Yrittäjyyden arvot ja virkavalta …

Pirkanmaan ELY-keskus yrittäjyyden tappolinjalla?

Työmarkkinajärjestöjen ja jopa yksittäisten ELY-keskusten osuus työpaikkojen tappolinjalla 1990-luvulta eurokriisiin on ollut tuhoisa. Käytännön esimerkki Nummi-Pusulassa vanhan Helsinki-Turku maantien varressa 17 vuotta toimineen Diversikauppa KASVIHUONEILMIÖN tappohanke.

Merkille pantavaa on, että ammattiyhdistysliikkeessä mm. Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Amattiliitto PRO vainoavat yrittäjiä järjettömillä vaatimuksilla, ilman että tapausten taustoja olisi selvitetty työpaikkatasolla… nyt samalla asialla on myös virkakone, eli Pirkanmaan ELY-keskus lainvastaisin virkavallan toimin.

Kysymys:


Ovatko työmarkkinajärjestöt tappolinjalla yrittäjyyttä, etenkin piernyrittäjyyttä vastaan Suomessa? Edellyttämällä lainkiertämista uhkavaatimuksin salaista pakkosovintoa ja vaativat ihmisoikeussopimuksen vastaista itsekriminalisointia pienyrittäjilta” ja avustavat mm. yritysvaltaushakkeissa.

* Katso YouTubessa 4 min. video:

* Viimeisen yleisöpuheenvuoron pitäjä kertoi päättäjäpaneeliin osallistujille henkilökohtaisista kokemuksistaan siitä, että ammattiliitot harjoittavat järjestäytyneenä rikollisuutena pidettävää toimintaa pienyrittäjien kiristämiseksi ja pakottamiseksi erilaisiin pakkosovintoihin ennen oikeudenkäyntiä ja avustavat yritysvaltaushannkeissa. Kiusatun pienyrittäjän puheenvuoro sisälsi poikkeuksellisen voimakkaan tunnelatauksen.

Yhden naisen kylttisota jatkuu

Kasvihuoneilmiön tienvarsimainos valtatie 1:n varrella (kuvassa)
.
ELY-keskus vaatii poistamaan kaikki Kasvihuoneilmiön tienvarsimainokset sekä E18-moottoritieltä että vanhalta ykköstieltä, mutta yrittäjä Elisa Palonen ei anna periksi. Hän kertoo mainostensa pystytyksestä ja ihmettelee tieviranomaisten kieltäytymistä lainsäätäjän ohjeistamasta poikkeuslupaharkinnasta haja-asutusalueen yrittäjyyden tukemiseksi.

Vanhalla ykköstiellä Helsingin ja Turun puolivälissä sijaitseva sisustustavaratalo ja kahvila-ravintola Kasvihuoneilmiö on jälleen tieviranomaisten hampaissa. Elisa Palosen kuusi vuotta sitten alkanut yhden naisen kylttisota jatkuu. Uudenmaan ELY-keskus on saanut luvattomien mainosten valvontaan lisäresursseja, ja Kasvihuoneilmiö sai toukokuussa kehotuksen poistaa moottoritien E18 varrella olevat kaksi mainostaulua. Niille haettiin poikkeuslupaa koko maan kylttiasioita hallinnoivalta Pirkanmaan ELY:ltä, mutta kielteinen päätös tuli vain parin päivän kuluessa siitä, kun YLE radioi Palosen haastattelun ja uutisoi aiheesta heinäkuussa. Tämä oli vasta alkusoittoa.

Elokuun alussa poistettavaksi vaadittiin myös vanhalla ykköstiellä jo noin 15 vuotta seissyt mainos sekä Kasvihuoneilmiön omalla tontilla liikkeen välittömässä yhteydessä oleva mainos. Ensin mainitusta mainoksesta on äskettäin lähetetty poikkeuslupahakemus, mutta liikkeen yhteydessä olevan mainoksen toivotaan säilyvän lain suojassa ilman poikkeuslupaakin.

Mainosten pystytyksessä on huomioitu liikenneviraston ohjeet. Erikoista on, että kaikki nyt poistouhan alla olevat mainokset ovat saaneet olla rauhassa jo 5–15 vuotta!

Kasvihuoneilmiön yrittäjä Elisa PalonenKylttitaistelunsa kautta 2008 julkisuuteen noussut yrittäjä ei aio antaa periksi, vaan toteaa:

”Kun en saanut virallisia moottoritieopasteita, pystytin mainokset 2009 lopussa uskoen pääministeri Vanhasen ja muiden kansalaisadressin allekirjoittajien (yht. 22600 nimeä) minulle antamaan valtuutukseen suojella yritystäni ja sen työpaikkoja tieviranomaisten mielivallalta. Silloin oli maanlaajuinen mainosten poistokampanja, jonka liikenneministeri Vehviläinen keskeytti; aiheesta seurasi eduskuntakeskustelua; asetettiin työryhmä ohjeistamaan sallivampaa mainospolitiikkaa – Suomen Yrittäjätkin mukana. Ajoitus tienvarsimainosten pystyttämiselle oli otollinen ja teko oli linjassa eduskunnan kannan kanssa. Mainokseni ovat olleet vuosia rauhassa näkyvällä paikalla, mutta nyt ne ovatkin yhtäkkiä välittömästi poistettava! Olen jättänyt Pirkanmaan ELY-keskuksen kielteisestä lupapäätöksestä valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Koska minulla ei ole enää minkäänlaista luottamusta Pirkanmaan ELY:yn, valmistaudun jo kielteiseen päätökseen koskien myös mainostamistani vanhalla tiellä. Miksi Pirkanmaan ELY vainoaa minua haluten kaataa yritykseni nyt jo toistamiseen?”

Hallinto-oikeusvalituksen keskeinen kysymys on: Miksei Pirkanmaan ELY kysynyt asiasta Lohjan ja Salon kaupunkien kantaa, vaikka maantielakikin heitä sellaiseen velvoittaa? Esimerkiksi Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja puoltaa Kasvihuoneilmiön mainostauluja. Toinen kysymys koskee tie- ja viestintävaliokunnan mietintöä (LiVm 21/2009 vp), jossa tieviranomaisia velvoitetaan huomioimaan haja-asutusalueen yrittäjyyden tarpeet ja kielletään soveltamasta mainoskieltoa mainontaan, joka ei liikenneturvallisuutta haittaa. Palonen ihmettelee, miksi ELY hokee tautologisesti mainoskiellon pääsääntöä, mutta kieltäytyy kokonaan lainsäätäjän edellyttämästä poikkeuslupaharkinnasta:

“Jos mainokseni poistetaan ja asiakkaitteni turvallinen opastaminen estetään, syntyy onnettomuusriskejä sekä vaara koko yritystoimintani loppumisesta. Haluaako ELY todellakin tehdä nykyisessä taloustilanteessa 10 uutta työtöntä ja aiheuttaa yhteiskunnalle verotulojen menetyksiä?”

Kasvihuoneilmiön yhteydenotot:

Elisa Palonen
040 7003536
elisa.palonen@kasvihuoneilmio.fi

Kalevi Kannus: Toimihenkilöjärjestön, (Teknisten Liiton, nykyisin ammattiliitto PRO) työehtosopimusasiamiehen tehtävistä eläkkeellä olevana olen järkyttyneenä kokenut miten turvattomassa asemassa ovat pienyrittäjät EU-Suomessa, kun Palvelualojden ammattiliitto PAM:ille ja Ammattiliitto PRO:lle on siirtynyt tuomiovaltaa(?) sekä ELY-keskuksille toimivaltaa painostaa, vailla perusteellisia vaatimustensa taustaselvityksiä, pienyrittäjät tahdonvaltansa alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *