Velka-asiat läsnä elämässä

Velallisen tarina: Aki Rintakangas – velka asiat ovat olleet läsnä koko elämän ajan
10.09.2019

Kuvassa Aki Rintakangas käy läpi Perintäyhtiö Alektum Oy.n perintään liittyvää viranomaisprosessia. Kuva: Sami Isoniemelä
Haastattelemme ja julkaisemme syksyn aikana velallisten tosi tarinoita, miten velkaantuminen vaikuttaa heidän elämäänsä, mistä se on saanut alkunsa ja kuinka he selviävät niin sanotusta velkavankeudestaan. Tänään on vuorossa Aki Rintakangas.

Aki Rintakangas, 35, on mies, jolle velka asiat ovat olleet läsnä koko elämän ajan. Lapsuutta varjosti muun muassa hänen vanhemman joutuminen ulosoton ikeeseen -90 luvun taitteessa, yritys velan takauksesta johtuen. Myöhemmin hän velkaantui itse.
Aki Rintakangas, kertoisitko tarkemmin taustoistasi ja omasta velkaantumisestasi?
– Lapsuus oli vuoristorataa, eikä ollut helppoa ja kaikesta jouduttiin tinkimään, välillä oli se kouluruoka ainut ateria päivässä.
Oma velkaantuminen oikeastaan alkoi jo 15 vuotiaana peliautomaattien takia, eikä minulla ollut mahdollista oppia rahankäyttöä, kun sitä ei vain yksinkertaisesti opetettu. Yritin myös paikata rahareikiä pelaamalla, mutta se vei syvempään suohon.

Opiskelut peruskoulun jälkeen jäi reilu vuoden mittaiseksi, syy tähän oli se, että pääsin töihin Helsinkiin. Aloitin työskentelyn 2002 heinäkuussa huoltomiehenä Meilahden sairaalassa. Tuossa vaiheessa kun olin 18 vuotias niin ei tuo raha kiinnostanut lainkaan tai miten se järkevästi olisi pitänyt käyttää, koska tilanne oli minulle täysin uusi. Laskuja jäi maksamatta ja Kela rupesi perimään opintotukia ja opintolainoja takaisin.
Sait ensimmäiset käräjäoikeuden päätökset velkoihin vuonna 2003. Taustallasi oli lyhyt työttömyys ja pieni palkka. Kuinka selvisit tässä tilanteessa?

– Menin armeijaan tammikuussa 2003 jolloin alkoi tulla ensimmäisiä päätöksiä käräjäoikeudesta. Armeijan jälkeen olin pari kuukautta ilman töitä kunnes pääsin takaisin Meilahden sairaalaan töihin, nyt olen ollut 17 vuotta työelämässä.
Palkka oli pieni mutta jotenkin suomalaisella sisulla selvisin pahimpien aikojen ohi. Palkasta jäi pahimmillaan 180 euroa kuukaudessa käteen, vuokran jälkeen. Ei se aina herkkua ollut. Tuli välillä epätoivo ”Saanko koskaan näitä ulosoton velkoja tai perintäyhtiöitä pois niskasta”.
Oma velkaantuminen vaikeutti normaalia elämää huomattavasti. En saanut vakuutuksia, en saanut puhelinliittymää ja kaikki piti ostaa käteisellä kun osamaksukauppaa ei saa, kun on maksuhäiriömerkintä. Tuntui siltä kun olisin Ö luokan kansalainen ja pahempikin rikollinen tuon maksuhäiriömerkinnän takia.

Aloit selvittämään perintäyhtiöillä olevia velkojasi perusteellisesti myöhemmin. Osa veloista poistui pitkän viranomaisprosessin myötä vuonna 2019. Kertoisitko tästä vaiheesta?
– Velkavankeus kesti itsellä siis noin 15 vuotta. Syynä pidän pitkittynyttä perintää. Perintäyhtiöissä roikotetaan turhaan laskuja kohtuuttomilla perintäkuluilla mitä ei, pystytä edes todistaa että ovat oikeasti aiheelliset.
Itse päätin vuonna 2017 selvittää mitä on roikkumassa perintäyhtiöissä ja sain kokonaiskuvan tilanteestani. Monella perintäyhtiöllä roikkui velkoja mitkä olisi aikapäiviä sitten laittaa ulosottoon. Viimeinen velka poistui pitkän viranomaisprosessin jälkeen tammikuussa 2019 jolloin perintäyhtiö Alektum Oy ilmoitti lopettaneensa kokonaan perinnän.

Olen myös kiitollinen Velallisten vertaistuki- facebook ryhmästä, josta sain tukea ja neuvoja velkojen selvittelyyn ja oikeat tahot minne valittaa, kuten AVI ja KKV. En näistä edes osannut hakea apua tilanteeseeni. Lisäksi en osannut tai tiennyt miten haasteeseen olisi pitänyt vastata.

Oman tilanteen selvittely oli raskasta ja työläs prosessi. Piti soittaa ja lähettää sähköpostia jokaiselle perintäyhtiölle erikseen, tuo oli aikaa vievää. Prosessin aikana minulle on selvinnyt, että perintäyhtiöt ostaa velkoja 10-20 prosentilla velkasummasta, isoissa erissä, absurdia minun mielestäni.

Toinen mihin kiinnitin huomiota oli se kun perintäyhtiö katsoi luottotietoja todella tiuhaan. En ole saanut järkevää vastausta mutta minulla on epäilys asiasta. Luottotiedot katsotaan sen takia kun merkintä, merkinnät on poistumassa, niin saadaan merkintöjä pitkitettyä ja henkilö pitempään pois normaaleista arjen tarpeista.

Miltä sinusta tuntui kun jouduit ulosottoon ja miten yhteistyö ulosoton kanssa sujui velallisena?
– Ulosottoon kun jouduin ekaan kertaan niin se oli shokki, häpeä ja pelko miten tästä selvitään. Tuosta häpeästä haluan päästä eroon ja velallisten ihmisten äänen kuuluviin. Yritin sopia ulosottomiehen kanssa maksuista, mutta ei onnistunut kun oli vasta tullut asiat ulosottoon. Eikä tähän sen takia heti suostuttu. Myöhemmin ei ollut ongelmaa tehdä maksusopimusta ulosoton kanssa. Mutta kun tekivät virhemerkinnän maksuhäiriöstä kesti 6 kuukautta saada se oikaistua.
Miltä sinun tilanteesi näyttää nyt tällä hetkellä?
– Velat sain käytännössä hoidettua pois jo 2016-2017, selvitysten ja sitkeän taistelun jälkeen viimeinen velka poistui perintäyhtiöiden järjestelmästä tammikuussa 2019 kun Alektum Oy:n toimiluvan sain pois. Eivät lähteneet siirtämään minun velkojani seuraavalle yhtiölle.
Maksuhäiriömerkinnät vielä kummittelee tiedoissa jonkun aikaa. Laki ei kiellä merkintöjen poistamista aikaisemmin mutta luottotietoyhtiöt aika jääräpäisiä asiassa. Paljon kevyempi olo tila kun tuo painolasti on pois. Vihdoinkin pääsen kansalaiseksi jälleen.

Kiitos Aki Rintakangas haastattelusta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain?
– Lopuksi haluan sanoa kaikille velallisille. Ette ole yksin, puhukaa sillä vaikeneminen on pahinta mitä voi tehdä. Toiseksi tarkastakaa asiat, ovatko oikein Oletko tilannut kyseistä tuotetta, palvelua. Onko kulut oikein. Vaatii hirveästi työtä ja tukea jotta saa selvittettyä mutta se lopulta kannattaa.

Lähde: LIVE 24 magazine

Vastaa