Tässä jamassako jo länsirajan osalta ollaan?
Ylen radiojuontaja Yagmur Özberkan haki asuntolainaa Nordeasta. Pankkineuvoja kysyi, miten kauan hän on asunut Suomessa ja kehotti menemään takaisin kotimaahan.
Yagmur Özberkan, 29, meni poikaystävänsä kanssa perjantaina sovittuun aikaan Nordean Turun konttoriin neuvottelemaan asuntolainasta.
– Kun pankkineuvoja kutsui meidät, hän ei kätellyt, esitellyt itseään tai katsonut silmiin. Hän käski meidän seurata huoneeseensa ja sanoi vain, että asuntolainahommia, Özberkan kertoo.
Pari levitti pöydälle papereita asunnosta, jonka ostamista he suunnittelivat. Pankkineuvoja sanoi, että ihan ensin pitää selvittää perustiedot, onko kohde olemassa ja onko asuntolaina edes mahdollinen. Özberkanista tämä oli kummallista, sillä pari oli ennalta täyttänyt lainahakemuksen henkilötietoineen, ja luottotietojen olisi pitänyt jo olla pankin tiedossa.
Pankkineuvoja totesi, että kyse oli perustiedoista.
– Ensimmäinen kysymys oli, miten kauan olette asuneet Suomessa? Özberkan kertoo.
Hän ihmetteli, miten tuo voi olla ensimmäinen kysymys eikä esimerkiksi se, millaiseen kohteeseen ja miten paljon olette lainaa hakemassa? Näitä asioita oli kysytty edellisessä pankissa, jossa pari oli käynyt samalla asialla.
– Vastasin, että olen asunut Suomessa 25 vuotta. Olin jatkamassa, että uskon, että ihan tarpeeksi pitkään, jotta täytän asuntolainakriteerit, mutta en ehtinyt, kun pankkineuvoja sanoi, että ”sitten kuule takaisin kotimaahan”.
– Kysyin, anteeksi kuinka? Ihmettelin, että tämä ei voi olla normaali käytäntö, että asuntolainaneuvottelussa asiakkailta kysytään ensiksi, miten kauan olet asunut Suomessa?
Pankkineuvoja sanoi Özberkanin mukaan nimien perusteella päätelleensä, että Özberkan ja hänen poikaystävänsä eivät ole kantasuomalaisia.
– Kun sanoin, että minusta kyse on puhtaasta ennakkoluulosta, hän naureskeli.
”Tämä pääsee ennakkoluulojen top kolmeen”
Özberkan toimittaa Susani Mahaduran kanssa Yle puheessa ohjelmaa, jossa keskustellaan suomalaisista, yhteiskunnasta, rakenteellisista ongelmista ja ennakkoluuloista. Ohjelmassa on puhuttu hyvin paljon vähemmistöjen asemasta Suomessa ja todellisuudesta, jossa vähemmistöt elävät.
– Tämä tapaus pääsee kaikkien kokemieni ennakkoluulojen top kolmeen, Özberkan sanoo.
Kun hän pyysi pankkivirkailijaa kutsumaan esimiehensä paikalle, hänestä tuntui, että virkailija ei vieläkään ottanut asiaa vakavasti, vaan näpytteli vain tietokonettaan.
– Koska esimies oli varattu, sovimme, että hän soittaa. Sanoimme kiitos ja lähdimme pois.
Esimies soitti Özberkanille. Özberkan kertoo pyytäneensä häntä kertomaan, onko tämä pankin tapa toimia. Esimies varmisti, millä sävyllä virkailija oli kysynyt, miten pitkään pari on asunut Suomessa. Kuultuaan, että kyse ei ollut vain jutustelusta, hän pahoitteli asiaa.
Özberkan tiedusteli, miten Nordea toimii tällaisessa tilanteissa. Esimies sanoi, että kyse on yksittäisestä tapauksesta. Hän lupasi keskustella virkailijan kanssa ja viedä asiaa myös ylemmän johdon tietoon.
– Ei vuoden 2018 Suomessa voi toimia näin. Vaadin oikeuksia ja tasa-arvoa; on melko vaarallista, että asiakaspalvelussa on henkilö, jolla on tuollainen asenne.
Nordea: ”Tässä on epäonnistuttu täysin”
Nordean liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen vastaa sähköpostitse Taloussanomille, että Nordean periaatteisiin kuuluu kohdella kaikkia asiakkaitaan yhdenvertaisesti.
– Torjumme syrjinnän kaikissa muodoissaan ja irtisanoudumme siitä. Edellytämme kaikilta työntekijöiltämme sitoutumista näihin periaatteisiin. Tässä asiakaspalvelutilanteessa on epäonnistuttu täysin.
Asia käsitellään hänen mukaansa sisäisesti perin pohjin. Se on jo käyty läpi asiakasneuvojan kanssa.
– Pahoittelen syvästi asiakkaan saamaa huonoa ja täysin asiatonta kohtelua, Laine-Tolonen kirjoittaa.
Lainaus Taloussanomat