yhteiskunnassa. Naiset käännyttivät miehiä kristinuskoon, jolloin nainen olikin perheen pään asemassa, eikä päinvastoin, ja siksi naispappeus kiellettiin. Raamattu viittaa lauseella: ”Nainen vaietkoon seurakunnassa” tähän naisten valta-asemaan pappeina.
 

Raamatussa ei ole missään kohtaa kielletty samaa sukupuolta olevien naimisiin meno. Kristus korosti tasa-arvoista sitoutumista ja ihmisarvoa kaikille henkilöille. Sillä onko hetero, bi- tai homoseksuaali ei ole väliä avioliitossa, sillä jokainen heistä on Jumalan luotu ja lahja.
 

Vastauskonpuhdistuksen osana vuonna 1 563 Trentin neuvosto määräsi, että roomalaiskatolinen avioliitto tunnustettiin vain, jos se oli solmittu papin ja kahden muun todistajan läsnäollessa. Neuvosto myös auktorisoi vuonna 1 566 julkaistun katekismuksen, jonka mukaan avioliitto velvoitti elinikäiseen yhteiselämään.
 

S.Piira

2 thoughts on “Raamattu ja homoseksuaalisuus”

 1. ”Alkuperäistekstissä on sana qadesh”

  Alkutekstissä on heprean sana zachar, joka tarkoittaa täysin yksiselitteisesti miespuolista ihmistä. Se voi tarkoittaa aivan minkä ikäistä miestä tahansa. Täten tässä jakeessa sanotaan täysin selvästi, että älä harrasta seksiä miehen kanssa ja piste.

  Mistä olet keksinyt sanan qadesh?

  1. EN OLE keksinyt tai kirjoittanut artikkelin alkutekstiä. Julkaisin tekstit kannanottona keskusteluun (somessa) kansanedustaja Päivi Räsäsen ”ympärillä pyörivään”, mielestäni sekavaan tulkintavyyhtiin”, kytkettynä henkilö- ja puoluepolitiikkaan.
   Uskonnot, etenkin lakiuskonnot, kulttuurit, niihin liittyvät rituaalit ovat ihmisten, ja kansojen muotoilemia; Uskomukset politiikan viitekehyksenä ei edusta minun yhteiskuntakuvaa.
   Ihmisoikeuksia kunnioittava sosiaalinen demokratia on kiihkomielisyyttä parempi.

Vastaa