Aihearkisto: Elämän himmelistä

Lokareina lännen risukoissa, oikeasti Kanadan metsätyömailta 1930-luvulta

Arkistosta 7. heinäkuuta 2013.

Elämänhallinnan pakolaisuus

muuttoliike

JOUTUVATKO Suomesta työikäiset ja työkykyiset lähtemään ulkomaille, näiden 1930-luvun miesten ja sittemmin 1960-luvun maastamuuttajien lailla?
 

 
SUOMEENHAN SUUNNITELLAAN ns, halpatyömarkkinoita turvapaikanhakijoiden ”työvoimatarjontaa” hyödyntäen… Vastaavanlaista mallia toteutettiin Yhdysvalloissa 1910-luvulla seurauksella joka johti mellakoihin ja työtaisteluihin…

Valokuvia 1930-luvun Kanadan maataloudesta ja metsureista.


 
Kasvatusisäni (äitini sisaren mies, kuvassa keskellä) kävi Kanadassa metsätyömailla… Hän menehtyi viisikymmenviisi vuotiaana. Minä olin silloin kymmenvuotias ja ihmettelin sitä miksi toiset mökkien miehet nimittelivät ikään kuin ivaten näitä ”lännenkävijöitä”.
 
Monet ”lännen risukoissa” käyneistä pohjanmaan miehistä palasivat levottomaan Eurooppaan, jossa mm. Saksan ja Italian poliittinen ilmapiiri oli kehittymässä kansallissosialistiseen suuntaan ja Eurooppa ajautumassa toiseen maailmansotaan ja siinä mukana Suomi talvisotaan ja myöhemmin jatkosotaan.
 
Osa miehistä menestyi pohjois-amerikassa ”siirtotyöläisina” ja palasivat kotimaahan säästöt mukanaan ja esim. kasvatusisäni (keskellä kuvassa) perusti pohjois-amerikan metsätöissä hankitulla pääomalla rakennustyöryhmän, jonka rakentamia kiinteistöjä on Nivalassa vielä käyttökunnossa.
 
Nyt vanhempana minulle on avautunut lapsuuteni aikainen, kasvatusisäni ja kuvassa oikealla istuvan naapurin isännän imittely ”noskeksi”. Heidän on täytynyt olla asenteiltaan sosialidemokraatteja ns. ”tannerilaisia”, kommunismin vastustajia. Minulla ei ole muistikuvia heidän osallisuudestaan aikansa puoluepolitiikkaan, mutta ”noskeksi” nimittelyn muistan.
 

Antti ja Liisa Kannus


 
Antin ja Liisan tyttären tyttären pojalta Robertilta saatujen sähköpostiviestien, kirjeiden ja valokuvien, sekä sukukartan mukaan perillisiä on koko liuta. Antti ja Liisa eivät, sukutiedon mukaan, käyneet synnyinmaassaan elämänsä aikana.
 
Liisan ja Antin hautamuistomerkki löytyy New Yorkin osalvaltiosta. Hallussani on hautakivestä valokuva. Liisa kuoli vuonna 1952 ja Antti kahdeksan vuotta myöhemmin vuonna 1960, 89-vuotiaana.
 
Wanhan Suomen, eli Venäjän vallan aikalaisista siirtolaisista tässä Antti Kannuksen vaiheista Siirtokansan KALENTERI – nimisestä julkaisusta. Tämä teksti on vuodelta 1949, joulukalenterista.
 


 

 
Näissä kuvissa on suomalaisia siirtotyöläisiä pohjanmaalta Kanadassa senaikaisen leikkuupuimurin päällä ja toisessa kuvassa sama joukkue tilanteessa, josta kuvan yhteydessä ei ole tarkempaa selvitystä. Enemmistö kuvan miesryhmästä palasi kotimaahan, ylösrakentamaan ns. pula-ajan jälkeistä Suomea, kunnes toinen maailmansota syttyi.
 

 
Tässä työmaakuvassa poseerataan ilmeisesti maamoottorilla (kuvan oikeassa reunassa) pyöritettävän puimakoneen tuntumassa. Kuvaaan on otettu myös näyttöjä harrastuksista ja viihdetoiminnasta. Ylhäällä oviaukossa on viulun soittaja, sekä ”kaksirivisen” soittaja rappusten vieressä ja kahdella miehellä on nyrkkeiluhanskat käsissään.
 

 
Tämä jono johtaa metsätyömaille. Kanadan ilmasto-olot muistuttavat paljossa Suomen metsien mallia.
 

 
Tukkikämpät asuinolosuhteiltaan tuskin poikkesivat kotimaisista rakennelmista.
 

 
Tässä kuvassa on kaksi ”kanadanleskeä” pienten lasten kanssa 1930-luvulla näiden perheiden toimeentulo oli pitkälti miesten rahakirjeiden varassa.
 

 
Tässä kuvassa on Kanadassa hankitulla pääomalla perustetun ralkennustyöryhmän yksi rakennuskohde; kuvan takana on teksti: ”Nivalan seurantalon rakennusmiehistä v:ta 1936. Nyk. lastenkotina.
 

 
Tämän työmaan valokuvassa ei ole taustatietoja.
 
* * *
 
ETTEI UNOHTUISI maasta toiseen on muutettu työn ja toimeentulon vuoksi…
 

Pitää muistaa halata; on Esa Pakarisen viesti

 
MUISTAN tuon päivän niin nuukaan, kuin eilen se ollunna ois…
 
Esa Pakarisen esityksestä Kannattaa vaikkapa vilikasta Esan esipuhe.
 
JO se, että Esa Pakarinen on armoitettu hanuristi ja lavaesiityjä, hän on viihteenmaailmassa esikuvani.
 
SUHMURA ja MULO liittyvät omaan kokemuspiiriini 1960-luvulta ja sen ajan tunnelmat haluan tallentaa…
 
Otsikkokuvassa on lehti-ilmoitus MULON nuorisoseuran talon iltamista. ja alemmassa lehti-ilmoituksissa on LEMMENLAVAN keikka ja tuo tanssipaikka on Pyhäselän Suhmurassa, jonne Esan mielitietty ”Suhmuran Santra” ei huolinut jalakamiestä saatolle. ”Niin pitkä matka, niin pitkä matka, ol suoatolle Suhmuraan…”
 

 

 

Vain viha ja väkivaltako on ainoa ratkaisu?

SUURI EPÄTIETOISUUS kentälle jääneiden kohtalosta

 
Esimerkiksi…
Monet omaiset saivat lisätietoja rintamalle jääneiden perheenjäsentensä kohtalosta sotilaiden kotiuttamisen jälkeen. Vanhemmat saivat varmistuksen esikoisensa kaatumisesta tutulta nuorukaiselta. Hän oli palvellut samassa yksikössä ja nähnyt, miten Einoon osui eikä mitään ollut tehtävissä. Tilanne oli ollut sellainen, että kaveri oli ollut pakko jättää Viipurinlahden Suonionsaareen.
 

Jospa sittenkin sotavankina…
 
Epävarmat tiedot eivät poistaneet omaisten surua ja epävarmuutta. – Jospa kentälle jääneeksi julistettu isä, poika, veli tai puoliso sittenkin on jäänyt neuvostosotilaiden vangiksi, ja palaa vielä kotiin!
 
1990-luvun puolivälistä lähtien talvi- ja jatkosotien taistelupaikoille kaatuneiden suomalaissotilaiden jäänteitä etsineet ja Suomeen tuoneet vapaaehtoiset etsintäpartiot ovat poistaneet lukuisten omaisten epävarmuuden.
 
Nämä IITIN komppanian talvisodassa Karjalan kannaksella 15.2.1940 Muolaan Punnuksessa puna-armeijan hyökkäyksessä tuhoutuneet 18 nuorta miestä jäivät kentälle. Heidän joukkohaudasta ei ole varmuutta.
 
Isäni, Aate Matias Hautamäen tyhjä arkku on siunattu Nivalan kirkkomaahan.
 

KURJET, cranes…

”Mun vallanut on joskus outo mielle, et miehet sodast palaamattomat,
ei kaatuneetkaan maalle hurmeiselle, vaan valkokurjiks silloin muuttuivat.
Ain niiltä ajoin tuonen kurjet lentää ja ankeasti meille ääntelee,
siksi lie kaiho syömeen usein entää silmät kun taivahalle tähyilee.”.
 


 
Vaan ajast toiseen uupuneena soutaa, tuo kurki illan aivan viimeisen,
sen ehkä määrä on mun poies noutaa, ja liittää tuonen parveen valkoiseen.
Niin koittaa päivä kurkiaura saa, taas kutsun sinimustaan uinuvaan
ja lailla linnun taivaan kaaren alla uikutan teille inehmoille maan.¨
 
* * *
 
Syksyn tullen yli maan taas kurjet lentää
Murhemielin katson aina lentoaan
Ja korviin mulle niiden kutsu entää
Ne minut viedä tahtoo mukanaan
Voi paikan tyhjän myöskin aina näyttää
Nuo suuret linnut mulle aurassaan
Mä jospa voisin kerran paikan täyttää
Ja surut heittää pois kylmän maan
 
Kurjet lentää kohti taivaan kaukorantaa
Lähtö niiden on kuin lähtö ystäväin
Mä uskon että kurjet sua kantaa
Kun kerran lähdit pois mun viereltäin
Ja siksi säilytän mä toivon hauraan
Nyt aina kannan vain sen mielessäin
Käy tieni tää se kerran kurkiauraan
 

HETKI ajasta…

* Miksi kaikki ne purppuroituneet elämänhetket ja tunnekuviot tulevat musiikin myötä niin voimakkaasti sielunmaisemiin?
 
Nuoruusvuosilla hanurista tuli väline, jonka sointuihin, harjoittelun ja esitysten aikana saattoi purkaa… vaikka soittolalavalta näki TOISTEN rohkeuden…
 
* Vuodet ennen sotaväkeen lähtöä olivat luonteen kasvua ajatelle vaikeimmat vuodet.
 
* Aatteleppa kun soittaa taustat ja kompin vaikkapa ”sinun kanssasi tähtisilmä”. edessä Lassi laulaa mikrofoniin ne sanat jotka haluaisi HUUTAA… ja vain katsoa kun ”toiset vievät”…
 
* Kun keikka oli OHI. keräsit saittopelit autoon – ja kotiin… eikä suinkaan Hänen ”tähtisilmän” kanssa… mukaan tuli tuo tuttu ”yksinäinen harmonikka”.
 

 

Ja sielunmisemassa olivat nämä: isäni Aate Matias ja kihlattunsa Helmi, valokuvat sain heistä maaliskuussa 2017.
 

 

Ystävyyden pitkospuut…

mariaporiYSTÄVÄNI – Liisa Mariapori kirjoittaa eräässä facebookin keskusteluketjussa:
”Kyllä tämä korruptio on vallalla koko Suomessa. Heti, kun olet toisinajattelija tai tiedät asioista enemmän kuin toiset, niin koko typerysten lauma on kimpussasi. Ei auta muu, kuin pitää puolensa. Muuta oikeutta Suomessa ei ole.”

YSTÄVYYDFEN PITKOSPUUT

Verkkosivuston ylläpitäjänä ja SOME-keskusteluihin osallistujana olen saanut kokea törkyä täydelta laidalta. Mutta todellinen ystävyys on kantava voima. Kanssakulkijoille kiitollisuudella – jotka edelleen jaksavat olla ”läsnä” ja niiden muistolle, joiden ”pitkospuut” ovat päättyneet, tämä Vladimir Vysotskin sanoma… Kalevi Kannus

Kysymys 2. Miksi Suomi ei ottanut länsiapua?

 
Miksi Suomi ei ottanut vastaan länsiliittoutuneiden Talvisodan loppuvaiheessa tarjoamaa sotilaallista apua? Eikä myöskään Saksan, jota varmuudella olisi saatu?
 
Ehkä tässä yksi viite:
 
Siis, 28. marraskuuta 1939 länsi, eli ympärysvaltiot olettivat, että Suomi todellakin pyyhkäistään pois maailman kartalta…
Mutta toisin kävi. Tässä kartassa Saksan vastatoimet helmikuun 9. päivän 1940 jälkeen…

* Hiltler pakottaa Neuvostoliiton (Stalinin) rauhaan Suomen rintamalla 3-4.3.1940. Talvisota päättyy 12-13.3.1940.
 
Laajemmin ”Suomi myrskyn silmässä” I-osan s. 200.

 
 
* E-kirjat heti luettaviksi
 
* Painotuotteena verkkokaupasta

Kallenteesit

Kunnallisvaalit lähestyvät. Nyt on vuosi Anno Domini 2017. Mitä on muuttunut vuodesta 1991, piirun verran ennen suurta lamaa…
 
Teesini olivat (1991) nuo – eivät kelvanneet äänestäjille… itse asiassa niitä pilkattiin, niille naurettiin.
 
Tuli pankkien kriisi – suuri lama.
 
Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja markka muuttui euroksi…
 
PAKOLAISTULVA.
 
Mihin euro-Suomi oli valmistautunut? KYLLÄ, some-keskusteluun, vai oliko siihenkään?
 

Elämän himmelissä mukana


LÄPPÄRIT, tabletit, älypuhelimet ovat vallanneet ihmisten väliset kanssakäymiset jo lapsuudesta lähtien – iässä jossa ei vielä ole edes lukutaitoa.

.
Minulle tietotekniikka tuli työuralla arkipäiväiseksi 1980-luvun alkuvuosilla, kun sain harjoitteluun ns. tyhmän päätteen, joka oli puhelinyhteydessä pääkoneeseen Helsingissä.
.
Itsestäänselvyyttäkö? Siinä olivat vastakkain kaksi pönttöä …KUVAssa se toinen pönttö yli 30. vuoden takaa… Onhan toki aika muotoa muokannut, mutta asenteissa ja aatteessa on yhteisöllisyys vahvistunut. Kirjoittaminen, kolumneja kahdessa aluelehdessä, paikallisradio-ohjelmia, joitakin tallennettuna vieläkin kuultavissa.
.
Kehitys tietotekniikassa ja viestinnässä on ollut huimaa. Alussa harjoitteluni ja testikäyttäjänä piti kolleegoiltani salata, koska muutosvastarinta ja kateus olivat käsittämätöntä asnteellisuutta. Myös kolumnit ja radio-ohjelmien teko piti kantelujen takia lopettaa.
.
Kun jäin eläkkeelle elokuussa 1997, perustin PROMERIT.NET kotisivun ja 2003 kokosimme OPLK-tutkimusryhmän, jossa eri kokoonpanoissa tehtiin (toimeksiannoista) kyselytutkimuksia.
.
Julkisen, etenkin kriittisen keskustelun ylläpitäminen on vaativa toimiala: kansaisjournalismi on Suomessa vielä ”lapsen kengissä” alituisen häirintä-viestinnän kohteena – suojauksista huolimatta pahin riesa ovat ROSKAPOSTIT.
.
Tämä runo (kuvassa olevan tyypin kirjoittama) 1980-luvulta löytyi arkistosta:
.
IKÄVÖIN kaipausta viesteistä, joissa niin paljon sanomatta jäi…

EN, EN KOSKAAN
luovu uskosta ihmiseen
sillä minulla on ikävä toisen luo,
naisen, joka
ei ole täydellinen
ei pelkää rakastaa
ei suotta syytä
.
ja haluaa kanssani koskettaa
auringonläikkää lattialla…
.
TAI NÄIN
kun kulkee, näkee paljon,
jos pysähtyy, kuulee enemmän.
.
IHMISMIELEN herkkyyttä voinee kuvata janalla jossa ääripäät ovat lapsuus ja vanhuus… Viimesiltään jana taipuu ympyräksi kun tunteet/herkistyminen liittää eletyt vuodet yhteen… Tuon ympyrän sisällä rohkenee tutkailla elämänvaiheitaan kiireettömästi – käydä jos ja kun keskustelua itsensä kanssa… kipukohtia väistelemättä…
.
MUN elämäin on ollut valtatie – monessakin mielessä. mix… musa jatkuu
.

Vuodelle 2017 – murroksen ajassa, talvisodasta 77 vuotta

Kuva Karjalan kannakselta
 
Olen sisäistänyt viimeaikoina miten sota-ajan ja lähiajan historia arkistojen “avautuessa” itse asiassa sulkeutuu ja vääristynyttä informaatiota ei korjata, päinvastoin.
 
Alussa olevan vuoden puitteissa tulee kuluneeksi 100 vuotta …ensimmäisen maailmansodan syttymisestä ja 77 vuotta Neuvostoliiton ja Suomen välisen jatkosodan päättymisestä.
 

https://www.youtube.com/watch?v=wcwrv_Tollw


 
aatematias Tämä venäläien balladi “Kurjet” herkistää aina mieleni on kunnianosoitus sodissa kaatuneille sotilaille… jotka ovat muuttuneet kurkiauroiksi.
 
Isäni (kuva) ”liittyi kurkiauraan” 15. helmikuuta 1940.
 
Nyt yli kymmenen vuotta olen selvittänyt hänen viimeisiä vaiheita ja saanut niistä myös kuvauksia sota-arkistosta, suomalaisesta ja venäläisestä kirjallisuudesta. Isäni hautapaikka on myös löytynyt. Se on Karjalan kannaksella Muolaan Punnuksen kansakoulun pihakaivo.
 
Mutta olen törmännyt ”kasapanokseen”, joka räjäytti elämääni vakavan kriisin ja tietoisuuden siitä, että Suomessa on edelleen kiellettyä historiaa.
 
Siis, aktivoidun tänä vuonna erityisesti eletyn elämäni vaiheisiin yksityisellä ja yleisellä tasolla. Täysin tietoisena siitä miten enemmistö uskoo ajatukseen, että vain ”mennään eteenpäin” -ajattelu johtaa meidät parempaan tulevaisuuteen … historiasta piittaamatta.

’Monet palas’, mutta liian monet jäivät…

KIITOS VETERAANISUKUPOLVILLE SUOMEN ITSENÄISYYDESTÄ!

 
”Monet palas’, mutta liian monet jäivät, vuoksi kodin, isänmaan ja uskonnon.

Ilman ontuvaa ystävääni, olisimme vain läntisin lääni.
 
Ilman miestä, jonka jalka on nyt puuta olis’ arkipäivä kuudes joulukuuta.
 
Ilman teitä, selvinneitä jostain sieltä, puhuisimme nyt vierasta kieltä.
 

Ilman heitä, sinäkin isä, joiden ristit ovat puuta, olis arkipäivä kuudes joulukuuta.”
 
Sanat: Pertti Mäenpää

SUVAKKI … määritelmiä vastaan rasistit

 
näennäisesti suvaitsevainen henkilö, joka pitää omaa mielipidettään ainoana oikeana eikä siedä muiden esittämää kritiikkiä.
suvakeilla menee suvaitsevaisuus liian pitkälle
 

* * *

 
Suvakki sanan etymologia:
koostesana sanoista suvaitsevainen ja vajakki.

Ihminen jolle todellisuus ja ennen kaikkea faktat eivät ole tärkeitä, vaan suvaitsevaisuuden nimissä vajoaa vajaamielisen eli vajakin tasolle eli siis suvakiksi.

Emma ei näe maahanmuutossa koskaan minkäänlaisia ongelmia, koska hän on täydellinen suvakki.
 

* * *

 
Sanoista suvaitsevainen ja vajakki.

Itseään muita ylempänä ja parempana pitävä ”suvaitsevaisto” haluaa ”jalomielisesti” suvaita vain niitä, joita se tosiasiallisesti pitää itseään alempiarvoisina. Mahdoton keskustelukumppani jos et satu olemaan täysin samaa mieltä suvakin kanssa. Se ei ole millään tavoin suvaitsevaista, vaan antiliberaalia.

-”Tuntuuko susta Anneli oikeelta että noi päiväkotilaiset piti siirtää 70 kilometrin päähän jotta päiväkodista saatiin maahanmuuttokeskus. Se muutti aika monen pitäjän asukkaan arjen vaikeemmaksi.”
-”Ootkos ajatellu että sä voisit olla hiukan avoimempi tulijoita kohtaan ja vaikka muuttaa lähemmäs sitä uutta päiväkotia siellä uudessa pitäjässä?!??
-”Pois kotoa vai??”
-”Kuules nyt! Suomi kuuluu maapallolle ja maapalloa ei omista kukaan. Et sä voi olla noin rasisti, RASISTI!!!”
-”Ai em mä mielstäni kyllä oo ra…..”
-”Sää saatanan lesbohuora saat muuttaa asennettas jos aijot päästä mukaan meidän Dubain-matkalle.”
 

* * *

 

Henkilö jolla sydän toimii järjen kanssa edes jotenkin harmoniassa.

Vastakohtana henkilölle jonka sydän (3-4 shakrat täysin jumissa) on kovettunut niin että ei nää muuta kuin uhkia ympärillänsä. Auttaa jumittumistaan usein mustilla kuteilla.

On valmis lähtemään auttamaan hädänalaisia vaikka oma henki vaarassa.
 

* * *

 

Äärioikeistolaisessa diskurssissa määritelty henkilö jota vastustetaan, vihataan ja ahdistellaan huolimatta siitä kuuluuko tämä vähemmistöön vai ei. Suvakiksi leimautuminen johtuu useimmiten julkisesta vasemmistopoliittisesta tai feministisestä ajattelusta, mutta myös esimerkiksi humanitäärisen työn tekeminen kotimaassa voi aiheuttaa suvakkileiman. Yleisemmin sanaa ”suvakki” käytetään julkisessa keskustelussa haukumanimenä.

Vitun suvakki huora! Jonkun pitäis raiskata sut!
 

* * *

 


Natsien, fasistien ja rasistien käyttämä haukkumanimi ihmisistä jotka vastustavat heidän toimintaansa

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (Ps): ”Meillä on vain yksi ääripää, suvakit.”
 

* * *

 

Pilkkanimitys henkilöstä, joka kannattaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Näin kaukaa Kiviniemen ”uutisvirta” kaivettiin

Mari Kiviniemen ”asemoinnista” kirjoitti Nobody 15. Kesäkuuta 2010
 
Näin kaukaa se alkaa:
 
Vuonna 2001 Kiviniemi kertoi Ilta-Sanomissa vihaavansa pakkaustuotteiden muovikelmuja, joita ei tahdo saada sormin auki. Erityisesti häntä raivostuttaa OB:n kuukautissuojien muovipäälliset.
 
– Sitä ei muuten saa auki kuin raivoamalla ja pakkauksen päälle hyppimällä. Muutenkin sitä on aina silloin huonolla tuulella, hän kertoi kiukunpuuskistaan lehdelle.
 
Kyseisiä kuukautissuojia valmistavalta Johnson&Johnsonilta kerrottiin eilen, että muovikelmut ovat pakkausten päällä siksi, ettei kukaan voisi kaupassa aukoa niitä. Yhtiöstä todettiin myös humoristisesti, ettei muovikelmuja poisteta, vaikka ”valituksen” on tehnytkin itse pääministeri.
 
Iltalehdessä (15.6.2010) julkaistiin paljastava ”kuvaviesti” kotikatsojille Marin juhlapuvun halkiosta Linnan juhlissa vuonna 1998.
 
Siis, mitä iltapäivämedia halusi viestittää Suomen historian toisesta naispääministeristä, ennen ”kokovartaloministeri” -luokitusta?
 
Keskustapuolueen sisäisen politiikan ”tutkiva” journalismi on jättänyt tyystin setvimättä. Näinhän se aina käy.