Brexit -intoilijoille

AFP
Britannian tuleva irtaantuminen EU:sta on saanut yhä useamman EU-kansalaisen lähtemään Britanniasta, mikä on aiheuttanut maan ravintoloissa huolta työntekijöiden hupenemisesta. Esimerkiksi brittiläinen pizzeriaketju Franco Manca on jo kertonut työntekijäpulasta, joka voi aiheuttaa merkittäviäkin ongelmia maahanmuuttajien työvoimaa hyödyntävälle alalle.

Tuoreimmasta, maaliskuuhun asti yltävästä tilastosta ilmenee, että Britanniasta lähteneiden EU-kansalaisten määrä nousi 33 000:sta 122 000:een kahdentoista edeltävän kuukauden aikana. Suurin osa lähteneistä on kotoisin Keski-Euroopasta.

Pizzeriaketjun emoyhtiö Fulham Shore vahvistaa tytäryhtiönsä huolen. Brexitiin liittyvät mahdolliset uudet maahanmuuttoa koskevat rajoitukset ovat yhtiön mukaan jo nyt vaikeuttaneet eurooppalaisten ravintola-alan ammattilaisten saatavuutta.

Fulham Shoren työvoimasta vain 20 prosenttia on brittejä. Yhtiö pelkää, ettei brittityövoima riitä täyttämään eurooppalaisten jättämää aukkoa. Se kertoo taivuttelevansa Britannian ulkopuolelta tulevia eurooppalaisia jäämään maahan erilaisten porkkanoiden avulla.

Britannian tilastokeskuksen (ONS) mukaan tällä hetkellä suurin osa avoimista työpaikoista on palvelualalla. Tilanteen odotetaan yhä pahenevan. Kuluvan vuoden kesäkuussa palvelualan työpaikoista oli täyttämättä 4,3 prosenttia, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli 3,5 prosenttia.
Charlotte’s-ravintoloita Länsi-Lontoossa pyörittävä Alex Wrethman kertoo vaikeuksista löytää brittityöntekijöitä, jotka olisivat yhtä sitoutuneita työhönsä kuin eurooppalaiset kollegansa.
– On vaikea löytää brittiä, joka nousisi sängystä tiskatakseen astioita.

– Se on jotenkin sidoksissa historiaan. Se liittyy yhteiskuntaluokkiin, Wrethman sanoo.
Ketjun uusimman ravintolan pääkokki Mike Carter valittelee alan synkkiä aikoja. Carter kokee, että hänen brittitaustansa ja halunsa työskennellä pitkiä päiviä tekee hänestä harvinaisuuden.
– Olemme riippuvaisia itäeurooppalaisista. Täällä on hyvin vähän brittikokkeja, Carter sanoo.
– Uskon aidosti, että ala on kahden kolmen vuoden päässä romahtamisesta.

Britannian palvelualan yhdistyksen mukaan olisi katastrofi alalle, että jos hallitus rajoittaisi vähän koulutettujen maassa oleskelun kahteen vuoteen. Yhdistyksen teettämän selvityksen mukaan palvelualalla saattaa olla edessä vuosittainen 60 000 työntekijän vajaus.

JD Wetherspoon -pubiketjun toimitusjohtaja Tim Martin näkee asiat valoisammin. Brexitiä kannattava Martin ei ole vapaan liikkuvuuden puolestapuhuja, mutta hän voisi toivottaa tervetulleeksi jonkinlaiseen pisteytysjärjestelmään perustavan maahanmuuton, jollainen on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Pubiketju työllistää noin 37 000 ihmistä, joista noin viisi prosenttia on EU:n kansalaisia. Martin sanoo, ettei hänellä ole pulaa työntekijöistä, mutta myöntää, että rekrytoinnista on tullut hieman aiempaa hankalampaa.

2 thoughts on “Brexit -intoilijoille”

 1. EU:n huippukokouksia johtava Donald Tusk arvostelee voimakkaasti brexitiä ajaneita, joilla ei ollut pienintäkään suunnitelmaa siitä, miten ero toteutettaisiin.
  – Olen pohtinut, miltä näyttää se erityinen paikka helvetissä niille, jotka ajoivat brexitiä ilman edes hahmotelmaa siitä, miten sen voisi toteuttaa turvallisesti, Tusk sanoi tavattuaan Irlannin pääministerin Leo Varadkarin.
  EU ei ole antamassa Britannialle Tuskin mukaan uutta ehdotusta. EU odottaa sen sijaan pääministeri Theresa Maylta realistista ehdotusta siitä, miten umpikujasta päästään eteenpäin.
  May tapaa EU:n johtajia huomenna Brysselissä. Brexitiin on aikaa 50 päivää.
  Irlannin raja on Tuskin mukaan Euroopan unionin prioriteetti, koska EU ei ”käy uhkapeliä rauhalla”. Sen takia 27 jäsenmaata pitävät kiinni rajan hätäratkaisusta eli backstopista.
  Hätäratkaisu oli isoimpia syitä sille, että Britannian parlamentin selkeä enemmistö hylkäsi erosopimuksen tammikuussa.
  Varadkarin mukaan Britannian politiikan epävakaus osoittaa, miksi laillinen takuu tarvitaan.
  – Sitä tarvitaan lailliseksi takuuksi siitä, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille tule kovaa rajaa samalla kun EU:n sisämarkkinoiden ja tulliliiton koskemattomuus turvataan.
  Samaan aikaan EU jatkaa Tuskin mukaan valmistautumista ”mahdolliseen fiaskoon”

 2. Euroopan unionin Brexit-neuvotteluja johtava Michel Barnier patistaa brittejä etenemään Brexitiin liittyvissä rahaa koskevissa neuvotteluissa. Brexit-neuvottelut tyssäsivät Britannian taloudellisiin vastuisiin noin kuukausi sitten.
  –Britannialla on nyt kaksi viikkoa aikaa edetä asiassa, EU-lähteet kommentoivat BBC:lle.
  –Nyt on korkea aika selkeyttää keskeiset periaatteet, Barnier twiittasi torstaina.
  Barnier linjaa BBC:lle, että jos raha-asiassa ei päästä eteenpäin, EU:n seuraava huippukokous ensi kuussa ei ota kantaa brittien tärkeänä pitämää kauppasopimusta.
  -Aikataulu painaa päälle, hän totesi.
  The Timesin mukaan EU:ssa varaudutaan myös siihen, että pääministeri Theresa Mayn johtama brittihallitus kaatuu vielä ennen vuodenvaihdetta. May erotti eilen keskiviikkona jo toisen ministerinsä viikon sisään. Puolustusministeri Michael Fallon joutui viime viikolla jättämään paikkansa ahdistelusyytösten takia. Eilen joutui lähtemään kehitysministeri Priti Patel Isral-yhteyksiensä takia.
  –Johtajuus Britanniassa on suurissa vaikeuksissa, hallitus on yhä haavoittuvaisempi. Theresa Mayn heikkous tekee Brexit-neuvotteluista erittäin vaikeat, EU-lähde kommentoi lehdelle.

  — Michel Barnier (@

Vastaa