Miehen malli on rajoittunut ja väkivaltainen, ja siksi tarvitaan #mentoo – Lue mistä on kysymys!
Pojat selvittelevät välejään nyrkein, puhetta värittää väkivallalla uhkailu. Tutkija Henri Hyvönen muistuttaa, että kasvattajilla on suuri vastuu, jotta väkivallan kulttuuri saadaan kitkettyä poikien maailmasta.
#metoo-kampanjan rinnalle tarvitaan #mentoo-kampanja,
https://www.facebook.com/groups/172727013378063/
Kuva lyhytelokuvasta IINES (2018, ohj. Eero Tiilikainen). Kuvaaja Italo Moncada
jotta väkivaltaiset ja vahingolliset maskuliinisuuden ihanteet saataisiin murrettua, tutkijia-toimittaja Taneli Heikka kirjoittaa Ylen kolumnissa. Hänen mukaansa miehetkin ovat väkivallan uhreja ja kärsivät tiukoista hierarkioista.
Länsimainen maskuliinisuuden ihanne on rajoittunut
Länsimaiseen maskuliinisuuden ihanteeseen on tyypillisesti kuulunut esimerkiksi heteroseksuaalisuus, valkoisuus, menestyvyys, rationaalisuus ja fyysinen voimakkuus. Lisäksi pojaksi kasvamiseen liittyy tiettyjä vahingollisia, kulttuurisia vaatimuksia miehuudesta: On oltava aggressiivinen, väkivaltaa pitää ihannoida, pitää pärjätä yksin, tunteita ei saa näyttää, feminiinisiä piirteitä ei sallita.
Näitä vahingollisia maskuliinisuuden ihanteita kutsutaan toksiseksi eli myrkylliseksi maskuliinisuudeksi.
Jotta jotkin maskuliinisuudet voivat olla hyväksyttävämpiä kuin toiset, on toisten maskuliinisuuksien oltava niille alisteisia.
Yleisesti ottaen seksuaalivähemmistöjen, maahanmuttajien, alempien sosiaaliryhmien ja vammaisten maskuliinisuus on ollut ihaillulle maskuliinisuudelle alisteisia. Väkivallan uhkaa kokevat myös miehet, jotka eivät käyttäydy siten, miten ahtaat maskuliinisuuden mallit edellyttävät.
Lähde, KOTILIESI artikkeli: https://kotiliesi.fi/jutut/ihmiset-ilmiot/nyt-tulee-mentoo-lue-mista-on-kysymys/
LAPSISTA, nuorista huolehtiminen kotikasvatuksessa on elämän lähtökohta aikuisuuteen;
Ruotsalaisille perusasioiden laiminlyönti on nyt maksussa:
PALOPOMMIT PAUKKUVAT
Koulukaverini on asunut (maahanmuuttajana) 50 vuotta Ruotsissa. Tehnyt työuran (liukuhihnalta asiantuntija -tehtäviin) monikulttuurisessa työyhteisöissä ja osallistunut kansalaistoimintaan…
Kaverini kirjoittaa mm.: ”Kun tarkemmin pohtii mistä tämä kaikki johtuu, huomaa että nuorten kasvatus on jätetty opettajien vastuulle.
Syypäitä ovat lasten vanhemmat jotka eivät mitenkään puutu lastensa tekemisiin.
Koti on missä lapsille opetetaan normit normaaliin elämään. Opettajilla ei ole minkäänlaista otetta nykynuoriin kouluissa,
oppilaista neljäsosa lopettaa ilman lopputodistusta tai keskeyttää kokonaan koulunkäynnin.
Ihmettelen kuinka nämä ryhmät sopeutuvat työelämään.
Nyky ajan nuorilla pitää olla rahaa, vapaata, mutta ei mitään työhaluja, eikä vastuuntunnetta, kun vanhemmat maksavat kaiken.”
VASTUU ON AINA AIKUISTEN?
Missä vaiheessa luodaan arvomaailma väkivallan merkityksestä; vaippaiässä, esikoulussa, vai oppivelvollisuusajalla?
Kenen, aikuisten, vastuulla opastus ja valvonta ovat?