Suvi Linden omin sanoin

Suvi Linden

16. helmikuuta 2018

Haluan oikaista julkisuudessa olevia virheelliisiä tietoja liittyen rooliini YK:n laajakaistakomissiossa.

Olen ollut ITU:n Erityislähettiläänä laajakaistakomissiossa (ITU`s Special Envoy for the Broadband Commission for the Digital Development) ja laajakaistakomission varsinainen jäsen ITU:n edellisen pääsihteerin Touren kutsusta vuosina 2010-2015.

Laajakaistakomissio on ITU:n (Kansainvälinen Teleunioni) ja Unescon perustama epävirallinen toimija, jossa on jäseniä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Yhdistävä tekijä jäsenillä on kaikkien yhteinen intohimo vauhdittaa tietoyhteiskuntakehitystä köyhissä maissa ja tehdä selvityksiä hyvistä käytänteistä tietoverkkojen ja mobiililaitteiden saatavuuden lisäämiseksi. Joskus komissiosta käytetään selvyyden vuoksi nimeä UN`s Broadband Commission (YK:n laajakaistakomissio), koska se perustettiin YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonin toiveesta.

Tehtäväni laajakaistakomissiossa on ollut koko ajan luottamustehtävä ja vapaaehtoinen ja perustunut ITU:n pääsihteerin henkilökohtaiseen kutsuun. Siitä ei ole maksettu korvausta. Tehtäväni on ollut kertoa erilaisissa tilaisuuksissa hyvän tietoliikenneinfrastruktuurin ja älypuhelimien merkityksestä kehittyvissä maissa.

ITU:n pääsihteerin vaihdoksen myötä 2015 komissio uudistui ja tehtäväni komission jäsenenä päättyi. Sovimme uuden ITU:n pääsihteeri Zhaon kanssa, että voin jatkossakin kertoa erilaisissa tapahtumissa komission työstä, tavoitteista ja hyvistä käytänteistä nimikkeellä Advocator for the Broadband Commission. Syksyllä 2017 kävimme kahdenkeskisen keskustelun pääsihteeri Zhaon kanssa, jossa yhteydessä sovimme, että Advocatorin sijaan voin käyttää aikaisempaa Special Envoy nimikettä.

Lähdin Ugandaan kartoittamaan maan eri ministeriöiden valmiutta laittaa liikkeelle hankkeita, joissa edullisella älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa. En ole poustauksessani väittänyt, että tämä olisi tapahtunut laajakaistakomission toimeksiannosta.
”olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011. Olen matkustellut Afrikassa näissä tehtävissä paljon ja tarkoituksena on matkustaa myös tulevaisuudessa.”

Yhtenä tavoitteena komission työssä on ollut, että jokaisella maalla tulisi olla kansallinen digitaalinen strategia, jossa luodaan tiekartta laadukkaaseen tietoliikenneinfrastruktuuriin.

Liikkuessani maailmalla olen aina halunnut kartoittaa maassa olevan tilanteen liittyen digitaaliseen strategiaan. Ugandan matkalla tavoitteenani oli paremmin ymmärtää tämän hetkistä tietoyhteiskunnan tasoa Ugandassa. Olen ollut mukana mm. hankkeessa, jossa on ollut tavoitteena luoda älypuhelimeen ekosysteemi, jonka avulla puhelimen hinta saada pudotettua hyvin alhaiseksi erilaisten tulovirtojen kuten esim. mainosten myötä. Olen ollut vauhdittamassa Ugandan naapurimaassa Ruandassa mm. projektia ”Mum´s Phone”, jossa raskaana oleville naisille annetaan älypuhelin käyttöön raskauden ajaksi ja Pakistanissa hanketta, jossa valtio antaa maanviljelijöille käyttöön edulliset älypuhelimet, jotta he saavat tietoja markkinoista tuotteilleen ja esimerkiksi sääennusteista. Tällaiset hankkeet parhaimmillaan tukevat tietoyhteiskunnan kehitystä ja antavat kansalaisille mahdollisuuksia saada erilaista tietoa ja palveluja kännykän kautta.

Matkustin eilen Kairoon Business Women in Egypt -järjestön kutsumana heidän vuotuiseen kansainväliseen konferenssiin Women´s SME´s World of Possibilities, jossa minulla on kaksi puheenvuoroa. Puheissani tulen korostamaan digitaalisuuden ja tietoyhteiskunnan merkitystä yritystoiminnassa ja kerron Suomen tasa-arvoisesta yhteiskunnasta naisyrittäjyyden mahdollistajana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa