On pelättävää, että Saksan päätös sulkea kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä, tulee lamauttamaan koko Euroopan talouden.
Sillä kyse ei ole vain Saksan sisäisestä asiasta. Tämän, EU:n suurimman kansantalouden kilpailukyky ja vetovoima ovat avain myös kaikkien muiden jäsenmaiden tulevaisuudelle
Pyrkimys luopua kansallisesta atomivoimasta ja siirtyä kymmenessä vuodessa uusiin päästöttömiin energia muotoihin on kestämätön. Käytännössä se tarkoittaisi, että maan koko teollisuus tulisi pysäyttää ja keskittää kaikki voimat erilaisten ”tuulimyllyjen” rakentamiseen.
Nousevat talousmaat kuten Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjä odottavat jo ”vesi kielellä” kuinka Eurooppa luopuu teollisuudestaan. Väitetään kiinalaisten pitävän Eurooppaa jo lähinnä ulkomuseona.
Saksassa pohditaan myös sitä, kuinka laajalti maa voi jättäytyä tuontienergian varaan. Riippuvuus venäläisestä maakaasusta ja ranskalaisesta tai puolalaisesta ydinsähköstä ei ole ongelmatonta.
Kun Saksa joutuu vastaisuudessa turvautumaan entistä enemmän hiilellä ja maakaasulla tuotettuun sähköön, se tarvitsee lisää päästöoikeuksia. Niiden myötä kallistuu myös energian kuluttajahinta. Lisäksi energian hinnannousu nostaa myös muun muassa elintarvikkeiden hintoja.
Toivottavasti Suomessa säilyy kylmä harkinta.
Yrjö Saraste