Heil Hirvisaari…?


On kammottavaa ajatella miten kevytmielisesti avustajansa “hihamerkki”-julistusta kansanedustaja James Hirvisaari “ymmärtää” huumoriksi. Sanan- ja sanomisenvapauteen liittyy kiinteästi vastuu ja moraali. Miten James Hirvisaaren lainsäädäntötyöhön pitäisi voida suhtautua luottavaisesti?

Lainaan tähän Pekka Siikalan U-S blogista. 12.4.2012 10:25. Näin läpileikkaavan analyyttistä tekstiä saa harvoin lukea.

Lieksan kaunis Helena ja media

James Hirvisaari sanoo että media on mätä. Miksi? Siksi että media nosti otsikoihin Helena Erosen blogikirjoituksen. Sen mautttoman, harkitsemattoman ja huonon huumorijutun. Hirvisaari, Eronen ja tuhannet Erosen puolustajat eivät elä tässä päivässä. Tämän päivän media on salamannopea eikä sosiaalinen media jää siltä huomaamatta. Se on tosiasia, jonka kanssa on opittava elämään.

Väitetään että media irrotti Erosen kirjoituksen asiayhteydestä, siis huumorista. Joku on jo tehnyt Turun Sanomista kantelun.

Jos kaikki toimisivat yhtä intohimoisesti kuin Hirvisaari ja kantelun tekijä niin JSN tukehtuisi kanteluihin.

Media on koko historiansa ajan irrottanut asioita asiayhteyksistä. Se tekee sitä nyt ja se tekee sitä tulevaisuudessa. Tämän asian kanssa siis on syytä oppia elämään. Se tarkoittaa sitä, että on harkittava mitä sanoo ja kirjoittaa missäkin tilanteessa ja asemassa. Erosen kirjoitus sai juuri sen kohtalon ja huomion minkä se ansaitsi.

Jos minä olisin kirjoittanut täsmälleen saman kirjoituksen kuin Eronen niin se ei olisi herättänyt mediassa huomiota, koska minä en ole kukaan. Eronen on kansanedustajan avustaja. Jos minä olisin kansanedustajan avustajana kirjoittanut saman jutun minkä Eronen kirjoitti niin media repisi otsikoita aiheesta ainakin viikon.

Tämän päivän media on hektistä. Se on surmanloukku impulssiivisille kirjoittajille. Etenkin jos he ovat sellaisessa asemassa että heidän sanomisillaan ja kirjoittamisillaan on medialle julkisuusarvoa. Internet ja sosiaalinen media vaativat paljon syvempää harkintaa kuin perinteinen media 30 vuotta sitten. Tätä internetin ja sosiaalisen median palvojat eivät useinkaan ymmärrä.

Kuka tahansa kansanedustajan avustaja, kansanedustaja, kunnavaltuutettu ja ministeri olisi saanut medialta saman kohtelun kuin Eronen.

Jos Sauli Niinistö olisi kirjoittanut saman jutun niin siitä olisi noussut kansainvälinen kohu. Jos Putin olisi kirjoittanut saman jutun niin luultavasti kaikki nyt Erosta raivokkaasti puolustavat olisivat syvästi järkyttyneitä.

Sitä saa mitä tilaa. Päätä ei pidä työntää hirttosilmukkaan.

Erosen kirjoitus oli mauton. Se menee Erosen nuoruuden piikkiin. Hänellä ei ole historiallista perspektiiviä. Mutta kokemuksia ei saa jollei niitä hanki, joten Eronen on nyt yhtä kokemusta rikkaampi.

Ennen erehdyksistä mediassa pääsi eroon helposti, koska printtimedian tuotteisiin seuraavana päivänä käärittiin silakoita. Internetin, verkkomedian ja sosiaalisen median aikana ei erehdyksistä niin vain eroon pääsekään. Jos Lieksan kaunis Helena joskus pyrkii eduskuntaan niin nyt esillä ollut mauton kirjoitus pulpahtaa uudestaan esiin. Sen nostaa esiin sosiaalinen media tai media.

Ei media mätä ole. Se on juuri sellainen kuin me itse haluamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *