Suomi myrskyn silmässä 2. osa on tullut kirjapainosta

Erkki Hautamäki
SUOMI MYRSKYN SILMÄSSÄ OSA II

Myyntiin mm. kirjakauppoihin.
TILAUKSETverkkojakelusta HINTA 35,00 postikulut lisätään

HUOMIOIKAA korona-pandemian vaikutus toimitusajassa.

SMS 2.osa

Erkki Hautamäki (s. 1930), filosofian maisteri ja majuri, opetusneuvos

toimi 1960-luvulla erikoistehtävässä pääesikunnassa ja myöhemmin Vuokatin urheiluopiston rehtorina vuosina 1970–1990. Eläkkeelle jäätyään hän on tutkinut 1. ja 2. maailmansodan historiaa erityisesti Suomen ja Skandinavian näkökulmasta.

Puolustusvoimissa palvellessaan Hautamäen oli helppo luoda ylikansallisia kontakteja erittäin hyvän kielitaitonsa (suomi, ruotsi, englanti, saksa ja venäjä) ansiosta. Siksi hän on voinut käyttää hyväksi myös monipuolista lähdeaineistoa tutkiessaan yhtymäkohtia suhteessa kiisteltyyn Mannerheimin S-32 kansioon.

Kirjassaan Suomi myrskyn silmässä I ja II Hautamäki kyseenalaistaa useita käsityksiämme 1. ja 2. maailmansodan historiasta.

Hänen mukaansa Saksa oli ajettu ennen kumpaakin sotaa nurkkaan, koska se oli ruvennut olemaan maailman kauppaa hallitseville briteille ja amerikkalaisille varteenotettava kilpailija. Saksalaiset tuotteet valloittivat maailmaa ja tämä aiheutti Englannissa ja USA:ssa talouden taantumista.

Saksa oli kuitenkin niin suuri pala haukattavaksi, että sen ympärille oli luotava useita rintamia. Tämä sopi hyvin Stalinin valtapyrkimyksille ja Neuvostoliitto saatiinkin massiivisen amerikkalaisen aseavun saattelemana mukaan 2. maailmansotaan Saksan vastaiseen rintamaan. Asetoimitusten pääväylä, Murmanskin rata sekä suurkaupunki Leningrad, sijaitsivat Suomen itäsivustalla, mikä nosti Suomen ja Skandinavian sotanäyttämölle.

Majuri Hautamäen mukaan Mannerheim oli se jokerikortti, joka laajan kansainvälisen verkostonsa, monipuolisen kielitaitonsa ja suorien yhteyksiensä ansiosta mm. Staliniin, Hitleriin ja Churchilliin sai luoduksi sellaisen sotastrategian, jonka ansiosta Suomi säilytti itsenäisyytensä ja Skandinaviasta ei tullut sotatannerta.

Hautamäki pureutuu myös johtajien persoonallisuuteen ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Välistä heidän kommenttinsa kuulostavat enemmän karkeilta kuin sivistyneiltä. Ovatko hekin vain tavallisia ihmisiä omine rajoituksineen ja stereotyppiöineen? Onko yhteiskuntarauhan säilyttäminen ja samalla oman aseman turvaaminen ja/tai usko omaan idealismiin niin tärkeää, että sen vuoksi voidaan uhrata kymmeniä miljoonia ihmishenkiä?

Majuri Hautamäki viittaa usein myös nykypäivään. Maailmansotien tapahtumilla on yhtymäkohtia myös päivänpolitiikkaan. Nyt Englanti on menettämässä hegemoniaansa brexitin myötä samalla kun Saksa on jälleen noussut ahdingosta hallitsemaan kauppaa niin, että USA:kin on säätämässä suojatulleja saksalaisille tuotteille. Kun Venäjä valtasi Krimin, muuttui myös Suomen ja Skandinavian sotilaspoliittinen asema. Toistaako historia taas itseään?

SISÄLLYS

LUKU 1 31 Yhteenveto: Poliittinen ja sotilaallinen kehitys 1919–1940 31 Englanti/Britannia – Keisarillinen Saksa – Hitlerin Saksa 34 Ranska/Saksa 40 Yhdysvallat ja Roosevelt – Tsaarien Venäjä – Neuvostoliitto 43

LUKU 2 49 Kenraalieversti F. Halderin vierailu ja Hitlerin terveiset 49 Mannerheim lähettää asiamiehensä Churchilliä tapaamaan Lontooseen 51 Tärkeitä sanomia Kremlistä 53 Hitlerin ja Göringin asiamies ev. Grassmann ja Mannerheim tapaavat 54 Mannerheimia varoitetaan 59 Ruotsin, Norjan ja Tanskan kannanottoja tiedustellaan 64 Eduskunnan mielipide 67 Marsalkan ja presidentti Rytin asiamies palaa Pohjoismaista 68 Suomalainen yhteiskunta ja sen mielipiteet kevättalvella 1941 70 Mannerheimin ja Rytin asiamies palaa Lontoosta 75

LUKU 3 82 Mannerheim tulkitsee tarkemmin Churchillin ohjeet 84 Balkan ja operaatio ”Marita” 87 Everstit Sainio ja Raappana saavat erikoistehtävän – Op. ”Pyhäselkä” 89 Balkanin S-rintaman luhistuminen – Oliko Satlinin puna-armeija valmis – Rintama E? 93 Eversti E. Buschenhagen ja ev. Grassmann tapaavat presidentti Rytin 3.3.1941 96 Mannerheimin ehdotus presidentti Rytille 97

Presidentti Rooseveltin kirjoissani usein lainaamani ilmaus; ”Politiikassa ei tapahdu mitään sattumalta ja jos jotain tapahtuu, voit olla varma, että niin se oli suunniteltukin”! Tämä ajattelu ja monet FDR:n pitämät puheet, tuo läpi 30-luvun, liittyen vieläpä 1maailmansodankin tapahtumiin, selkeästi esille Rooseveltin antipatian, jopa vihan Saksaa, Hitleriä ja muita vastaavia diktaattoreita, paitsi Stalinia kohtaan.

Eräät tutkijat ovat väittäneet tämän johtuneen ehkä Rooseveltin kateudesta Hitlerin suuntaan, tämän saatua Saksassa vieläkin syvemmästä lamasta riippumatta sittenkin aikaan voimakkaan taloudellisen nousun. Rooseveltin oma ohjelma näytti sen sijaan epäonnistuvan mm. työttömiä jälleen 1938–1939 yli 11,5 miljoonaa. Englannissa vallitsi noina vuosina taloudellinen ja vaikea työvoimapoliittinen kriisi, joka pohjautui paljolti englantilaisen yhteiskunnan luokkavastakohtaisuuksiin. Maassa oli odotettavissa jopa yhteiskunnallisia levottomuuksia. Mihin ratkaisuun sisäisissä vaikeuksissaan Churchill ja Roosevelt päätyivät? He käänsivät kansojensa katseet ulkopuoliseen uhkaan (Saksa) ja valitsivat tietoisesti selviytymistaktiikaksi – sodan! (Roosevelt! Ickes 1938)
../,,

17 thoughts on “Suomi myrskyn silmässä 2. osa on tullut kirjapainosta”

 1. SE ON SITTENKIN SIINÄ. Viimeisin versio Suomi myrskyn silmästä kakkosen käsikirjoituksesta. Painatuksen neuvottelu viikolla 9. 2020. Painokone käynnistyy kun sähköposti lähetetään. Teoksen kirjakauppoihin hoitaa Kirjavälitys OY Hyvinkäältä. Ykkönen julkaistiin 2005. Monet jo epäilivät kakkosen julkaisua… SIINÄ SE KUITENKIN NYT ON.

  Kirja paisui 588 sivun opukseksi… Piti saada tekijälle jo työryhmässä piste.

  1. Onhan tuota odotettu kohta 10v. siintä milloin sen piti ilmestyä. Hieno homma. Mielenkiintoista luettavaa odottaen.

  2. Nyt kun vielä olisi valistuneita arvauksia milloin kirja lopulta löytyy kaupan hyllyltä, niin ei tarvitsisi vanhankaan ihan heikkopäisenä jännittää.

   Juhannuslukemista?

   1. PAINATUSSOPIMUS tehty 28.2.2020. Viidentoista vuoden tutkimusurakan kokonaisuus on täyttymys ensisijassa tekijälle. Työ- ja avustajaryhmä on uskonut, aineistosta tietoisena, koko ajan kirjan ulostuloon.

 2. IRAN ANTOI NÄYTÖN USA:N VALKOISEN TALON HALLINNOLLE

  AIVAN sama aihe/kansallinen ongelma vaivaa nykyistä USA:n Valkoisen talon hallintoa kuin 1940-luvulla … kansainvälinen arvostusalenema.

  IRAN antoi näytön, miten kostoisku, suunnattuna viattomiin, voidaan toteuttaa.

  USA:n Valkoisen talon keinopussi on tyhjä… vain pakotteet, jotka eivät pure.

 3. Tätä on odotettu, hieno uutinen.
  Lainasin 1.osan kirjastosta aikoinaan ja nyt tuli ostettua E-kirjana(1.osa) ja luettua uudestaan.

 4. Jokohan tätä kirjaa voisi ennakkotilata? Minä ja moni muu olemme odottaneet tätä kuin kuuta nousevaa.

  Ensimmäinen oli silkkaa dynamiittia ja vahvisti monet epäilyt ”historian totuuksista”. Jos toinen on yhtä hyvä niin voi pojat…

  1. TEKIJÄ, Erkki Hautamäki, sekä avustajaryhmä tarkistaa perusteellisesti erityisesti lähdetietojen viitteet.

   Ennakkotilauksia ei voida ottaa, koska kirjan hinta ei ole tiedossa.

   1. Ainakin Bookyssä voi ennakkotilata. Hinta 57,60€.
    Saatavuusarvio 27.9.2019.

   2. Jossain oli maininta että kirjan 2. osa ilmestyisi perjantaina 27.9.2019, mutta eipä vielä ole missään näkynyt.

    Mikähän lie tilanne kirjan saatavuuden suhteen tällä hetkellä?

   3. Joulu tulla jolkottelee ja tässä olisi oiva kirja pakettiin, vaan ehtiiköhän ilmestyä?

    Kannuksella tarkempaa tietoa?

   4. Tätäkin kirjaa vastaan hyökkäävät ne joille muu kuin voittajien kirjoittama historia ei sovi. Ja jotka eivät lukemansa jälkeen osaa miettiä ja pohtia sitä ”mikä on totuus”. Totuudella on aina vähintään neljä puolta: osapuolet +osapuolien ulkopuolella olevat tarkkailijat.

    Minua vain pelottaa että oikoluennan ja tarkistusten jälken kirjasta poistuu keskeisiä osia historian palapelistämme. Ja vain siksi että ”Niihin ei ole lähdettä”. Henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä lähde-hysteriaa. Joka paikkaan vaaditaan lähde joka sellaisenaan muka vahvistaisi kirjoitetun. Mutta minä itse tai tuttavani voi kirjoittaa komennostani lähteen johon sitten viitataan. Ja sen jälkeen kun lähde löytyy luettelosta, kaikki on hyvin ja lukijat uskovat aukottomasti lukemaansa. Ei tiedettä näin tehdä.

    No, niin tai näin. Malttamattomana toivon että saisin (saisimme) kirjan luettavaksemme. Joulu on mukavaa aikaa ja kenties kirjan lukemisen jälkeen lisää palapelin palasia loksahtelee onttoihin histroiantunnin tarinoihin.

    1. PSAARIOLLE. Voin ilmoittaa, jotta tekijä on, omien sanojensa mukaan, laittanut käsikirjoitukseen viimeisen piteen.

     Lähdetietohysteria on todellinen. Toisaalta, oletus, että ”oikoluennan ja tarkistusten jälken kirjasta poistuisi keskeisiä osia historian palapelistämme. Ja vain siksi että ”niihin ei ole lähdettä”. Pelko ei ole todellinen; tarkistukset keskittyivät liittei8den ja lähdetietojen asiakokonaisuuksiin ei oikoluennassa ole millään tavoin kajottu.
     Kirjan painatuksesta on saatu tarjoukset.
     Markkinajakelu toimii mm. kirjakauppojen kautta.
     Kirjan työryhmä on kolmiossa Äänekoski, Helsinki, Turku.

 5. * Vertailuksi, KIINA oli heikko valtio siinä jamassa kun Japani hyökkäsi 1937 ja osittain miehitti Kiinan ja Euroopassa nationalismi (populismi) vahvistui. Oikeasti, toistaako historia taas itseään?

 6. KIRJAN painatuksesta ja myyntiin tulosta tiedotetaan erikseen… Lähdetietojen täsmennys ja TARKISTUKSET on editoinnin vaativin vaihe.

 7. KOROSTAN…
  Majuri Hautamäki viittaa usein myös nykypäivään. Maailmansotien tapahtumilla on yhtymäkohtia myös päivänpolitiikkaan. Nyt Englanti on menettämässä hegemoniaansa brexitin myötä samalla kun Saksa on jälleen noussut ahdingosta hallitsemaan kauppaa niin, että USA:kin on säätämässä suojatulleja saksalaisille tuotteille. Kun Venäjä valtasi Krimin, muuttui myös Suomen ja Skandinavian sotilaspoliittinen asema. Toistaako historia taas itseään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *