Aki Rintakangas: Henkilökuvaus

Aki Rintakangas on Velallisten Tuki face..ryhmän ylläpitäjä.

Nimeni on Aki Rintakangas ja olen 35 vuotias mies Helsingistä. Velka asiat ovat olleet minulle läsnä koko elämäni ajan. Johtuu siitä, että äitin joutui ulosoton ikeseen -90 luvun taitteessa yritys velan takauksesta johtuen.

Lapsuus ja opiskelu
Lapsuus oli vuoristorataa, eikä ollut helppoa ja kaikesta jouduttiin tinkimään, välillä oli se kouluruoka ainut ateria päivässä. Oma velkaantuminen oikeastaan alkoi jo 15 vuotiaana peliautomaattien takia, eikä minulla ollut mahdollista oppia rahankäyttöä, kun sitä ei vain yksinkertaisesti opetettu. Yritin myös paikata raha reikiä pelaamalla, mutta vei syvempään suohon.Opiskelut peruskoulun jälkeen jäi reilu vuoden mittaiseksi, syy tähän oli se, että pääsin töihin Helsinkiin. Aloitin työskentelyn 2002 heinäkuussa huoltomiehenä meilahden sairaalassa. Tuossa vaiheessa kun olin 18 vuotias niin ei tuo raha kiinnostanut lainkaan tai miten se järkevästi olisi pitänyt käyttää koska tilanne oli minulle täysin uusi. Laskuja jäi maksamatta ja kela rupesi perimään opintotukien ja opintolainoja takaisin.

Työ
Menin armeijaan tammikuussa 2003 jolloin alkoi tulla ensimmäisiä päätöksiä käräjäoikeudesta. Armeijan jälkeen olin pari kuukautta ilman töitä kunnes pääsin takaisin meilahden sairaalaan töihin, nyt olen ollut 17 vuottta työ elämässä. Palkka on pieni mutta jotenkin Suomalaisella sisulla selvisin pahimpien aikojen ohi. Palkasta jäi pahimmillaan 180€ kk käteen vuokran jälkeen. Ei se aina herkkua ollut. Tuli välillä epätoivo ”Saanko koskaan näitä ulosoton velkoja tai perintäyhtiöitä pois niskasta”. Oma velkaantuminen vaikeutti normaalia elämää huomattavasti. En saanut vakuutuksia, en saanut puhelin liittymää ja kaikki piti ostaa käteisellä kun osamaksukauppaa ei saa kun on maksuhäiriö merkintä. Tuntui siltä kun olisin Ö luokan kansalainen ja pehempi rikollinen tuon maksuhäiriö merkinnän takia.

Velkavankeus
Velka vankeus kesti itsellä siis noin 15 vuotta. Syynä pidän pitkittynyttä perintää. Perintäyhtiöissä roikotetaan turhaan laskuja kohtuuttomilla perintäkuluilla mitä ei, pystytä edes todistaa että ovat oikeasti aiheelliset. Itse päätin 2017 selvittää mitä on roikkumassa perintäyhtiöissä ja sain kokonaiskuvan tilanteestani. Monella perintäyhtiöllä roikkui velkoja mitkä olisi aikapäiviä sitten laittaa ulosottoon. Viimeinen velka poistui pitkän viranomaisprosessin jälkeen tammikuussa 2019 jolloin Alektum Oy ilmoitti lopettaneensa kokonaan perinnän. Olen myös kiitollinen velallistentuki facebook ryhmästä josta sain tukea ja neuvoja velkojen selvittelyyn ja oikeat tahot minne valittaa, kuten AVI (Aluehallintovirasto) ja KKV (kilpailu-ja Kuluttajavirasto). En näistä edes osannut hakea apua tilanteeseeni. Lisäksi en osannut tai tiennyt miten haasteeseen olisi pitänyt vastata. Oman tilanteen selvittely oli raskasta ja työläs prosessi. Piti soittaa ja lähettää sähköpostia jokaiselle perintäyhtiölle erikseen, tuo oli aikaa vievää. Prosessin aikana minulle on selvinnyt, että perintäyhtiöt ostaa velkoja 10-20% velka summasta isoissa erissä, absurdia minun mielestäni. Toinen mihin kiinnitin huomiota oli se kun perintäyhtiö katsoi luottotietoja todella tiuhaan. En ole saanut järkevää vastausta mutta minulla on epäilys asiasta. Luottotiedot katsotaan sen takia kun merkintä/merkinnät on poistumassa, niin saadaan merkintöjä pitkitettyä ja henkilö pitempään pois normaaleista arjen tarpeista.

Ulosotto
Ulosottoon kun jouduin ekaan kertaan niin se oli shokki, häpeä ja pelko miten tästä selvitään. Tuosta häpeästä haluan päästä eroon ja velallisten ihmisten äänen kuuluviin. Yritin sopia ulosottomiehen kanssa maksuista, mutta ei onnistunut kun oli vasta tullut asiat ulosottoon. Eikä tähän sen takia heti suostuttu. Myöhemmin ei ollut ongelmaa tehdä maksusopimusta ulosoton kanssa. Mutta kun tekivät virhemerkinnän maksuhäiriöstä kesti 6 kk saada se oikaistua.

Velkaantumisen jälkeen
Velat sain käytännössä hoidettua pois jo 2016-2017, selvitysten ja sitkeän taistelun jälkeen viimeinen velka poistui perintäyhtiöiden järjestelmästä tammikuussa 2019 kun Alektum Oy:n toimiluvan sain pois. Eivät lähteneet siirtämään minun velkojani seuraavalle yhtiölle. Maksuhäiriö merkinnät vielä kummittelee tiedoissa jonkun aikaa. Laki ei kiellä merkintöjen poistamista aikaisemmin mutta luottotietoyhtiöt aika jääräpäisiä asiassa. Paljon kevyempi olo tila kun tuo painolasti on pois. Vihdoinkin pääsen kansalaiseksi jälleen.

Lopuksi haluan sanoa kaikille velallisille. Ette ole yksin, puhukaa sillä vaikeneminen on pahinta mitä voi tehdä. Toiseksi tarkastakaa asiat ovatko oikein Oletko tilannut kyseistä tuotetta/palvelua? Onko kulut oikein. (Finlex perintälaki 10§). Vaatii hirveästi työtä ja tukea jotta saa selvitettyä mutta se lopulta kannattaa.

2 thoughts on “Aki Rintakangas: Henkilökuvaus”

  1. Olen huolissaniläheisestäni ,joka ei itse pysty hoitamaan asiaansa, koska on niin henkisesti loppu. Voiko esi. sinulta kysyä neuvoa jos selittää asian esi, sähköpostilla.?

  2. AKI viittaa… ”Ette ole yksin, puhukaa sillä vaikeneminen on pahinta mitä voi tehdä. Toiseksi tarkastakaa asiat ovatko oikein Oletko tilannut kyseistä tuotetta/palvelua? Onko kulut oikein. (Finlex perintälaki 10§). Vaatii hirveästi työtä ja tukea jotta saa selvitettyä mutta se lopulta kannattaa.”

Vastaa