Vaikkapa tämä Huhtasaaren ylistämä Norja.
Euroopan unionin budjettiin ja Britannian neuvotteluprosessiin tutustuminen kertoo, että populistien EU-vastaisuudessa unohtuu yksi asia: EU:sta lähtö ei tarkoita sitä, että Suomi pääsisi EU:sta eroon – ei varsinkaan EU:lle menevistä maksuista. Niin kauan kuin EU on pystyssä, Brysselin koura on meidän lompakollamme – oltiin sitten jäseniä tai ei. Britannian brexit-tuskailu on tästä oiva esimerkki.
Mutta muitakin on.
Suomen maksuosuutta ei kannata käsitellä miljoonina ja miljardeina euroina, vaan paljonko tavallinen suomalainen, sinä ja minä, maksamme verovaroista rahaa EU:n budjettiin. Summa asukasta kohden Suomessa oli vuonna 2015 104 euroa, ja vuonna 2016 54 euroa (Vm 3.11.2017).
Nettomaksuissa Ruotsi ja Saksa ovat ykköspaikoilla, mutta Suomea enemmän EU:lle tilittävät asukasta kohden myös Sveitsi ja Norja. Kyllä. Kaksi maata, jotka eivät ole edes EU:n jäsenmaita. Norjan ja Sveitsin EU-maksut asukasta kohden ovat yli 170 euroa molemmilla. Norjan luku on bruttomaksuosuus. Nettomaksuista on vaikea saada tarkkaa tietoa. Norja ilmoittaa EU-maksut bruttona, vaikka saa ilmeisesti rahaa ohjelmista takaisinkin. Kumpikin maa maksaa siitä, että ne pääsevät EU:n sisämarkkinoille ja voivat toimia EU:n järjestelmissä ja ohjelmissa, siis niissä, jotka ovat kummallekin maalle elintärkeitä – ja kaikki tämä siis ilman poliittista päätösvaltaa EU:n hallinnossa. Norja noudattaa osittain EU:n lainsäädäntöä ja harmonisoi toimintaansa EU:n direktiivien mukaan.
Norja ja Sveitsi nyppivät EU:sta rusinat pullasta eli ne asiat, jotka oikeasti hyödyttävät tai ovat elintärkeitä molemmille kansantalouksille. Mutta ilmaiseksi se ei tapahdu.
Itse asiassa Suomen 54 euroa asukasta kohden EU:lle on sangen vähän, kun ottaa huomioon, että se antaa valtakirjan Suomelle olla mukana tekemässä unionia koskevia päätöksiä. Norja toimii Brysselissä kuin valtava lobbausorganisaatio: öljymaa pyrkii vaikuttamaan päätöksiin epävirallisia kanavia myöten. Varsinaisissa päätöspöydässä norjalaiset eivät istu.
Jos Suomi lähtee EU:sta ja eurosta, on turha kuvitella, että Suomi vientivetoisena kansantaloutena voisi säästää EU-maksuissa. Brexitin kanssa kipuileva Britannia on tästä hyvä esimerkki: ero EU:sta voi käydä todella kalliiksi.
Tämä olisi populismin puuskassa hyvä muistaa.
Ainakin välillä.