Suomessa kansanedustajaehdokkaat eivät tiedä tai eivät halua kertoa tosiasioita, koska totuus on kielletty sana vaaliretoriikassa.
Olli Rehn, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ja koko hallituksen ministerikaarti tulevat kalliiksi veronmaksajille.
Tulossa on syöksykierre
1. Brysselissä tehdyt vakaustoimenpiteet ovat auttaneet vain vähän Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia, alueen eniten ongelmissa olevia talouksia. Niiden tilanne menee koko ajan huonommaksi ja Euroopan johtajat saavat syyttää itseään. Euroalueen johtajat sopivat vaikeuksissa olevien maiden pelastamispaketista, mutta pakettiin ei saatu tarpeeksi rahaa ongelmien korjaamiseksi.
2. Sekä Kreikan että Irlannin, euroalueen ”pelastettujen” talouksien, talouskasvu on negatiivista. Kansantuote pienenee jopa ennakoitua enemmän.
3. Sijoittajat eivät selvästi usko, että pelastustoimet auttaisivat.
4. Kreikka ja Irlanti ovat tehneet suuria budjettileikkauksia, mutta molemmissa maissa ja myös Portugalissa näkymät ovat synkät.
4.Takaisinmaksu vaikuttaa epätodennäköiseltä, kun valtionvelkojen korot pysyvät korkealla. Valtioiden velkojen odotetaan olevan enimmillään valtavia: Kreikalla 160 prosenttia vuotuisesta kansantuotteesta, Irlannilla 125 prosenttia ja Portugalillakin 100 prosenttia.
5. The Economist puhuu tilanteesta ”syöksykierteenä”.
6. The Economistin mukaan Kreikan, Irlannin ja Portugalin velkataakkaa on leikattava ennemmin tai myöhemmin.
7. Juttu päättyy toteamukseen, että osa ekonomeista on myöntänyt kulissien takana, että maiden velkasaneeraus on lopulta väistämätöntä. The Economistin mukaan se olisi aika myöntää julkisesti.
Lue koko artikkeli The Economistin sivuilta
They’re bust. Admit it.Greece, Ireland and Portugal should restructure their debts now