Toimenpidealoite maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi maksun suoritettua

Anna Kontula Blogissaan

* Lainaus alkaa
TOIMENPIDEALOITE
Maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi maksun suoritettua

Eduskunnalle

Ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet jatkuvasti. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on Suomessa tällä hetkellä jo yli 370 000, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Erityisen paljon maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet eläkeläisillä, mutta suurimmassa riskiryhmässä ovat 25—34-vuotiaat nuoret miehet, joista jopa 16 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Merkintä estää asuntolainan ja kotivakuutuksen saamisen, luottokortin hankkimisen ja osamaksulla ostamisen. Lisäksi merkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista, matkapuhelinliittymän ja internetyhteyden hankkimista sekä jopa työpaikan saamista.

Maksuhäiriömerkinnän säilytysaika kolme vuotta. Aika lyhenee kahteen vuoteen, jos lasku maksetaan eikä luottotiedoissa ilmene aikajaksona muita merkintöjä. Jos merkintöjä tulee, aika pitenee jopa neljään vuoteen (527/2007). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maksuhäiriöstä rangaistaan vielä maksamisen jälkeenkin.

Suppeasta ulosmittauksesta tullut merkintä lukuun ottamatta kaikki muut merkinnät säilyvät maksuhäiriörekisterissä määrätyn ajan. Joissakin tilanteissa velan maksaminen lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa rekisterissä. Pahimmillaan uusi maksuhäiriömerkintä kuitenkin pidentää aikaisempia merkintöjä, mistä muun muassa tietosuojavaltuutettu on huomauttanut lausunnossaan. (Dnro 2871/02/2014).

Luottotietolain yhtenä tarkoituksena on turvata kansalaisille oikeus tulla arvioiduksi oikeiden ja asianmukaisten tietojen perusteella. Onkin kohtuutonta, että maksuhäiriömerkintä ei poistu samalla kun velka maksetaan vaan merkintä säilyy rangaistusluonteisena määräajan.

Edellä olevan perusteella ehdotan,
että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin maksuhäiriömerkinnän sekä siitä velalliselle koituvien seurausten poistamiseksi rekisteristä heti velallisen suoritettua maksunsa.
Helsingissä 19.10.2017
* Lainaus päättyy

Millä vakavuudella kansanedustajan yksittäisellen aloitteelle olisi syytä antaa PAINOARVOA?
Kalevi Kannus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa