Tupakkateollisuuden kuolemankauppiaat

Tupakkateollisuuden kuolemankauppiaat, Erkki Aurejärvi

Vuonna 1978 savukerasioihin ilmestyivät varoitukset: tupakka tappaa. Tupakkayhtiöt tekivät kaikkensa häivyttääkseen viestin. Yhtiöiden mielestä tupakointia ei ole syytä välttää, koska sairastuminen edellyttää 40 vuoden tupakointia, tupakoitsija menettää vain kaksi kuukautta elämänsä lopusta, yhtä vaarallisia tai jopa tupakkaa vaarallisempia ovat alkoholi, kahvi, suola, sokeri, maito, rasvaiset ruuat, 100 000 erilaista kemikaalia, kaikki nautintoaineet ja eläminen sinänsä, kevytsavukkeita voi polttaa ilman huonoa omaatuntoa ja tupakansavu merkitsee vain hajuhaittaa.

Harhaanjohtamisessa ovat kunnostautuneet erityisesti tupakkateollisuuden johtohenkilöt, poliitikkonakin tunnettu Lasse Lehtinen, Jukka Ant-Wuorinen ja Satu Kaarenoja. Pamfletissa on runsaasti sitaatteja näiden ihmisten viestinnästä, varsin härskejä juttuja usealta vuosikymmeneltä. Väärä informaatio on varmasti vaikuttanut useiden tupakoitsijoiden sairastumiseen ja kuolemaan, siksi kirja käsittelee myös Lehtisen, Ant-Wuorisen ja Kaarenojan oikeudellista vastuuta. Pohdittavana ovat jopa tahalliset henkirikokset. Erikoista, että muuten lainkuuliaiset kansalaiset kykenevät ilman tunnontuskia kauppaamaan tappavia tuotteita valheiden avulla. Tupakkateollisuuden sisäiset asiakirjat käsittelevät jatkuvasti savukkeiden markkinointitapoja, kuitenkaan tupakkajohtajien moraalisista ongelmista ei näy merkkejä.

Erkki Aurejärvi (s. 1941) on asunut Helsingissä koko ikänsä. Hän on oikeustieteen tohtori ja Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori vuoteen 2006. Hän on kirjoittanut etenkin sopimus-ja luotto-oikeudesta. Tupakkaoikeudenkäyntiin liittyviä näkemyksiään hän on selostanut teoksessa Erään murhan anatomia (2004). Nykyisin hän on eläkkeellä. Aurejärvi oli Helsingin kaupunginvaltuutettu 1993 – 2008. Hän harrastaa jalkapalloa.

One thought on “Tupakkateollisuuden kuolemankauppiaat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *