Tarvitaanko Suomeen maakuntahallinto?

Ymmärrykseni mukaan Suomen 350-vuoden aikaisen läänihallinnon purkaminen liittyi Euroopan liittovaltionkehityssuunnitelmiin, eli EU:n aluehallintorakenteisiin.

Siis Suomi kokonaisena Euroopan lääni ja EU-vaaleissahan Suomi on jo yksi vaalipiiri. Suomen sisäiseksi aluerakenteeksi organisoitiin TE-keskukset. MUTTA, keskustapuolueelle ja kokoomukselle POPULISMIN nousu (JYTKYT) aiheutti pelkotilan poliittisen vallanjaon muutoksina.

Keksittiin, eri vaiheiden kautta SOTE ja hallintomalliksi palautettiin maakunnat ja aluepolitiikan ”turvaamiseksi” maakuntavaalit. Mutta  politikointi on tuottanut hallintohirviön (kuva), jossa himmelissä yksityistäminen saa yliotteen ja kansalaisten keskuudessa ”valinnanvapaus” aiheuttaa syvät JAKOLINJAT.

2 thoughts on “Tarvitaanko Suomeen maakuntahallinto?”

 1. VOI HYVÄ SYLVI

  Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) puolustaa sote-uudistusta voimakkain sanoin julkaisemassaan kolumnissa. Vehviläinen muistuttaa, että suuret uudistukset herättävät aina vastarintaa ja vertaa tilannetta peruskoulu-uudistukseen.
  –Nyt kiitämme näitä uudistuksia koulutuksen tasa-arvosta ja myönteisestä yhteiskuntakehityksestä.
  Tänä keväänä eduskunnassa loppusuoralla oleva uudistus järjestelee uuteen asentoon sosiaali- ja terveyspalveluita. Reformi myös muuttaa julkisen hallinnon dynamiikkaa, kun kuntien ja valtion rinnalle tulee uudet kansanvaltaiset toimijat eli maakunnat. Näyttää siltä, että iso osa uudistuksen kritiikistä ottaa voimansa nykyrakenteiden puolustamisesta, Vehviläinen kommentoi.
  –Kaikki myöntävät sote-uudistuksen välttämättömyyden, mutta osa nikottelee valtion aluehallinnon ja kuntien ylikunnallisten tehtävien kokoamista maakunnille. Tämä herättää minussa kysymyksiä. Aprikoin mielessäni, että kuinka kukaan voi olla tyytyväinen nykyiseen aluetason himmelihallintoon, hän jatkaa.
  Vehviläisen mielestä ”on fiksua” koota samalla kertaa muitakin alueellisia tehtäviä yhteisen katon alle.

 2. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vastustaa maakuntahallintoa.

  Vapaavuori on arvostellut maakuntauudistusta pitkään. Suomen 21 suurinta kaupunkia vaativat lokakuussa Vapaavuoren johdolla kasvupalveluiden järjestämisvastuun säilyttämistä kunnissa.
  – Oma lähtökohtani on se, että uudistuksessa on perustavaa laatua oleva valuvirhe. Globaali talous on menossa suuntaan, jossa on kyse enemmän ja enemmän kaupunkien ja kaupunkiseutujen välisestä kilpailusta valtioiden tai maakuntien välisen kilpailun sijasta. Silloin pitäisi tehdä sen tyyppisiä hallintoreformeja, jotka vahvistavat kaupunkien mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa, Vapaavuori kommentoi tuolloin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.